Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:36:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Bebłek  (Przeczytany 32786 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 50

« Odpowiedz #30 : Kwietnia 02, 2015, 10:55:39 »

No i się stało! Pierwszy mały dziobek na prima aprilis;) Jesteśmy bardzo dumni z naszej mamusi, która tak dzielnie wysiadywała jajeczka.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #31 : Kwietnia 02, 2015, 11:28:32 »

Gratulacje pierwszego dzioba. Jak pozostałe są puste to zostaw jedno (najlepiej sztuczne jak masz), resztę zabierz.

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #32 : Kwietnia 02, 2015, 03:56:59 »

Nie jestem pewna ale jak prześwietlałam wszystkie wydawały się zalężone więc jeszcze poczekam 2, 3 dni, tym bardziej, że nie podkładałam jajek i może być przerwa w kluciu. Martwi mnie natomiast inna sprawa. Młode wykluło się tej nocy i przez cały dzień nie zaobserwowałam jeszcze karmienia, w wolu nie widać też śladu pokarmu jajecznego. Co robić? Wkraczać już i dokarmiać czy jeszcze czekać? Kiedy w samicy powinien się obudzić instynkt do karmienia? Samiec raczej w tej kwestii nie pomoże bo pod nieobecność samicy owszem ogrzewa jajka i małego, samiczkę co jakiś czas dokarmia na gnieździe ale małego niestety nie;/

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #33 : Kwietnia 02, 2015, 05:07:49 »

Nie martwić się, zostawić i nic nie robić - u mnie niemal zawsze karmienie rozpoczynane jest nawet po około dobie od klucia, nigdy nie obserwowałam karmienia od razu po kluciu.

pozdrawiam - Monika
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #34 : Kwietnia 02, 2015, 06:45:06 »

Młode wykluło się tej nocy i przez cały dzień nie zaobserwowałam jeszcze karmienia, w wolu nie widać też śladu pokarmu jajecznego. Co robić? Wkraczać już i dokarmiać czy jeszcze czekać?

Pisklę po wykluciu ma pokarm na ok. 24 godziny, więc czekać. Samica musi "zauważyć" wyklucie, dlatego lepiej jest jak kluje się kilka na raz. Ale jak nie masz doświadczenia w karmieniu to i tak nie pomożesz, bo karmić 1-2 dniowe pisklę jest dosyć trudno więc - czekać w miarę cierpliwie.

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #35 : Kwietnia 02, 2015, 07:00:19 »

Jak pozostałe są puste to zostaw jedno (najlepiej sztuczne jak masz), resztę zabierz.
Dlaczego trzeba zostawiać jedno jajko ? I przez jaki czas ?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #36 : Kwietnia 02, 2015, 07:04:14 »

Przez 2-3 dni, bo pisklę nie ma jeszcze na tyle siły, żeby utrzymać długo głowę w górze (i w pionie, przy okazji)  i może się oprzeć o jajko.

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #37 : Kwietnia 02, 2015, 08:55:37 »

Dziękuję ślicznie, uspokoiliście mnie bo ja oczywiście trochę spanikowałam, zaopatrzyłam się na wszelki wypadek w mikro strzykaweczkę, zmieliłam pokarm jajeczny na pył i byłam gotowa karmić malucha "własną piersią". No ale zobaczymy co będzie jutro,teraz już są dwa dziobki więc może mamusia zrozumie po co one tak główkami ruszają. Najśmieszniej w tej sytuacji zachowuje się samiec bo jest przyzwyczajony aby podczas nieobecności samicy dogrzewać jajka a teraz wskakuje na gniazdo, siada a tam coś mu się rusza więc nerwowo zeskakuje i bacznie się przygląda maluchom jakby nie rozumiał zupełnie co to wszystko ma znaczyć;)

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 81

« Odpowiedz #38 : Kwietnia 02, 2015, 09:15:54 »

Karmienie młodych samym pokarmem jajecznym nie wystarczy. Taki pokarm nie jest w stanie dostarczyć tego co młodym przekazują rodzice, dlatego właśnie warto zaopatrzyć się w pokarm do ręcznego karmienia.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #39 : Kwietnia 03, 2015, 10:10:14 »

popieram, pokarmem jajecznym możesz tylko zaszkodzić.

1xc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #40 : Kwietnia 03, 2015, 11:29:11 »

Ja czasami dokarmiam ale od 2,3 dnia specyjalnym pokarmem do ręcznego karmienia - NutriBird A21 .

Tu masz link:
http://duivex.pl/pl/p/NutriBird-A21-pokarm-do-odchowu-pisklat-800g/848

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #41 : Kwietnia 03, 2015, 11:54:39 »

sprawdza się też HandMix
ale wątpię, żeby opłacało Ci się kupić całe opakowanie - 500 g Umiech
... chociaż jak potrzebujesz mogę Ci odsypać trochę Umiech

1xc
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #42 : Kwietnia 03, 2015, 12:41:14 »

Faktycznie klapuch,
sprzedawaja w takich opakowaniach jakby to mialo zastosowanie w dokarmianiu kaczek czy gesi.
A tu trzeba na jeden leg kilka lyzeczek.

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #43 : Kwietnia 03, 2015, 01:42:16 »

Dziękuję Wam wszystkim ślicznie za pomoc;) i za tak szybką reakcję ale miejmy nadzieję nie będę już potrzebowała mieszanki Mrugnicie. Już zdążyłam objechać całe miasto w poszukiwaniu (oczywiście z marnym skutkiem) a tu wracam do domu i kanarzyca coś stara się majstrować przy maluszkach;). Chyba faktycznie zbytnio panikuję ale to moje pierwsze maluchy i nie wiem kto jest bardziej tym faktem przejęty ptaki czy ja. Pozdrawiam serdecznie i trzymajcie kciuki.

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 81

« Odpowiedz #44 : Kwietnia 03, 2015, 02:02:43 »

Wszystko będzie dobrze. Jesteś po prostu przewrażliwiona i starasz się szukać problemów na siłę, ale to normalne przy pierwszych lęgach. Umiech

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!