Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Bebłek  (Przeczytany 32765 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #15 : Marca 11, 2015, 11:17:04 »

Super warunki, gratulacje, życzę licznego potomstwa. pozdrawiam RR

R038
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #16 : Marca 12, 2015, 09:44:54 »

Zabrałbym to metalowe z klatki. Albo się skaleczy albo uderzy.

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 50

« Odpowiedz #17 : Marca 12, 2015, 05:14:12 »

Dzięki;) przyznam, że nie liczę na jakieś wielkie lęgi ale chciałabym się doczekać choć jednego takiego "własnego" kanarka. Co do tego metalowego czegoś to spokojnie, to tylko blacha do ciasta, nie posiada żadnych ostrych krawędzi i jest tam tylko tymczasowo dopóki nie przywiozę sobie z ogrodniczego drugiej kuwetki. No i a propos tych kuwet(szuflad) są świetnym i tanim rozwiązaniem(około 4 zł) można je dostać w sklepach ogrodniczych w różnych wymiarach z tego co namierzyłam to mają 36na60 36na50, 40na50, 40na60 są też inne ale wymiary mnie już nie interesowały bo były już na oko za wielkie. Jak je zobaczyłam to wzięłam jedną na spróbowanie bo nie byłam pewna czy mi wejdzie ale okazało się, że szerokość pasuje co do minimetra.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #18 : Marca 12, 2015, 07:17:58 »

Bez przesady... Nie bądźmy nadopiekuńczy...

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 81

« Odpowiedz #19 : Marca 12, 2015, 07:21:06 »

Większym zagrożeniem dla wystraszonego ptaka będzie czysta szyba z przodu. Ptak się wystraszy i poleci prosto na nią.

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Marca 12, 2015, 07:33:23 »

Wiesz yotan ja tam klapucha rozumiem, moja samiczka to w końcu jego "dziecko" więc jako troskliwy ojciec ma prawo się niepokoić Mrugnicie. Co do szyby to myślę, że nie stanowi ona problemu bo ptaki już doskonale nauczyły się ją "widzieć". Podobnie przecież mogą się przestraszone rozbić o pręty klatki lub cokolwiek w jej wnętrzu a jakoś nikt się tego nie obawia. W ogrodach zoologicznych też często stosują szyby i tam ptaki w dużych wolierach faktycznie rozpędzone mogą się w nią wbić, moja klatka jest jednak stosunkowo płytka więc śpię spokojnie. Szyba ma też kilka zalet praktycznych bo zdecydowanie lepiej się przez nią patrzy na ptaki no i śmieci nie ma koło klatki.

sylabona
Go
« Odpowiedz #21 : Marca 12, 2015, 08:40:39 »

Ciekawa jestem, jak się te kuwety(szuflady) w ogrodniczym nazywają ?

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 81

« Odpowiedz #22 : Marca 12, 2015, 08:55:17 »

Blachy do pieczenia kanarków. Umiech

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Marca 12, 2015, 09:31:06 »

W opisie jest "Kuweta-skrzynka transportowa-tacka)-trzeba popytać. Te kuwety są dostępne w dwóch wariantach takie z cieniutkiego plastiku zazwyczaj czarne i takie już bardzo solidne w kolorach jak im się odleje w moim ogrodniku były szarobiałe, beżowawe i inne mazaje (chyba to jest odlewane z jakichś odpadów plastikowych). Tutaj znalazłam linka do czegoś takiego: http://edoniczki.pl/kuwety-tacki-c-34.html 

sylabona
Go
« Odpowiedz #24 : Marca 13, 2015, 09:02:24 »

Bardzo dziękuję za link, już wiem o co chodzi.

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #25 : Marca 19, 2015, 05:40:37 »

No i się stało! Po ostatnich kilku dniach obserwacji ptasiego seksu moim oczom ukazał się dziś rano taki widok:)
Niestety musiałam przegapić wczorajsze jajko (gniazdko zawiesiłam chyba zbyt wysoko i nie do końca widać z zewnątrz jego zawartość)  więc jak dziś odkryłam dwa jajka, to uznałam, że chyba na podmianę może być już za późno, tym bardziej, że samica ostatnio  spędza w gnieździe całe noce i w dzień też tam przesiaduje. Nie wiem więc czy proces inkubacji mógł się już rozpocząć....tak czy inaczej pozostawiłam wszytko tak jak jest. Oboje "rodzice" czują się dobrze tylko są bardzo niezadowoleni z braku pokarmu jajecznego w miseczce. Biedna samiczka przylatuje do karmidełka i wydaje mi się, że błagalnie na mnie patrzy. Jak tu takiemu małemu stworzonku wytłumaczyć, że na razie nie ma łakoci;/

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #26 : Marca 19, 2015, 06:32:11 »

są bardzo niezadowoleni z braku pokarmu jajecznego w miseczce. Biedna samiczka przylatuje do karmidełka i wydaje mi się, że błagalnie na mnie patrzy. Jak tu takiemu małemu stworzonku wytłumaczyć, że na razie nie ma łakoci;/

czemu?

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Marca 19, 2015, 06:53:10 »

Hmmm, znowu się zdziwiłam. Wyczytałam, że w czasie wysiadywania zaprzestaje się podawania pokarmu jajecznego i daje się dopiero ponownie na kilka dni przed planowanym kluciem ale może się mylę, nie wiem już sama. A Twoim zdaniem należy go nadal podawać? A co z kiełkami też dawać?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #28 : Marca 19, 2015, 07:01:56 »

Bo tak po prawdzie to każdy robi jak chce.
Jedni mówią, żeby nie dawać, żeby się samica nie zapasła, drudzy, żeby dawać, żeby wychudzona po zimie nabrała siły do przyszłego karmienia, trzeci, że w tym czasie i tak nie karmi więc szkoda pokarmu jajecznego.
Ja nie byłbym tutaj tak restrykcyjny - jak chce to niech je, chyba, że jest tak gruba, że się w gnieździe nie mieści Umiech Umiech Umiech
Kiełki - w małych ilościach, bo jak siedzi w gnieździe to żeby nie musiała zbyt często wstawać Umiech

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Marca 19, 2015, 08:03:12 »

Dziękuję ślicznie za wyjaśnienie. Ja myślałam,że to jakaś taka ważna zasada,że np samica nie będzie chciała siedzieć albo, dla tego, że samiec cały czas rozbudzany będzie ją zbytnio męczył. Czyli jutro na śniadanie dostanie swoje ulubione jajo;) Aha, w gnieździe się jeszcze mieści, specjalnie kupiłam większe gniazdko ;P

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!