Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:02:43 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Żywność, nie tylko dla kanarków  (Przeczytany 7080 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« : Wrzenia 27, 2014, 08:29:22 »

Podejrzewam, że gdybyśmy dokladnie byli swiadomi jakie swinstwa są w naszym jedzeniu to bys tak nie mówił ;p.

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
CarIvan
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 28, 2014, 05:35:57 »

Podejrzewam, że gdybyśmy dokladnie byli swiadomi jakie swinstwa są w naszym jedzeniu to bys tak nie mówił ;p.
Jestem świadomy jeśli do mnie to pisałeś, z zawodu jestem technologiem żywności i żywienia oraz  dietetykiem. A jeśli chodzi o żywienie to kupuję zdrową żywność a nie tanie marketowe chemiczne coś coś przypomina jedzenie i jest w nim pełno E oraz innych środków chemicznych. Dużo w menu mojej rodziny do jedzenia pochodzi z mojej własnej działki gdzie nie ma żadnych oprysków (ziemniaki, warzywa, jabłka, gruszki, maliny, jeżyny, winogron, czereśnie, śliwy - z owoców robię kompoty i soki i nie kupuję sztucznych napojów w plastiku czy kartonie), wędliny robię sam, chleb piekę sam, masło robię sam, mleko kupuję od rolnika wydojone wprost od krowy a czasami jak jest czas (bo dalej jechać) to podjadę po kozie do innego z rolników. Mam swoją pasiekę więc i miód mam własny a raczej podebrany pszczołom. Duy umiech  Uwierz mi można się zdrowo odżywiać.  Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 28, 2014, 07:02:53 »

wędliny robię sam, chleb piekę sam, masło robię sam, mleko kupuję od rolnika wydojone wprost od krowy

Niech zgadnę - nie mieszkasz w centrum miasta w bloku w M4?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 28, 2014, 09:59:19 »

Mieszkam ale działkę mam na wsi, na niej pasiekę, sad, warzywnik i teściów na sąsiedniej wiosce, ja kupuję co roku dwa prosiaki, oni dwa, karmę na pół kupujemy oni dają jeść a jak dorosną to dwa w łepek i na mięso podział a dwa na wyroby, dodatkowo kupujemy na spółkę kurczaki - brojlery i kury by nosiły jajka i teściowa hoduje, podobnie z królikami. To że koszty zakupu zwierzaków i pasz są równe a czasami może i większe niż kupił bym gotowe mięso nie ma dla mnie znaczenia, bo wiem że nie jem chemii. Jak na takim wiejskim brojlerze (co rośnie trzy miesiące, chodzi po trawie skubiąc ją, uzbiera sobie z ziemi jeszcze czegoś) ugotujesz rosół to wiadomo co to jest poza tym zupełnie inaczej smakuje niż ugotowany na takim co urósł na farmie od pisklaka do 2 kg w sześć tygodni.  Mrugnicie
No dobra ale my tu mieliśmy o karmieniu piskląt i karmach dla nich pisać a zeszliśmy na żywienie człowieka.  Duy umiech

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 28, 2014, 12:06:14 »

Mieszkam ale działkę mam na wsi, na niej pasiekę, sad, warzywnik i teściów na sąsiedniej wiosce, ja kupuję co roku dwa prosiaki, oni dwa, karmę na pół kupujemy oni dają jeść a jak dorosną to dwa w łepek i na mięso podział a dwa na wyroby, dodatkowo kupujemy na spółkę kurczaki - brojlery i kury by nosiły jajka i teściowa hoduje, podobnie z królikami. To że koszty zakupu zwierzaków i pasz są równe a czasami może i większe niż kupił bym gotowe mięso nie ma dla mnie znaczenia, bo wiem że nie jem chemii. Jak na takim wiejskim brojlerze (co rośnie trzy miesiące, chodzi po trawie skubiąc ją, uzbiera sobie z ziemi jeszcze czegoś) ugotujesz rosół to wiadomo co to jest poza tym zupełnie inaczej smakuje niż ugotowany na takim co urósł na farmie od pisklaka do 2 kg w sześć tygodni.  Mrugnicie

hmm, czyli  jesteś ortorektykiem Mrugnicie

CarIvan
Go
« Odpowiedz #5 : Wrzenia 28, 2014, 02:43:58 »

hmm, czyli  jesteś ortorektykiem
Nie, ponieważ ja nie eliminuję wszystkiego co niezdrowe z swojej diety zubożając ją , ja zastępuję te produkty zdrowymi w takim stopniu w jakim jest to możliwe w moim wykonaniu. Nie oznacza to że nie zjadam produktów z polepszaczami czy utrwalaczami ale unikam ich częstego spożywania. To co mogę zrobić sam czy wyhodować poprzez swoją pracę i wiem że jest to pozbawione chemii to raczej wyniesione z domu dziadków, którzy mieszkają na wsi i również jak ja obecnie się odżywiali i odżywiają. Z niezdrowych używek np. piję kawę choć ta jest zdrowsza znów od herbaty i tej piję mało. Można by dyskutować i dyskutować bo to szeroki temat i wart może nawet wydzielenia do działu Inne jako ciekawostka do dalszej dyskusji dla osób zainteresowanych a przy okazji oczyszczenie tego tematu z naszych postów.  Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 28, 2014, 04:03:48 »

Temat wydzielony, zapraszam do dyskusji.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 28, 2014, 06:35:05 »

hmm, czyli  jesteś ortorektykiem Mrugnicie
Patrz forpus94, też musiałem zajrzeć do słownika  Duy umiech

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 28, 2014, 07:11:09 »

lektura na jesienne wieczory Umiech http://www.akademiawitalnosci.pl

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 28, 2014, 08:06:21 »

Patrz forpus94, też musiałem zajrzeć do słownika  Duży uśmiech

hahaha,nie czuję się już osamotniony  Duy umiech

Też korzystam ze swoich warzyw ,owoców natomiast miód ,wędliny ,drób mam od znajomego ale i tak muszę korzystać z ,,komercji" bo na 4-6 klasie gleb nei da się za dużo uchować Mrugnicie.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #10 : Wrzenia 29, 2014, 04:58:22 »

bo na 4-6 klasie gleb nei da się za dużo uchować
Da się tylko poczytaj o Probioemach - klik i zacznij je stosować a wyeliminuj nawozy mineralne i jakiekolwiek opryski chemiczne jakie stosujesz w glebę. Znajomy stosuje to od trzech lat i na piątej klasie gleby zebrał plon w ilości 7,5 tony pszenicy ozimej z hektara gruntu, ja zastosowałem u siebie na warzywniku to nie mogę się nadziwić jak warzywa porosły a i smak maja zupełnie inny niż jakiekolwiek, które dostały nawóz mineralny by urosły. Mrugnicie

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 29, 2014, 09:23:03 »

BreederGoulda - moim skromnym zapytaniem: czy jest jakiś na świecie temat na którym byś się super nie znał? Zazwyczaj Ci, którzy na wszystkim się znają, to w końcu okazuje się, że tak naprawde na niczym sie nie znają - tak miało to miejsce chćby na aviornisie

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Wrzenia 29, 2014, 03:15:00 »

Nie stosuję nawozów ale też działka jest przede wszystkim rekreacyjną,mnóstwo zieleni. Bardziej zależy mi na tym ,że na brzozie na działce od 3 lat lęgnie się dudek niż to ile wyciągnę zbiorów Mrugnicie.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #13 : Wrzenia 29, 2014, 07:25:37 »

BreederGoulda - moim skromnym zapytaniem: czy jest jakiś na świecie temat na którym byś się super nie znał? Zazwyczaj Ci, którzy na wszystkim się znają, to w końcu okazuje się, że tak naprawde na niczym sie nie znają - tak miało to miejsce chćby na aviornisie
Owszem są tematy w których nie zabieram głosu bo pojęcia nie mam o pewnych sprawach, a co do aviornisu to temat  nie do dyskusji na Wortalu i nie zamierzam dyskutować tutaj o specach z aviornisu co pojęcia nie mają o mutacjach barwnych amadyn.  Mrugnicie

Nie stosuję nawozów ale też działka jest przede wszystkim rekreacyjną,mnóstwo zieleni. Bardziej zależy mi na tym ,że na brzozie na działce od 3 lat lęgnie się dudek niż to ile wyciągnę zbiorów Mrugnicie.
Ależ ja nie tylko mam działkę by wyciągać z niej uprawy, posadziłem na niej kilkanaście lip, akacji różowych, topoli, klonów i kilkadziesiąt drzew i krzewów owocowych i jestem jak najbardziej za tym by gościły i budowały gniazda na tych drzewach ptaki.  Mrugnicie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!