Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:54:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Naprawmy OMP  (Przeczytany 18456 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #30 : Grudnia 04, 2014, 11:16:26 »

zamierzamy wystawić ptaki na OMP 2014 i wali nas co poniektórzy powiedzą
ja powiem - pieknie i powodzenia
dla wszystkich uczestnikow najwazniejszego konkursu w Naszym kraju.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #31 : Grudnia 04, 2014, 11:33:42 »

A ja jednak pozwolę sobie zauważyć,ze na dłuższą metę się to może nie udać:)
Roja miałem,niejednego:)
Rada sama sobie życie utrudnia,bo jest źle zorganizowana i źle zarządzana.
I jak wspomniałem pracuję ok300-320godzin miesięcznie.
Z resztą:) Na wszystko przyjdzie pora,Panowie:)

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
alex24
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #32 : Grudnia 04, 2014, 11:43:36 »

RNA07TEDzięki i powodzenia wzajemnie.
Wloczykij w Polsce 300-320 godzin to norma, ale w Italii to to tylko Pappa(I wcale nie idzie o Ojca  tyle godzin pracuje.

alex24
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #33 : Grudnia 04, 2014, 11:47:09 »

Chodziło mi o Ojca Świętwgo

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #34 : Grudnia 04, 2014, 11:55:56 »

Nie ucz mnie,jak się żyje w Polsce:)
Znam ją od enklaw Cygańskich,przez najgorsze meliny Świętochłowic,po salony dzisiejszych elit:)
Może jesteś starszy i życie Cię doświadczyło,ale w niejednej kwestii mógłbyś się zdziwić:)

alex24
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #35 : Grudnia 05, 2014, 12:00:43 »

Nie zamierzam cię uświadamiać, bo ostatnio to robił Breedergoulda i marnie na tym wyszedł, ale czy miał racje? A coś się do mojego wieku uczepił? [moderacja]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2014, 09:01:33 wysane przez klapuch » Zapisane

alex24
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #36 : Grudnia 05, 2014, 12:05:45 »

Nawiasem mówiąc, to zaczynasz błądzić w opowieściach, Kiedyś Limahl śpiewał o tym Never ending story.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #37 : Grudnia 05, 2014, 07:53:25 »

[moderacja]
Poczytałeś sobie,w pewnym momencie coś Ci się tam zagotowało.
Śmiem twierdzić,że nie zrozumiałeś ani treści,ani intencji.
Tobie się wszystko podoba,poszedłbyś do Czeladzi na obciętych nogach,po grochu i potłuczonym szkle.Zorganizujesz OMP? Załatw hotele,przedstaw kosztorys,przedstaw źródła finansowania itd.
Ja tego nie potrafię.Potrafię natomiast wykazać się kreatywnością,co sam zauważyłeś.
Wystarczy,że szef zarządzi np napisanie procedury(po to,żeby ten,co po nim przyjdzie miał ułatwione zadanie z organizacją OMP).Rada robi konkurs.Potem jest wystawa.Co na wystawie?Nic.Ptaki.A ja myślę,że gdyby tak w jakiejś sali usiadł facet i poopowiadał zainteresowanym o ptakach,mając do dyspozycji dowolne przykłady z wystawy,byłoby ciekawiej.A są tacy,tylko już nie na tym forum.Na początek RF być może musiała by wydać kasę.Ja twierdzę,że warto spróbować.I jest to ważniejsze,niż przypominanie mi,że nie wolno hodować szczygłów i Polski nie zeżrą zielone papugi.Chęci dobre,ale azymut trzeba troszkę poprawić.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2014, 09:02:19 wysane przez klapuch » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #38 : Grudnia 05, 2014, 09:30:01 »

Ale się zrobił wątek. Szkoda tylko, że zamiast twórczych pomysłów znowu są wycieczki osobiste. To jest jeden z problemów, które uniemożliwiają współpracę - ludzie chętniej biorą się za przysłowiowe kudły niż za miotły - przynajmniej w tym wątku.

A jaką organizację sugerujesz? Co jest źle zorganizowane i zarządzane?

W Polsce nie wychodzi a tu we Wloszech tak wszyscy pracujemy spolecznie dla zwiazku i nikt nie placze.
Nie wychodzi, bo najpierw trzeba zadbać o rodzinę, a potem o hobby. Sam siedzę przy komputerze do 23:00 dzień w dzień, czas wolny mam kiedy jadę po materiały. Tak wygląda rzeczywistość. Też chciałbym mieć chociaż 1,5 h dziennie na zajęcie się ptakami - nie mam. I wiele osób tak pracuje. Ale nie jest problemem poświęcenie trochę czasu dla naszego hobby. Ale kiedy współorganizacja np. OMP pociąga koszty, chociaż dojazdu, to wielu osób po prostu na to nie stać. Taka rzeczywistość i tyle.

Dlaczego nie pracować społecznie na rzecz związku? Jest tylu hodowców, że jakby każdy z nich pomógł przez 6 godzin np. przy organizacji i obsłudze OMP to nie było by problemu, o niczym by się nie zapomniało, i wszystko by było utrzymane z porządku  którego tak każdy pragnie.
Wystarczą 4 godziny. Ale nie ma chętnych. Hodowców jest mnóstwo, większość zajęta własnymi sprawami. Trudno ich czasem "zagonić" do pracy na rzecz stowarzyszenia, a co dopiero na OMP.

Ktoś tam pisał jak trudne może być zorganizowanie OMP. Zacznijmy od finansów, bo pieniądze rozwiązują wiele problemów. Mamy 30 zł składki. Przyjmijmy, że PFO otrzymuje ze składek 36 tysięcy zł. Wynajęcie sali - sam szukałem, kosztuje ok. 140 zł / h. Czyli na OMP, przyjmując 7 dni, zajmujemy salę na 144 godzin czyli koszt wynosi 24 tysiące. Opłata za sędziów - nie wiem, strzelam - 8 tysięcy, podejrzewam, że nie wystarczy. Ktoś tam mówił o sponsorach - owszem, ale za xxx zł. Więcej nie dadzą, bo nie mają, a w końcu jest na rynku firm, które można policzyć na palcach, nie ma w czym wybierać. Ale zostawmy finanse.
Co trzeba załatwić?
- poszukać ludzi, którzy będą pracować
- kilkanaście pism i zezwoleń, opłat skarbowych, pism i zezwoleń i jeszcze trochę pism. Do wszystkich służb jakie są w mieście i jeszcze trochę.
- umowy na wyjęcie hali, przewóz regałów, klatek
- napoje i jedzenie dla obsługi i sędziów
- hotele
- przejazdy
- umowa na druk katalogu, kart, itp.
- stanowiska komputerowe, internet, prąd. Internet przynosimy swój, jakby nie było.
- obsługa sędziowska
- dogadanie się z sekcją A - podzwonienie po hodowcach i pytanie kto się tym zajmie, bo akurat w tym roku tak wyszło
- odebranie setek telefonów z pytaniami od hodowców co hodują, bo nie wiedzą, mają kanarki np. kolorowe ale czy to jest melanina czy inny topaz - nie wiedzą i nie wiedzą jak mają je zgłosić
- urządzenie giełdy, opracowanie regulaminów, które później niektóre osoby będą wyśmiewać twierdząc w stylu "i tak mi nic nie zrobisz, nawet jak będę pił"
- puchary, nagrody, wyróżnienia - wykonać projekt, zamówić, zapłacić
- plakaty - projekt, zamówienie, zapłacić i rozdać / rozwiesić, a potem jedno z drugim stowarzyszenie powie, że "zapomniało ich powiesić", kiedy spytam się gdzie wiszą plakaty OMP na ich wystawie. Kto "zapomniał" ten wie o kim mówię.
- uzyskać sponsorów z terenu miasta, bo bez tego może braknąć pieniędzy
- spotkania, rozmowy, przejazdy, emaile, umowy
- zastanowić się co zrobić jak jeden z drugim na 5 dni przed OMP wycofa się z umowy (autentyczne)
- wpisać ptaki zgłoszone elektronicznie do systemu - wiele, wiele godzin pracy

To takie podstawowe sprawy, które trzeba zrobić. Jest tego o wiele więcej.
Zgadnijcie - ile osób to robi?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #39 : Grudnia 05, 2014, 09:41:15 »

I właśnie po to jest procedura!
Pomogę,napiszę ją,będziemy gadać dalej.Ok?
Będę Cię troszkę męczył telefonami,ale zobaczysz,że procedura załatwi wiele problemów przy organizacji.
Właśnie te urzędy,te zgody.
Jeśli chodzi o kasę.Ja bym podniósł składkę.Będzie burza,ale wtedy stanę w obronie RF.I nie dam się przegadać.
Dogadam sekcję A
Tyle mogę.
Acha!Pomyślcie o ubezpieczeniu,bo to ważne.Można się nieźle wpieprzyć.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #40 : Grudnia 05, 2014, 10:00:58 »

I jeszcze kilka pikantniejszych szczegółów:
- odebrać telefon, kiedy hodowca rzuca mięsem i chce komuś dać po gębie, bo kupił od kogoś ptaki i nie może ich wystawić
- odebrać emaila, w którym ktoś pisze, że już mnie zna i ma "wyrobione zdanie o mnie"
- obraźliwe pisma, wypowiedzi i telefony, o których nie będę pisał szczegółowo

to taka druga strona.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #41 : Grudnia 05, 2014, 10:14:22 »

- odebrać telefon, kiedy hodowca rzuca mięsem i chce komuś dać po gębie, bo kupił od kogoś ptaki i nie może ich wystawić
nie przejmuj sie tymi ludzmi to amatorzy kwasnych jablek. 

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #42 : Grudnia 05, 2014, 10:28:23 »

Odbierać telefony też mogę Umiech

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #43 : Grudnia 05, 2014, 10:36:25 »

Odbierać telefony też mogę Uśmiech
zrozumialem twoj zapal ale masz jakies pojecie o przygotowaniu takiej imprezy- mysle ze nie. Odebrac telefony i co jak nie posiadasz niezbednych informacji. Potrzebne jest doswiadczenie. Proponuje Ci skontaktowac sie z organizatorami a oni stwierdza do czego moglbys byc potrzebny.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #44 : Grudnia 05, 2014, 10:50:20 »

I jeszcze kilka pikantniejszych szczegółów:
- odebrać emaila, w którym ktoś pisze, że już mnie zna i ma "wyrobione zdanie o mnie"
- obraźliwe pisma, wypowiedzi i telefony, o których nie będę pisał szczegółowo

to taka druga strona.

Na to nie ma procedur? Nie może być tak że ktoś kogoś obrazi czy to telefonicznie, czy to w e-mailu. Takim kimś to powinien się zająć sąd koleżeński i zawiesić go na 6 m-cy, rok, albo wywalić za jakieś gorsze incydenty. W stowarzyszeniach powinna panować kultura, dyskusja niech wrze, niech się ludzie przegadują do upadłego ale z zachowaniem kultury. Wtedy będzie się żyło ( i hodowało ptaki ) lepiej.  
Problem jest w mentalności, bo poco normalnie rozmawiać, poco pomóc np. ustawiać stoły przez 4h. podczas OMP, nikt temu hodowcy nie każe siedzieć na tych OMP całymi dniami, to jest tylko 4-6 godzin!
W statucie PFO jest rozdział 3, par.20, pkt. 20 w którym pisze że : Członkowie rzeczywiści zobowiązani są do brania czynnego udziału w działalności Federacji i realizacji jej celów oraz dbanie o dobre imię Federacji.

Czyli hodowcy muszą coś robić i tyle. Ale ktoś wspomniał o kosztach dojazdu, ok to mogę zrozumieć. PFO mogło by refundować te koszty, ale najpierw trzeba mieć z czego. Oczywiście podnieść składkę do PFO np. na 100zł. wtedy będzie kasa na dużo rzeczy bo z tego co napisał Prezes, to te pieniące są ekstremalnie niskie.

Ile dostają sędziowie? tak ogólnie?  może dostają za dużo?
Ale się zrobił wątek. Szkoda tylko, że zamiast twórczych pomysłów znowu są wycieczki osobiste. To jest jeden z problemów, które uniemożliwiają współpracę - ludzie chętniej biorą się za przysłowiowe kudły niż za miotły - przynajmniej w tym wątku.

A jaką organizację sugerujesz? Co jest źle zorganizowane i zarządzane?

W Polsce nie wychodzi a tu we Wloszech tak wszyscy pracujemy spolecznie dla zwiazku i nikt nie placze.
Nie wychodzi, bo najpierw trzeba zadbać o rodzinę, a potem o hobby. Sam siedzę przy komputerze do 23:00 dzień w dzień, czas wolny mam kiedy jadę po materiały. Tak wygląda rzeczywistość. Też chciałbym mieć chociaż 1,5 h dziennie na zajęcie się ptakami - nie mam. I wiele osób tak pracuje. Ale nie jest problemem poświęcenie trochę czasu dla naszego hobby. Ale kiedy współorganizacja np. OMP pociąga koszty, chociaż dojazdu, to wielu osób po prostu na to nie stać. Taka rzeczywistość i tyle.

Dlaczego nie pracować społecznie na rzecz związku? Jest tylu hodowców, że jakby każdy z nich pomógł przez 6 godzin np. przy organizacji i obsłudze OMP to nie było by problemu, o niczym by się nie zapomniało, i wszystko by było utrzymane z porządku  którego tak każdy pragnie.
Wystarczą 4 godziny. Ale nie ma chętnych. Hodowców jest mnóstwo, większość zajęta własnymi sprawami. Trudno ich czasem "zagonić" do pracy na rzecz stowarzyszenia, a co dopiero na OMP.

Ktoś tam pisał jak trudne może być zorganizowanie OMP. Zacznijmy od finansów, bo pieniądze rozwiązują wiele problemów. Mamy 30 zł składki. Przyjmijmy, że PFO otrzymuje ze składek 36 tysięcy zł. Wynajęcie sali - sam szukałem, kosztuje ok. 140 zł / h. Czyli na OMP, przyjmując 7 dni, zajmujemy salę na 144 godzin czyli koszt wynosi 24 tysiące. Opłata za sędziów - nie wiem, strzelam - 8 tysięcy, podejrzewam, że nie wystarczy. Ktoś tam mówił o sponsorach - owszem, ale za xxx zł. Więcej nie dadzą, bo nie mają, a w końcu jest na rynku firm, które można policzyć na palcach, nie ma w czym wybierać. Ale zostawmy finanse.
Co trzeba załatwić?
- poszukać ludzi, którzy będą pracować
- kilkanaście pism i zezwoleń, opłat skarbowych, pism i zezwoleń i jeszcze trochę pism. Do wszystkich służb jakie są w mieście i jeszcze trochę.
- umowy na wyjęcie hali, przewóz regałów, klatek
- napoje i jedzenie dla obsługi i sędziów
- hotele
- przejazdy
- umowa na druk katalogu, kart, itp.
- stanowiska komputerowe, internet, prąd. Internet przynosimy swój, jakby nie było.
- obsługa sędziowska
- dogadanie się z sekcją A - podzwonienie po hodowcach i pytanie kto się tym zajmie, bo akurat w tym roku tak wyszło
- odebranie setek telefonów z pytaniami od hodowców co hodują, bo nie wiedzą, mają kanarki np. kolorowe ale czy to jest melanina czy inny topaz - nie wiedzą i nie wiedzą jak mają je zgłosić
- urządzenie giełdy, opracowanie regulaminów, które później niektóre osoby będą wyśmiewać twierdząc w stylu "i tak mi nic nie zrobisz, nawet jak będę pił"
- puchary, nagrody, wyróżnienia - wykonać projekt, zamówić, zapłacić
- plakaty - projekt, zamówienie, zapłacić i rozdać / rozwiesić, a potem jedno z drugim stowarzyszenie powie, że "zapomniało ich powiesić", kiedy spytam się gdzie wiszą plakaty OMP na ich wystawie. Kto "zapomniał" ten wie o kim mówię.
- uzyskać sponsorów z terenu miasta, bo bez tego może braknąć pieniędzy
- spotkania, rozmowy, przejazdy, emaile, umowy
- zastanowić się co zrobić jak jeden z drugim na 5 dni przed OMP wycofa się z umowy (autentyczne)
- wpisać ptaki zgłoszone elektronicznie do systemu - wiele, wiele godzin pracy

To takie podstawowe sprawy, które trzeba zrobić. Jest tego o wiele więcej.
Zgadnijcie - ile osób to robi?

Lista spora , ale są kwestie w których mógłbym pomóc.

Piszesz o załatwieniu napojów i jedzenia dla obsługi i sędziów, a co z hodowcami którzy wystawiają ptaki? Może lepiej zrobić po wystawie wspólny obiad z wszystkimi hodowcami i RF? Projekty plakatów, dyplomów etc. też mogę załatwić. Nie wiem kto Wam to robi ale mam "swojego" grafika który może się podjąć tego, wszystko będzie na czas . Z hotelami, motelami też mogę pomóc ile mogę bo "siedzę " w tym .

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Strony: 1 2 [3] 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!