Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:55:12 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Drugi kanarek?  (Przeczytany 10510 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sznery
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec
Wiadomoci: 27

« : Lipca 26, 2014, 11:02:05 »

Witam,
Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem kanarka Kubusia. Zastanawiamy się nad zakupem drugiego samca i trzymać go w osobnej klatce. Kupimy taką samą klatkę jak ma Kubuś i podobnie ją urządzimy.
I tu moje pytania: Czy wskazane jest żeby w jednym pomieszczeniu przebywały 2 samce? Jeśli tak to czy druga klatkę lepiej ustawić na pierwszej (żeby się nie widziały a jedynie słyszały) czy lepiej żeby były obok siebie i się widziały?

Z góry dzięki za odpowiedzi

CarIvan
Go
« Odpowiedz #1 : Lipca 26, 2014, 04:30:57 »

Zdecydowanie lepiej jedną klatkę na drugiej by tylko się słyszały a widziały się będą i tak jak będziesz wypuszczał je na loty po pokoju. Uważaj bo mając dwa samce zaczyna się myśleć o samiczkach i własnym przychówku kanarków, to prawdopodobnie uzależnia.  Mrugnicie

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #2 : Lipca 26, 2014, 05:05:46 »

Klatki masz zwykle siatkowe

sznery
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #3 : Lipca 27, 2014, 12:22:16 »

Tak wygląda klatka z Kubusiem (było późno więc przeszkodziłem mu śnie Umiech ):

Będę chciał dokupić drugą taką samą albo podobną i urządzić tak samo.
Także mam położyć jedną na drugą lepiej ?

Na loty mam puszczać oba naraz czy lepiej każdego z osobna ? Pytam bo chcę uniknąć "wojny" między nimi Umiech

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #4 : Lipca 27, 2014, 02:05:02 »

Generalnie sprawa wygląda tak, że kanarki żeby śpiewały powinny się nie widzie ( nie jest to reguła ) . jak ustawisz klatki na sobie jeden będzie poszkodowany , ale to mu nie zaszkodzi w klatkach skrzynkowych kanarki mają otwartą tylko jedna stronę. Co do wypuszczania ja mam kanarki w wolierze i czasami dochodzi do sprzeczek ( w trakcie jak któryś zaczyna śpiewać , czy przepychają się do jedzenia) , ale nie ma dramatu , więc wypuszczanie ich na pokój nie powinno być problemem.

Ważna jest obserwacja. Powodzenia

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #5 : Lipca 29, 2014, 10:05:33 »

Wg mnie, jak by staly od siebie troche oddalone, to by mogly sie widziec.  Moze masz akurat na to miejsce? 
Stajac obok siebie moga nawet dwa spiewac, ale beda raczej w ciaglym stresie (w okresie legowym) - bedzie widac, ze caly czas sie na wzajem obserwuja i rywalizuja jezykiem ciala i wlasnie spiewem.  Jedynie, jak mialam dwa samczyki w jednej klatce (szykujac ich do legow, wiec jeszcze nie w pelni zagrzanych) - tam z reguly spiewal tylko jeden z nich.  Drugi sie wycofywal.

Uwazam tez, ze nie ma gwarancji na spokojne wspolne loty w "goracym czasie".  Moga urzadzac wojny powietrzne. 

Klatki malutkie, ale pewnie je wypuszczasz, wiec ujdzie. 

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Lipca 29, 2014, 11:04:52 »

Jak nie masz miejsca po drugiej stronie pokoju to kup taką samą klatkę (albo innego koloru - łatwiej im będzie wrócić do swoich klatek), postaw obok pierwszego kanarka i zrób pomiędzy klatkami ściankę ze sklejki/plastiku/kartonu trochę szerszą niż klatka, tak, żeby się nie widziały. Możesz spokojnie je wypuszczać razem, uważaj tylko, żeby jeden nie wszedł do klatki drugiemu jak drugi będzie w "domu", a i tak wtedy interweniowałbym tylko kiedy zaczęłyby się bić.
Nawet jak się będą zaczepiać nic się nie stanie - pokój jest duży, a one muszą sobie ustalić co i jak. Chyba, że będą regularne bitwy w postaci kłębowiska na podłodze i wrzasków wtedy rozpędź towarzystwo, chociaż zgodnie z hierarchią dziobania jak mają walczyć to i tak kiedyś ta walka się odbędzie, ale nie sądzę, żeby do tego doszło.

Acha - sprzeczki czasami będą, pokrzykiwania, machnięcia skrzydłami, jest to normalne i nawet nie musisz reagować, możesz im srogim głosem powiedzieć że "zaraz tam zrobisz porządek" - u mnie pomaga Umiech

acha - pamiętaj o okresie przyzwyczajenia nowego kanarka do otoczenia - pierwsze loty po minimum 2 tygodniach (niektórzy mówią tydzień) i o okresie kwarantanny, może nie pełnej - 40 dni - ale na Twoim miejscu trzymałbym je w osobnych miejscach przez 2 a jeszcze lepiej 3 tygodnie.

A jakiego kanarka chcesz kupić, bo w poprzednich postach padło określenie "kanarek wielorasowy"? Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #7 : Lipca 29, 2014, 02:30:14 »

Chyba najlepsze rozwiązanie.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #8 : Lipca 29, 2014, 02:36:59 »

Chyba najlepsze rozwiązanie.

A jak będzie potem jak Paweł i Gaweł? Umiech Umiech Umiech

A tak naprawdę to pomysłów masz tu sporo - wybierz co Ci odpowiada najlepiej.

sznery
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #9 : Sierpnia 13, 2014, 10:13:51 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Dużo mi wyjaśniły i wiem już jak sprawę rozwiązać Umiech

A jakiego kanarka chcesz kupić, bo w poprzednich postach padło określenie "kanarek wielorasowy"? Umiech

Tym razem chcę kupić kanarka żółtego. I w związku z tym pytanie : Gdzie na Śląsku takowego najlepiej dostać? Chodzi mi o jakiegoś sprawdzonego hodowcę? A może szykuje się jakaś giełda w najbliższym czasie ?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #10 : Sierpnia 13, 2014, 10:21:42 »

żółty jako rasa - czyli kolorowy żółty czy jako kolor czyli np. żółty gloster, żółty harceński itp?

sznery
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #11 : Sierpnia 13, 2014, 12:56:35 »

Myślałem o Kanarku Belgijskim - malinoi.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #12 : Sierpnia 14, 2014, 08:03:07 »

Fajny wybor!   Umiech  Wg mnie najladniej spiewajace kanarki z raz spiewajacych.

sznery
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #13 : Sierpnia 14, 2014, 10:23:29 »

Teraz pozostaje pytanie czy gdzieś na Śląsku dostane tę rasę kanarka Umiech ?
po sklepach nie chcę chodzić bo po pierwsze nie wiadomo skąd nabyli te kanarki a po drugie w większości przypadków nie mają zielonego pojęcia co to za kanarek

sznery
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #14 : Wrzenia 16, 2014, 05:47:32 »

Powracam do tematu.
Kupiłem ponad 2 tygodnie temu pomarańczowego Filipka Umiech Śpiewa, kąpie się i jest bardzo ruchliwy.
Miał już pierwszy lot razem z Kubusiem (nawet usiadł mi na ramieniu i głowie więc jest dobrze) - generalnie buszowały obok siebie na stole i nie dochodziło między nimi do żadnych sprzeczek.
Przyszedł czas ulokować jego klatkę w pokoju gdzie przebywa Kubuś.

I tutaj pytanie :
Czy jeśli postawię klatkę po drugiej stronie pokoju (odległość między klatkami wyniosła by ok 2,5m) to czy mogę tak zrobić? Będą w takim przypadku śpiewać (będą się widziały z tym że z odległości)?
Dodam że klatka na klatce nie wypaliło tak samo jak przedzielenie klatek (bardzo się bały).

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!