Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:15:05 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Patoformologia  (Przeczytany 10006 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« : Lipca 25, 2014, 04:28:20 »

To ja się doktoryzuję i bawię w patoformologa amatora krojąc swoje ptaki (oczywiście już martwe) a wy tu potraficie takie rzeczy stwierdzić patrząc tylko na brzuch – bo tak przypuszczam;) a kolor czerwony czerwonemu nie równy. Hmm musicie mnie tego nauczyć Mrugnicie 
A teraz  serio. poniżej są dwa organy od kanarków, którym była podawana kantaksantyna - przez niektórych uważana za zabójczą chemię . Jeden z nich był chory, a drugi zginął tragicznie - był to okaz zdrowia. w obydwóch przypadkach był podawany 2 razy w tygodniu ostropest plamisty lub środki do picia na jego bazie. Co możecie powiedzieć o tych narządach? Pytam poważnie.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #1 : Lipca 25, 2014, 04:44:44 »

malypro moim zdeaniem wątroba po lewo pochodziła od zdrowego ptaka który zginął ta tragiczną śmiercią a ta po prawo pochodziła od ptaka chorego.  Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Lipca 25, 2014, 05:56:26 »

To ja się doktoryzuję i bawię w patoformologa

No zobacz, i nic nie mówiłeś? Według mnie ta ciemniejsza jest zdrowa, ale niestety zgaduję.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #3 : Lipca 25, 2014, 06:33:12 »

To ja się doktoryzuję i bawię w patoformologa

No zobacz, i nic nie mówiłeś? Według mnie ta ciemniejsza jest zdrowa, ale niestety zgaduję.

bo nie pytałeś Mrugnicie
Mam znajomego weta, który wytłumaczył mi jak się to robi  – taki mój sensei;)  Różnie to mogą ludzie odbierać. Hodowcy może nie bo wiedzą w czym rzecz, ale Ci którzy trzymają sobie jednego ptaszka  raczej może to zrażać.
Zdjęcia są niezbyt  ostre ale ta po lewej jest za ciemna, a ta po prawej jest przebarwiona barwnikiem. Wątroba z prawej strony należy do zdrowego ptaka ( zdjęcie właściciela poniżej). Pięknie rozbudowane mięśnie piersiowe, które  świadczą o dobrej kondycji ptaszka. Zobacz co robi barwnik w organizmie – barwi wszystko gdzie tylko może się osadzić.
Nie da się tak łatwo ocenić stanu wątroby patrząc na jej  kolor – mam tu na myśli delikatne zmiany, a nie marskości itp.. Zobacz sobie w sklepie wątróbki drobiowe – wszystkie zdrowe (no raczej tak zakładamy) a kolorami się różnią.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Lipca 25, 2014, 09:25:44 »

Ale jak miałem się zapytać? "Czy oglądałeś ostatnio kanarka w środku?" ??
Wydzieliłem osobny wątek, bo myślę, że masz wiele w tej kwestii do powiedzenia.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Lipca 26, 2014, 08:59:08 »

No tak... Ja bym strzelał, że prawa wątroba jest zdrowsza, a lewa mniej świeża.   Duy umiech

CarIvan
Go
« Odpowiedz #6 : Lipca 26, 2014, 09:17:46 »

Co ciekawe to moim zdaniem właśnie lewa kolorystycznie wygląda na zdrowszą mimo że jak napisał malypro pochodzi od ptaka chorego. Ta po prawej wyglądała mi nienaturalnie w kolorze, teraz wiadomo że po barwniku taki kolor dostała i biorąc to pod uwagę nie wiem czy można by nazwać takiego ptaka okazem zdrowia. Zapewne do czasu tak ale gdy wątroba odmówiła by posłuszeństwa przez coroczne stosowanie barwnika i brak możliwości samooczyszczenia z tej chemii ptak miałby krótsze życie.  Mrugnicie

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #7 : Lipca 26, 2014, 12:38:14 »

Barwię ptaki już ładnych parę lat i nie zgadzam się z tymi co mówią, że barwnik zabija ptaki. Jeśli się go używa tak jak należy to na pewno nie zaszkodzi. To moje zdanie.  Wątroba to taki inteligentny gruczoł, który się sam regeneruje, ale trzeba jej w tym pomóc.
Gdy pobierałem próbkę pod mikroskop z wątroby po lewej to już po przecięcie błony „wypłynęła” sama.  Tą po prawej można było kroić w plasterki.  To, że zmieniła kolor jest jak najbardziej uzasadnione – barwnik jak sama nazwa mówi zrobił swoje, ale ona nadal funkcjonuje prawidłowo.  Barwnik zabarwił również tłuszcz, skórę i wnętrze żołądka. To, że wątroba szwankuje łatwo można zauważyć  w kałomoczu ptaka.

żołądek barwionego ptaka w całości i w przekroju.

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #8 : Lipca 26, 2014, 03:43:19 »

Cytat: malypro link=topic=5051.msg30258#msg30258To, że wątroba szwankuje łatwo można zauważyćkałomoczu ptaka. 

[img
http://www.iv.pl/images/00960314923668018400.jpg[/img]
żołądek barwionego ptaka w całości i w przekroju.
0

Bardzo proszę o więcej fachowych szczegółów

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #9 : Lipca 26, 2014, 04:27:55 »

ja mogę powiedzieć tylko tyle, że  gruczołowy i mielec jest w porządku. Kamyki jaką rolę pełnią w mielcu to większość chyba wie. Tak jak pisałem wcześniej - jestem amatorem. Fachowe badanie wraz z opisem może zrobić specjalistyczna przychodnia, która się tym zajmuje, ale nie jest to tanie.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #10 : Lipca 26, 2014, 04:28:09 »

Barwię ptaki już ładnych parę lat i nie zgadzam się z tymi co mówią, że barwnik zabija ptaki
Kolego barwiłem ptaki przez 15 lat, kiedyś dawno barwnikiem spożywczym, później sztucznymi barwnikami dla ptaków różnych firm. Nie twierdzę że barwnik zabija ptaki ale z pewnością skraca im życie w czasie. Miałem jednego kanarka wogóle niebarwionego, nie dostał nigdy barwnika bo był to mój pupilek domowy, padł mając 21 lat a został w domu bo miałem go od dzieciaka. Te co barwiłem a dwa zostały u mnie na tzw. emeryturze padły po 9 i 11 latach. Może to przypadek trudno powiedzieć.  Mrugnicie

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #11 : Lipca 26, 2014, 04:38:07 »

to jest Twoje kolego zdanie i ja je szanuję, ale go nie podzielam. Mam na myśli odpowiednio dobrane dawki, a nie takie, że ptak robi już na czerwono.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #12 : Lipca 26, 2014, 04:45:14 »

Mam na myśli odpowiednio dobrane dawki, a nie takie, że ptak robi już na czerwono.
I ja szanuję twoje zdanie choć tez go nie podzielam. Od dawna niestety jak pamiętam by pokazać ptaka na wystawie musi być barwiony, bo bez barwnika np. czerwony intensywny zostałby zdyskwalifikowany lub nisko oceniony (paranoja normalnie). Podobnie ptaki żółte. Najlepsze jednak było by dla ptaków by nie widziały barwnika. Klienci również fascynują się czerwonym kolorem i łatwiej sprzedać ptaka o intensywnym upierzeniu czerwonym niż tego samego w naturalnym pierzu bez barwnika. Wielu jednak co kupuje takiego ptaka do domu często nie jest informowanych przez sprzedającego, że ptak jest sztucznie barwiony (i tutaj leci również reputacja hodowcy o jakiej mamy osobny temat) i jak się przepierzy kanarek to taki właściciel ptaszka jest częstokroć rozczarowany zmianą barwy ptaka. Szczególnie negatywnie to wpływa na dzieci, które przywiązują się do swoich pupili w danym kolorze.  Mrugnicie

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #13 : Lipca 28, 2014, 07:33:30 »

dla porównania zdjęcia żołądków kanarków, którym nie był podawany barwnik

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik