DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« : Grudnia 01, 2014, 10:27:05 » |
|
Co myślicie tworzeniu standardów ptaków np.kanarki, papugi etc. w 3D? Mam na myśli trochę bardziej odległą przyszłość. Jak myślicie czy taka forma prezentacji standardów ptaków była by lepsza od obecnej? Ptasior za załączonym zdjęciu nie jest idealny, ale nie oto mi chodzi jaki on jest na danym zdjęciu tylko o sam sens robienia takich projektów / wizualizacji.
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2014, 09:32:25 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
|
sylabona
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 01, 2014, 10:35:39 » |
|
Bardzo ciekawe. Podoba mi się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 02, 2014, 09:31:40 » |
|
Muszę przyznać, że mi się też podoba. Gdyby jeszcze dało się zrobić widok np. grzbietu, zbliżenie głowy czy jakiś istotnych szczegółów budowy czy upierzenia, to materiał taki mógłby zostać użyty przy szkoleniach dla hodowców czy dla sędziów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 02, 2014, 10:32:45 » |
|
Warto opracować taki widok 3D i dodać do niego przeglądarkę, tak, żeby można było obracać i powiększać. Ale pracy przy tym - mnóstwo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 02, 2014, 12:14:09 » |
|
nie taki diabeł straszny... Wystarczy wzorcowy ptak, aparat do wykonania mu kilku zdjęć i złożyć to w model przy pomocy program typu 123D. Zapisać w formacie np. 3D pdf. i każdy Adobe Reader otworzy to i może obracać w każdej osi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudnia 02, 2014, 12:25:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudnia 02, 2014, 12:27:10 » |
|
Sprytne!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudnia 02, 2014, 01:35:37 » |
|
Bardzo mi sie to podoba. Swietny pomysl. A moze administratorzy wortalu stworza oddzielna rubryke gdzie bedzie mozna zamiescic takie zdjecia lub nawet krutkie filmiki ptakow ktore beda Naszymi wzorcami standardowymi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudnia 02, 2014, 01:50:04 » |
|
Można. A skąd będziesz wiedział, że dany ptak jest wzorem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 18
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudnia 02, 2014, 02:19:19 » |
|
Trzeba poprosic czolowych hodowcow- a rola w tym jest adminow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 02, 2014, 02:48:02 » |
|
Można. A skąd będziesz wiedział, że dany ptak jest wzorem?
Ja Ci powiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 02, 2014, 06:45:41 » |
|
A moze administratorzy wortalu stworza oddzielna rubryke gdzie bedzie mozna zamiescic takie zdjecia lub nawet krutkie filmiki ptakow ktore beda Naszymi wzorcami standardowymi Najlepiej chyba takie zdjęcia i filmy zamieszczać w dziale Rasy (jeśli chodzi o kanarki) oraz Gatunki i rasy (jeśli chodzi o inne ptaki egzotyczne). Trzeba poprosic czolowych hodowcow- a rola w tym jest adminow. Nie jesteśmy ekspertami od wszystkich ptaków. Praktycznie co nieco wiemy tylko o kanarkach. Zadanie stworzenia modeli 3D dla różnych ras i gatunków ptaków jest bardzo ciekawym pomysłem, ale w ten proces muszą się łączyć wszyscy. Generalnie to bardzo ciekawy projekt. Z jednej strony, im więcej takich projektów zgromadzimy, tym większa będzie nasza wiedza. Będzie można uchwycić wszystkie prawidłowości i wszystkie nieprawidłowości w budowie ptaków. Dobrze by było stworzyć modele nie tylko najlepszych ptaków w danym gatunku czy rasie, ale także ptaków słabszych jakościowo, z wyraźnymi błędami w budowie i upierzeniu. Można zacząć od tych najpopularniejszych ras i gatunków, a potem stopniowo opracowywać różne rzadkie okazy. Myślę, że byłaby niezła pożyteczna zabawa połączona z nauką.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 02, 2014, 08:13:41 » |
|
Właśnie o coś takiego chodziło, wymaga to bardzo dużo ptaków bo wiadomo one ruchliwe są, ale da się to fajnie zrobić. Trzeba poprosić czołowych hodowców- a rola w tym jest adminów.
Myślę że nie tylko adminów, nie możemy całej pracy zwalać na nich, każdy może się w to zaangażować, bo każdy ma jakieś znajomości. Także jestem za tym aby praca była zbiorowa:) P.S. bardzo mnie cieszy taki pozytywny odzew, był by to bardzo interesujący projekt, który może i zainteresowałbym zagranicznych hodowców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 02, 2014, 08:57:54 » |
|
Można. A skąd będziesz wiedział, że dany ptak jest wzorem? Wszyscy jezdzimy na wystawy i konkursy. I na takich imprezach trzeba by robic zdjecia i filmy ptakom ktore wygraly albo uzyskaly nieprzecietna liczbe punktow. I tak w poddziale np. zoltych intensywnych przedstawimy film jednego ptaka ktory wygral w Reggio z liczba 94 i pozniej innego ktory wygral w Nowym Targu z 90 punktami to i tak bedziemy mieli swietne ukazanie cech standardowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|