Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:54:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Naprawmy OMP  (Przeczytany 18457 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« : Listopada 30, 2014, 07:21:54 »

Jaki jest największy problem na linii PFO – hodowcy?
Całkowity brak zrozumienia i OMP.
Czego chce hodowca?
Obrączek,zawodów związkowych,OMP,sprzedać ptaki.
Czego chcą członkowie rady PFO?
Tego,co hodowcy,ale tu już tak prosto się nie da.Tu już trafiają tacy,którzy chcą coś zmienić.
PFO trzeba rozwijać(i bardzo dobrze!). Spraw jest wiele:obrączki,CIH, OMP,przydział sędziów do
zawodów związkowych),CITES,platforma internetowa...Mnóstwo pracy.
O co najczęściej wybucha awantura?
O OMP.
Czasem ktoś nie dostanie obrączek,ale przecież wszyscy to rozumiemy,ludzki błąd,może się
zdarzyć i rzeczywiście zdarza się rzadko.Spokojnie,się podzwoni,się znajdzie,dotrą z
opóźnieniem,ale dotrą.
Zawody związkowe organizuje związek,czy stowarzyszenie.Spotykamy się, sami sobie
robimy konkurs,wystawę,RF posyła sędziego.Dalej to już wszyscy wiemy.Można jakieś piwko(czy
setkę z partyzanta,"pod konkurs"),gość przyjechał z sąsiedniego związku podpatrzeć,
dyskusje,wspólny obiad, niskobudżetowa bukmacherka (Stefan przyjmuje zakłady),ale trzymamy
fason(Panowie!). Jednym słowem relaks i emocje sportowe.Jesteśmy facetami(w większości),
lubimy się bawić jak kulturalni faceci.A co?Po to to jest!
Czemu więc zawsze problem dotyczy OMP?
To już jest impreza innej rangi,kilka tysięcy ptaków,ludzie z całego kraju...
Nie można jej organizować na"jakoś to będzie",bo prędzej,czy później nie będzie.
O ile w minionych czasach,można było dostać pałą za brak pieczątki o zatrudnieniu w
dowodzie,dziś ciężko o pracę.Kiedyś,po prostu się kombinowało(L4 albo,że czyn społeczny)i
można się było organizować.Dziś nie żyjemy w czynie społecznym,tylko za pieniądze.I dziś coraz
ciężej jest kombinować.
Dziś trzeba siedzieć w robocie,czy człowiek chory,czy zdrowy,za psie pieniądze,czy
piątek,czy świątek.Często na czarno,na umowie śmieciowej,bez świadczeń,urlopu itd.Zaczniesz
kręcić,przynosić L4,wywalą na zbity pysk,przyjdą inni.A tu kredyt na mieszkanie na głowie.
OMP odbywają się w okresie przedświątecznej gorączki.Dodatkowa trudność.Wszyscy
jesteśmy zabiegani.Wszyscy mamy rodziny,w tym żony,które(owszem-złote kobiety!)akceptują te
50 ptaków w mieszkaniu i te mistrzostwa oddziału,ale co za dużo to nie zdrowo i grozi
awanturą.Poza tym połowa żon w tym kraju,przed świętami chce kapitalnie remontować
mieszkania.Nie jest tak?Pokażcie się,twardziele.Przy okazji,Koledzy z Czeladzi,jesteście
Wielcy,dziękuję!
Hodowca kanarków śpiewających musi wystawić ptaki "na stół" ze dwa razy dziennie, i też
trzeba to zrozumieć.Praca hodowlana wymaga zaangażowania w pracę hodowlaną(jak podróż PKP
skraca czas podróżowania pociągiem)
Członkowie RF nie załatwią wszystkiego sami,wszak mają mnóstwo innych obowiązków.
Wzajemne pretensje rosną i koło się zamyka.
Ilość ofert chętnych do organizacji OMP,ostatnie kłopoty z konkursem sekcji A,mówią same
za siebie.Sztandarowa impreza PFO,powinna być świętem hodowców,naszą wizytówką na
świat,podstawą rozwoju,żelbetonowym blokiem,na którym opiera się życie PFO.Tymczasem
ciągnie mocno w dól,jak kula u nogi,organizowana "na siłę" i jest najsłabszą stroną PFO.
Nie ma pracowników fizycznych.Ludzi,którzy poprzenoszą stoły,doniosą ptaki do sędziego,
nakarmią je,napoją,popilnują,przygotują salę na wystawę.Szczególnie dotyczy to sekcji A,gdzie
średnia wieku jest najwyższa.Dlatego uważam,że trzeba tych ludzi wynająć.
Ale przecież,do obsługi konkursu potrzeba kogoś,kto się na tym zna?
Niekoniecznie.Wystarczy być odrobinę inteligentnym.Wszak całość sprowadza się do
tego,że trzeba przenieść ptaki na stół sędziowski i z powrotem,wpisać odpowiednie cyferki do
odpowiednich rubryk i nakarmić ptaki.No,jeszcze sprawdzić obrączki,więc zdrowe oczy też są w
cenie.Można się tego szybko nauczyć.
Oczywiście,jest potrzebna ekipa ekspercka,czyli hodowcy,którzy znają temat
konkursów,jego regulamin,ale potrzeba ich w tym układzie niewspółmiernie mniej.Wystarczy,że
będą pilnowali komisji i na bieżąco korygowali ewentualne ich błędy,pomagali rozwiązywać
problemy,czuwali nad przestrzeganiem regulaminu,prawidłowością przebiegu konkursu i wystawy.
Załóżmy też hipotetyczną sytuację.Hodowca X,pracuje w komisji konkursowej i donosi
ptaki na stół.Wygrywa o 1pkt z hodowcą Y(mendą i krzykaczem) Mistrzostwo Polski.Może być
awantura?Podejrzenia o manipulacje mogą być uzasadnione?A jak się wytłumaczyć, gdy Y napisze
skargę do COM?
Hodowca,którego ptaki startują w konkursie,nie powinien w ogóle tego konkursu
obsługiwać.Tak jak sędzia nie może oceniać swoich ptaków.
Załóżmy teraz,że OMP organizuje zawodowy organizator.Co nam to daje?Jakie korzyści?
Pierwsza i najważniejsza.Hodowcy przestają się chować pod łóżko na sam dźwięk telefonu
od prezesa i uciekać na samą myśl o tym,że może na nich spaść obowiązek organizacji czegoś na
czym sie nie znają i czego woleliby unikać jak ognia,czyli wielkiej imprezy(hotele,hala itp).Mogą
spokojnie,z czystą głową przygotować ptaki i stanąć do zawodów.
RF nie musi się denerwować trudnościami z organizacją OMP-cały obowiązek spada na
organizatora.Trzeba tylko,tak jak w przypadku zawodów okręgowych,czy związkowych dostarczyć
sędziów i ewentualną wąską grupę ekspercka złożoną z hodowców.
Każda podsekcja,śródsekcja i przedsekcja,która zechce się spotkać i obradować,może to
zrobić podczas OMP.Przecież jeden jest z Lidzbarka,drugi z Dobieszowic a trzeci z Warzymic pod
Szczecinem.Panowie przyjeżdżają na OMP. Proszę,tutaj,ten pokoik,organizator załatwił paluszki i
colę. Panowie usiądą na godzinkę,porozmawiają i przedstawią potem raport RF.A po obradach
organizator wstawi nową colę,nowe paluszki i może usiąść nowa komisja.Choćby od ratowania
ginących gatunków w Burkina Faso.
Pan Zenek chce zarejestrować konkurs?Nie musi już latać ze stołami,tylko robi to co
lubi.Rozkłada kamerę,rejestruje,wypala płytę,która jest dodatkiem do katalogu.Kto to ma w
Europie? Wiele,wiele innych(wpisujcie,co chcecie)
Rodzi się też pytanie o koszty.
Wolę wydać dobrze 50pln na składkę,niż wywalić w błoto 30pln.Tutaj w kierunku skąpiradeł.
To mniej więcej 0,1369pln dziennie-taniej nie znajdziecie.
Ornitologiczne Mistrzostwa Polski to impreza najważniejsza w kalendarzu PFO i wszystkich
w niej zrzeszonych.Odpowiednio zorganizowana może być trampoliną dla każdego hodowcy w tym
kraju.Daje nam wszystkim nieograniczone wręcz możliwości.Można na nią zapraszać gości,
delegacje z zagranicznych związków,wymieniać sędziów...
Zorganizowana źle,pociąga nas wszystkich w dół
A ja chcę,żeby było lepiej.Dlatego stawiam na prywaciarza-niech płacę i wymagam

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #1 : Listopada 30, 2014, 10:43:48 »

Witaj wloczykij

Fajnie że są osoby które chcą coś zmieniać, to się chwali.
Jednak nie wiem czy do końca wynajęcie takiego organizatora jest dobre i co ważniejsze czy PFO stać na konkretnego organizatora? Powinien powstać komitet organizacyjny, tworzyli by go przedstawiciele stowarzyszeń należących do PFO. Pewna część osób chętnych do pracy przy organizowaniu i obsłudze pewnie zgłosiła by się sama, ale resztę potrzebnych osób trzeba by było wyszukać spośród hodowców którzy biorą udział w OMP i po prostu zachęcić ich do pomocy, myślę że co niektórzy by się zgodzili, wystarczy z nimi porozmawiać i zachęcić. Jeśli taka opcja nie wchodzi w grę, jest kolejna, na każdym OMP powinien obradować kongres PFO w którym udział by brali delegaci i na którym to kongresie powinno się wybierać m.in organizatora kolejnych MP. Przy wsparciu PFO wydaje mi się że więcej stowarzyszeń było by zainteresowanych organizacją OMP. Wybierając tak wcześnie organizatora OMP, dajemy mu czas na odpowiednie przygotowanie imprezy, a PFO co miesiąc ( lub dwa ) kontroluje postępy w przygotowaniach. Jeśli wybrane stowarzyszenie nie radziło by sobie z organizacją, wtedy imprezę przejmuje PFO.

Każda wystawa to święto hodowców, dlatego przy organizacji i obsłudze tych imprez powinni pracować tylko i wyłącznie hodowcy, tylko że są osoby które społecznie nie chcą pracować, w innych związkach ( np. hodowców gołębi do którego należałem ) też wszyscy pracowali za darmo i nieraz ktoś musiał pojechać samochodem coś załatwić, coś przywieść ale nikt się o kasę nie upominał. A jeśli ktoś chce wynagrodzenie to ok, ale składka na PFO powinna wzrosnąć np. do 100zł / rok.  Oczywiście nie jest to stawka tylko i wyłącznie na wynagrodzenie dla osób które pomagają przy OMP lecz również na inne ważne rzeczy/sprawy które by pomogły rozwinąć PFO bo jakby nie patrzeć, to większe pieniądze w federacji się przydadzą jeśli ktoś chce coś robić. Tylko wtedy wszyscy muszą widzieć że za ich pieniądze dzieją się rzeczy / sprawy ważne dla hodowców i federacji.

Wspomniałem też o platformie internetowej dla PFO, nad tą kwestią też myślę od jakiegoś czasu, zarys mam, wiem co moim zdaniem powinno tam być, ale jeszcze pracuję nad szczegółami i ciekawymi rozwiązaniami np. przy obsłudze wystaw każdej rangi, dzięki tej koncepcji, wszystko było by łatwiejsze i szybsze w obsłudze i nikt nie musiał by siedzieć kilkunastu jak nie kilkudziesięciu godzin i wklepywać coś w system. Taki system zwróciłby uwagę zagranicznych gości którzy biorą udział w wystawach w Polsce, i kto wie, może federacje z innych krajów byłyby zainteresowanym takim systemem ? Jedno jest pewne, że wieść o takim systemie na którym pracują stowarzyszenia w Polsce poszła by świąd bardzo szybko. Warunek jest jeden. System musi być zrobiony jak należy, musi być skonsultowany z stowarzyszeniami bo zawsze ktoś znajdzie coś do poprawki albo wpadnie na coś nowego co można by wdrożyć. Wiem że obecnie " jakiś " system niby jest, ale niestety nie pracowałem na nim i nie mogę się więcej wypowiedz, ale z tego co słyszałem to idzie to kiepsko.

ehhh temat rzeka. można pisać i pisać:)

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #2 : Listopada 30, 2014, 11:31:39 »

Jednak nie wiem czy do końca wynajęcie takiego organizatora jest dobre i co ważniejsze czy PFO stać na konkretnego organizatora?
Kazdy z na doskonale wie ze najlepszym organizatorem beda sami hodowcy. OMP powinno byc powierzane organizacji pozczegolnym zwiazka wybranym w konkursie. PFO powinna byc tylko srodkiem kontrolujacym i reprezentacyjnym. Niestety z tego co wiem do konkursu nie wstawiaja sie zwiazki. I tak PFO zostaje sama martwic sie o organizacje.
Nie ma pracowników fizycznych.Ludzi,którzy poprzenoszą stoły,doniosą ptaki do sędziego,
nakarmią je,napoją,popilnują,przygotują salę na wystawę
Jasne bo wnioskujac ze musza to byc zawsze te same osoby w koncu cierpliwosc sie skonczy.
Wloczykiju a moze Twoj zwiazek w przyszlym roku chce organizowac OMP. Moze pomysl wynajecia prywatnego organizatora zaowocuje.

Powiem szczerze wszystko to wydaje mi sie smieszne. Tu oragnizowalem wraz z moim zwiazkiem kilka konkursow przy lacznej liczbie ptakow okolo 700 i pracowalismy w piec dziesiec osob i nie bylo nigdy wynagrodzenia finansowego. Na OMP ile jest ptakow ?? Nie wiem ale czy cala organizacja naprawde moze byc taka trudna ? Czy poprostu lepiej nic nie robic i czekac jak PFO wszystko przygotuje  a my na gotowe z przyczepa krytyk.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #3 : Listopada 30, 2014, 08:37:19 »

wloczykij ludzie którzy Cię nie znają z Włoch potrafią właściwie Cię ocenić. Nie zastanawia Cię to Co?
Weź się do roboty i pomóż a nie wypisujesz durne posty i listy!

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #4 : Grudnia 02, 2014, 10:19:39 »

W słonecznej Italii żyje się inaczej.My mamy np ZUS;)
Pracuję ok 300-320 godzin na miesiąc,poza tym,jak każdy-dom i rodzina.Kiedy mam działać?
Wypisać się?Od dziecka chciałem (od '87,gdy przeczytałem"Nasz polski kanarek"Jankowskiego).
Tego,co ja tu napisałem nie należy traktować jako prawdę objawioną,lecz jako zaczątek jakiejś dyskusji.Mam swoje zdanie,poparłem je argumentami,mogę to obronić.Masz inne,pisz,byle konstruktywnie.Niech RF tylko czyta,wyciąga wnioski i radzi.Nie musi słuchać mnie,może ktoś inny napisze tu coś mądrzejszego i to się uda.
Model społeczny nie działa.Taka jest prawda.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #5 : Grudnia 03, 2014, 09:00:38 »

Niech PFO sp zoo wynajmie halę,załatwi te wszystkie hotele,duperele,da mi dwóch "Ziutków" do pomocy,jednym słowem stworzy podwaliny.
Nie znam się na tym i szczerze,nie podejmę się tego.
Ja sobie tych "Ziutków" wyszkolę(i już nie musze się martwić o konkurs) i zajmuję się tuningiem.
Podzwonię po chłopakach:
-ten mi nagra konkurs
-ten wygłosi wykład(np"turkot,czy flet?")
-stworzę motyw przewodni wystawy sekcji A("Dlaczego kanarki harceńskie nazywamy szlachetnymi?")
To powinno mi wyjść trochę lepiej.
Niech to samo zrobią koledzy z innych sekcji.Stworzy się komitet organizacyjny
Wszystko będzie hulać jak ta lala.
Na dobrej ziemi kwiaty rosną lepiej.RF stwarza warunki,my dodajemy smaczki,przyprawiamy i dopieszczamy
Nie mam racji?Kto teraz,na takich warunkach podejmie się organizacji?

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #6 : Grudnia 03, 2014, 02:52:07 »

wloczykij najpierw trzeba mieć chętnych do pomocy to że hodowca kanarków śpiewających nie powinien być przy konkursie nie oznacza że nie może pomagać przy sekcji Kanarków kolorowych czy też kształtnych. Wtedy Twoje podejrzenia o manipulacje są wykluczone, a przecież będą na miejscu może pomoc w przygotowaniu całej otoczki. Przygotowaniu stanowisk do oceny kanarków śpiewających, przeszkolić osoby które będą podawać ptaki (np. kolegów z sekcji kanarków kolorowych).

Krzyczeć: "Dajcie mi ludzi sam to zrobię." umie połowa kierowników z czasów PRL. W dzisiejszych czasach kierownik zakasuje rękawy i sam pracuje. Obawiam się że większość starszych hodowców, utknęła w PRL-u i dlatego jest tyle kłótni i problemów.
Panowie jeśli nadal będziecie tkwić w tym co było nie pójdziecie do przodu. Nie będziecie się rozwijać. Jeśli nie będziecie szkolić następców to WASZ trud hodowlanych pójdzie w zapomnienie. Po co hodować wybitne szlachetne kanarki, skoro nie ma na nie zbytu oraz nikt nie przejmie tej hodowli po mnie?

W internecie pojawi się kolejna aukcja z przyczyn zdrowotnych sprzedam całą hodowlę. Nie życzę tego nikomu.

Pozdrawiam i zachęcam do refleksji

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #7 : Grudnia 03, 2014, 04:02:16 »

W rzeczy samej.Dajcie mi ludzi,sam to zrobię.
Rozwiązuje to problem braku chętnych,a taki jest sens tego,co opisałem.
Rada będzie przebierać i wybierać w propozycjach,zamiast prosić się o cokolwiek.Chętni będą musieli popisać się kreatywnością,nie znajomością procedur.
Naświetliłem problem,podałem propozycję jego rozwiązania.Lepsze to niż możliwość nieodbycia się konkursu.
Proszę czytać ze zrozumieniem.
Reszta odbiega od meritum.

Pytanie:Co jeśli ktoś ujedzie na rozsypanym rzepaku i dozna obrażeń?
Postara się wyciągnąć odszkodowanie od organizatora.Lepiej więc ,żeby organizator znał przepisy dot imprez masowych i był ubezpieczony.
Wiem,co piszę.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #8 : Grudnia 03, 2014, 08:55:50 »

Mysle ze duzo spraw jakie poruszacie jest troche wyolbrzymione. Na dobra sprawe MP odbywaja sie bez wiekszych problemow. Jasne ze jest duzo konkretow nad ktorymi trzeba popracowac i czasami zdazaly sie jakies nieporozumienia ale gdzie ich nie ma. Poza tym obserwujac zmiany jakie PFO dokonala ostatnimi czasy mysle ze wszystko dazy do lepszego. Pomysl wloczykija nie podoba mi sie. Ogolnie organizatorzy MP i innych wystaw czy konkursow doszli do punktu gdzie wiedza co trzeba poprawic i bedzie to dla nich o wiele latwiejsze do zrobienia jak dla jakiegos prywatnego organizatora. Potrzebna jest cierpliwosc i wyrozumienie kazdego z nas a przy tym dolozyc zaangazowanie i dobra wola hodowcy.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #9 : Grudnia 03, 2014, 10:18:34 »

Trochę większe wpływy finansowe do PFO też by się przydały, samo powiększenie budżetu PFO znacznie by przyśpieszyło nie które zmiany, ale federacja musiała by na prawdę bardzo dobrze wydać te pieniądze aby hodowcy widzieli że kasa nie poszła na marne.

Lista rzeczy do zrobienia i spraw do załatwienia jest bardzo długa, jednak każdy musi się przyłożyć do rozwoju PFO, PFO musi współpracować z ludźmi ale wiemy realia są inne.
W sumie po co w związkach są hodowcy którzy wpadają na zebranie raz w roku aby zapłacić składkę  i ewentualnie zamówić obrączki i tyle go widzieli. Hodowca płaci składki, a PFO i stowarzyszenia muszą coś dać hodowcy. Nie możne to działać tylko w jedną stronę.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #10 : Grudnia 03, 2014, 11:50:45 »

DarekF-No więc właśnie.Zgadzam się w 100%.
RNA07TE-zadowolę się wolontariuszami,podwaliny niech stworzy PFO.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #11 : Grudnia 04, 2014, 12:06:38 »

Kolejna rzecz,tak mi właśnie wpadła do głowy,może być bardzo pomocna.
"Procedura organizacji OMP"
Dokument,w którym jest krok po kroku rozpisane,co należy zrobić,gdzie pojechać,zadzwonić,żeby zorganizować OMP.
Telefony,adresy,ludzie,z którymi trzeba gadać.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #12 : Grudnia 04, 2014, 12:33:25 »

Kolejna rzecz,tak mi właśnie wpadła do głowy,może być bardzo pomocna.
"Procedura organizacji OMP"
Dokument,w którym jest krok po kroku rozpisane,co należy zrobić,gdzie pojechać,zadzwonić,żeby zorganizować OMP.
Telefony,adresy,ludzie,z którymi trzeba gadać.
Ty to piszez powaznie  Duy umiech Duy umiech Duy umiech Duy umiech Duy umiech Duy umiech Duy umiech

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #13 : Grudnia 04, 2014, 12:51:53 »

Jak najbardziej.
Adresy,telefony hoteli,kierowników,ludzi,sponsorów.
Każdy kto chociaż raz pracował z procedurą wie,że to znacząco ułatwia sprawę.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #14 : Grudnia 04, 2014, 12:56:29 »

Jak najbardziej.
Adresy,telefony hoteli,kierowników,ludzi,sponsorów.
Każdy kto chociaż raz pracował z procedurą wie,że to znacząco ułatwia sprawę.

Teoretycznie chcez miec wszytko na gotowe a Ty co oferujez ? A bedziesz dyrektorem konkursu. Duy umiech
kariera wloczykija dyzmy.

Strony: [1] 2 3 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!