RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« : Padziernika 10, 2014, 09:04:16 » |
|
W dniach 18-19 pazdziernika odbedzie sie jedna z ciekawszych wystaw ornitologicznych we Wloszech ktora odbedzie sie w Maceracie. Cala relacje przekaze w poniedzialek 20 .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 15, 2014, 09:08:14 » |
|
Dzisiaj odbylo sie przyjecie ptakow. Pierwszy raz uczestnicze w tej wystawie i musze powiedziec ze swietnie organizowana a konkurencja naprawde wysoka. Wystawiam 7 ptakow niestety z drugiej polki bo reszta jeszcze nie jest gotowa. Jutro zobaczymy oceny i w ten sposob bede mogl miec skrajne wyobrazenie jakosci moich ptakow. Chcialem Wam opowiedziec ciekawa historie ktora mi sie dzisiaj wydarzyla. Kiedy zaklatkowalem ptaki zrobilem sobie spacerek wraz z moim przyjacielem aby zobaczyc ptaki konkurencji fakt nie bylo ich duzo bo ptaki zawiozlem wczesnie rano. Przechodzac wokol klatek ogladalem zolte i biale juz zaklatkowane. W pewnej chwili zobaczylem jednego intensywnego ktory mi sie bardzo podobal. Przystalem aby zobaczyc numer hodowcy i tu niespodzianka. To byl moj numer. Kilka mesiecy temu sprezentowalem jednemu hodowcy kilka ptakow a on teraz je wystawil. Powiem szczerze dla mnie to byl szok. Waszym zdaniem to moralne ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 15, 2014, 09:11:55 » |
|
Nie wiem czy moralne, ale kto mu pozwolił wystawiać nie swoje ptaki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 15, 2014, 09:17:37 » |
|
Moja reakcja byla identyczna. Przyjaciel ktory byl ze mna powiedzial zebym nie zglaszal nic do organizatorow a nawet nie mowil po ludziach bo sytuacja brzydka a narobie tylko problemow. To co najlepsze chce zobaczyc co bedzie jak spotkam tego hodowce. Przyzna sie czy nie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
leszek
Korespondent1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 95
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 15, 2014, 09:30:50 » |
|
A czy u nas oprócz kanarków harceńskich na konkursach sprawdza CIH i numery ptaków?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 15, 2014, 09:38:08 » |
|
Widzisz tu nie sprawdzaja wazne zeby odpowiadala rocznikowi i federacji apozniej wychodza takie historie. Ostatni raz podarowalem komus takiemu swoje ptaki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 164
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 15, 2014, 10:01:07 » |
|
A czy u nas oprócz kanarków harceńskich na konkursach sprawdza CIH i numery ptaków? Nie wiem jak jest na OMP ale na naszej wystawie w Łodzi sprawdza się obrączki. Czasami podczas przyjęcia,czasami bywało że sędzia sprawdzał....o co później były jeszcze większe pretensje ,że można podczas wyłapywania uszkodzić jakieś sterówki. Nie wszystkie ptaki lecz wyrywkowo owszem. RNA07TE, jaka to jest wystawa ? Może jest połączona ze specjalistyczną jakiegoś klubu ? Byłem obserwatorem kilku wystaw papug w Belgii i Holandii gdzie na specjalistycznych są wyznaczone kategorie dla ptaków bez obrączek oraz tych zakupionych. Tak poprostu aby sprawdzić ich jakość.
|
|
|
|
|
|
G001 forpus-klub.cz kanarkipapugiastryldy.org.pl
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 15, 2014, 10:11:00 » |
|
Przyjaciel ktory byl ze mna powiedzial zebym nie zglaszal nic do organizatorow a nawet nie mowil po ludziach bo sytuacja brzydka a narobie tylko problemow. To co najlepsze chce zobaczyc co bedzie jak spotkam tego hodowce. Przyzna sie czy nie ? Ja bym uprzejmie poprosił gościa by wycofał się z wystawy bo skoro nie ma swoich ptaków jakim prawem wystawia twoje, nie wycofałby się to zostałby zdyskwalifikowany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 15, 2014, 10:13:12 » |
|
RNA07TE, jaka to jest wystawa ta wystawa to zwykla ornitologiczna i w sumie przegladajac regulamin hodowca nie popelnia nic zlego ale tak jaki pisalem mi to nie wsmak.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Padziernika 15, 2014, 11:01:50 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 15, 2014, 10:19:30 » |
|
Nie ma w regulaminie zapisu że każdy hodowca może wystawiać tylko swoje ptaki z swoim sygnum lub mieć potwierdzane przepisanie obrączek z Ciebie na niego, zatwierdzone przez związek czy stowarzyszenie do jakiego należy on i Ty jeśli należycie do różnych? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 15, 2014, 10:25:22 » |
|
Napewno jeśli nie ma takiego zapisu w regulaminie i stworzonej kategorii ,a sam facet poprostu oszukał organizatorów, to powinien zostać zdyskwalifikowany. Szczerze mówiąc gdyby tak było to podjąłbym na miejscu FOI radykalne środki- usunięcie z Federacji i zawieszenie na przynajmniej 2 lata a w razie recydywy,dożywotnio.
Jeśli natomiast jest osobna kategoria ,a hodowca poinformował o pochodzeniu ptaka,to nie widzę w tym nic złego. Psy ,koty ,konie....są wystawiane przez nabywców z tym ,że z zaznaczeniem kto to zwierze wyhodował.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 15, 2014, 10:29:36 » |
|
Ptak bo tylko jeden jest wystawiony w jednakoej kategori. Nie zalezy mi na tym zeby byl ukarany przez FOI albo inne instancje. Ale zachowal sie niesportowo i u mnie jest spalony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 15, 2014, 10:58:40 » |
|
No czyli jest w osobnej kategorii oznaczony ,że nie z jego hodowli (i podejrzewam ,że tym samym oznaczony w kalogu) tak ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #13 : Padziernika 15, 2014, 11:06:23 » |
|
 A może inaczej popatrz na sprawę. Jeśli go zakapujesz to nie dowiesz się ile wart jest Twój ptak, bo zostanie zdyskwalifikowany.  Może w jakiś sposób spróbuj nagrodzić nieuczciwego hodowcę, bo przecieć zapewnił ptakowi doskonałe warunki i potrafił zrobić z podarowanego ptaka piękność, która Cię zachwyciła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Padziernika 15, 2014, 11:07:19 » |
|
No czyli jest w osobnej kategorii oznaczony ,że nie z jego hodowli (i podejrzewam ,że tym samym oznaczony w kalogu) tak ? W katalogu nie ma oznakowan obraczki tylko nazwa kategori i hodowca ktory wystawia ptaka. Wiec np. moge kupic dzisiaj ptaki od pana xx i wygrac a zaszczyty ida na moje imie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|