Pierwszy i chyba najciekawszy przepis:
wg przepisu P. Spitzer, A. Zeder i F. Schäkermann
Z podanych ilości powstaje ok. 5,5kg karmy. Mieszankę zamrozić w niedużych pojemnikach i rozmrażać na krótko przed podaniem.
- 2L karmy jajecznej (Quiko, CeDe itp.)
- 1L mrożonych kokonów mrówczych
- 1L mrożonych i rozdrobnionych białych robaków (madów)
- 1L robaków Buffalo (minimącznik?)
- 0,5L mieszanki suszonych ziół
- 0,5L drobno startej marchewki
- 0,5L drobno startego, słodkiego jabłka
- 1L nasion kupkówki pospolitej
- 200g karmy Cédé Insekten fein, zielony (chyba chodzi o rodzaj opakowania)
- 200g karmy Cédé Insekten mit Honig, różowy
- 500g karmy Claus Honig-Alleinfutter, czarny
- 400g karmy Claus Fett-Alleinfutter, czerwony
- 2 łyżki stołowe minerałów i mikroelementów Nekton
- 2 łyżki stołowe Quikon Forte.
Całość wymieszać, aż powstanie grudkowata, wilgotna mieszanka. Jeśli będzie zbyt mokra, należy dodać karmy jajecznej, jeśli za sucha - dodać więcej marchewki. Podaje się tą karmę wymieszaną w równych proporcjach ze skiełkowanym ziarnem z dodatkiem świeżej ziemi.
Smacznego
