Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:33:01 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: 1 Lęgi i problem  (Przeczytany 14700 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Amadyny
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 9

« : Wrzenia 17, 2014, 01:09:20 »

Na wstepie witam wszystkich.

Mamy parke ktora miala teraz 1 legi, ale samiczka znosila jajka na piasku zamiast w klatce. Przekladalismy im jajka do budki, lacznie samiczka zniosla chyba 6 jajek, ale dwa rozbily. Na poczatku nie wykazywaly jajkami zainteresowania. Przez ok 1 tyg. Teraz cale dnie przynajmniej 1 z rodzicow spedza czas w budce, ale za to w nocy ptaki spia na żerdkach, zamiast w klatce. Po ok 7 kolejnych dniach samiczka zaczela spedzac noc w budce. Myslicie ze z jajek cos jeszcze bedzie, czy raczej sa juz zmarnowane?

Jajek nie przeswietlalem, bo nie chce stresowac ptakow i nawet nie wiem na co patrzec. Ile dac im jeszcze czasu?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 17, 2014, 06:27:20 »

Według mnie nic z tego nie będzie

CarIvan
Go
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 17, 2014, 08:20:09 »

Jak nie siadły na komplecie jaj w nocy a siedzą tylko w dzień to jaja są do wyrzucenia bo nawet jak były zalężone to zarodki pozamierały. Opisz jak przygotowywałeś parę do lęgów, w jakim wieku są ptaki, jak długo są sparowane i jakiej są barwy.  Mrugnicie

Amadyny
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 18, 2014, 02:15:59 »

Ptaki maja ok 18 miesiecy. Samiec szpalt, samica niebieska.

Sparowane sa ok 6 miesiecy. Jakos specjalnie nie szykowalem ich do legow. Mialy budke, sianko do budowania gniazda, dostawaly pokarm jajeczny i to wszystki.

Teraz samica juz 3 noc z rzedu spedza w budce. Myslalem zeby dac im jeszcze czas do konca przyszlego tyg i wtedy dopiero sprawdzic budke.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 18, 2014, 07:14:36 »

Jak nie siadły na komplecie jaj na noc a przesiadywały w dzień to z jaj nic nie będzie, możesz je zabrać wraz z budką, ptaki przygotować właściwie na lęgi i zacząć od nowa.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 18, 2014, 07:53:24 »

Jakos specjalnie nie szykowalem ich do legow. Mialy budke, sianko do budowania gniazda, dostawaly pokarm jajeczny i to wszystki.

I oczekujesz dobrych wyników?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 18, 2014, 08:37:27 »

Nie jeden raz przekonałem się, że "szykowanie" ptaków do lęgów to nie wszystko. Można się nie wiem jak starać, a czasami lęgi nie idą. Po prostu para nie jest dobrana. Moim zdaniem dobrana para wyprowadzi lęg zawsze i wszędzie, nie musi być do tego jakoś ekstra przygotowana.
Wczoraj rozmawiałem z hodowcą egzotyki, któremu ptaki (rzadkie gatunki) same idą na lęgi w witrynach sklepowych! I to z powodzeniem!

Amadyny
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 18, 2014, 08:46:53 »

Na jak dlugo trzeba odjac budke? I co znaczy wlasciwie przygotowac do legow?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #8 : Wrzenia 18, 2014, 09:06:16 »

Wszystko masz na forum poczytaj np temat http://kanarki.eu/index.php?topic=5050.0 a budkę zabierz na 7-10 dni.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 18, 2014, 09:50:45 »

Ja bym nie zabierał budki, bo ptaki zaczną się pierzyć i wtedy to już na pewno lęgi będzie trzeba przełożyć.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #10 : Wrzenia 18, 2014, 09:57:25 »

Ja bym nie zabierał budki, bo ptaki zaczną się pierzyć
Dlaczego mają zacząć się pierzyć? Jeśli są po pierzeniu i poszły po nim na lęgi nie zaczną kolejnego pierzenia bo zabierzesz im budkę. Swoim zawsze zabieram jak tylko wyjdą młode odrazu w pierwszym dniu czy też jeśli lęg jest nieudany, przygotowuję ponownie i budkę dopiero zawieszam po 10 dniach przygotowań między lęgowych, a jak są młode to budkę ptaki dostają ponownie w dzień po odrzuceniu młodych na lotnię, nigdy mi się przez to nie pierzyły.  Mrugnicie

Amadyny
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 18, 2014, 09:59:06 »

Ale oproznic budke ze starego sianka? I pozwolic im budowac gniazdo od podstaw?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #12 : Wrzenia 18, 2014, 10:08:04 »

Ja zawsze wyścielam budkę sianem i szarpią a dodatkowo wrzucam na dno klatki trochę materiału by samiec miał swój wkład w budowę gniazda, amadyny raczej słabo budują wnętrze budki jeśli dasz im ją pustą, po wypełnieniu jej poprawiają raczej donosząc materiał jaki im podasz i gniazdo jest lepiej wyściełane w budce.

Amadyny
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Wrzenia 18, 2014, 10:25:35 »

Przeczytalem temat o szykowaniu do legow i dla mnie to jest jakas czarna magia.

Co do karmy podawalem im wczesniej deli natur, teraz kupilem zwykla karme dla drobnej egzotyki dostepna w sklepach Vitapol lub Nestor. Ptaki ja lepiej pobieraja niz deli. Raz w tygodniu dostaja witaminy w szasetce. Proso w kolbach maja dostepnemaja caly czas. Do tego maja sepie i wapienko. Karme mieszam z wegielkiem.

Oprocz tej parki mam jeszcze 3 samce ktore czekaja partnerki. Ale z nich to legi beda najwczesniej w grudniu.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #14 : Wrzenia 18, 2014, 10:36:59 »

Przeczytalem temat o szykowaniu do legow i dla mnie to jest jakas czarna magia.

To usiądź nad tym i czytaj tak długo aż zrozumiesz, a nie planuj kolejnych lęgów. Jak chcesz coś osiągnąć to i tak będziesz musiał to zrobić i tak.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!