Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:54:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: WPF  (Przeczytany 4866 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

WPF
« : Marca 10, 2015, 10:41:00 »

Czy wystawowe papużki faliste to jeszcze ptaki czy już istoty wynaturzone?

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 81

« Odpowiedz #1 : Marca 10, 2015, 12:11:19 »

Czy ludzie, którzy doprowadzili do wyhodowania tych ptaków są jeszcze ludźmi, czy już bawią się w boga?

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #2 : Marca 10, 2015, 01:08:44 »

Umieść cytat
Czy wystawowe papużki faliste to jeszcze ptaki czy już istoty wynaturzone?
To ze przedstawiaja takie warunki fizyczne nie musi oznaczac ze nie dadza sobie rady w naturze a moze nawet beda lepiej przystosowane. Widzialem jedna  hodowle a ptaki wydawaly sie swietnymi fruwakami.
Zastanawiam sie ze tak naprwde wszystkie ptaki te przeksztalcone fizycznie i genetycznie a takze te ktore nie zostaly zmodyfikowane przez reke czlowieka sa w pewnym stopniu wynaturzone bo zyja w naszych sztucznych hodowlach.  Prawda jest taka ze nigdy nie uda sie nam zapewnic identycznych warunkow jak w srodowisku naturalnym.
Czy ludzie, którzy doprowadzili do wyhodowania tych ptaków są jeszcze ludźmi, czy już bawią się w boga?
Papugi te powstaly poprzez planowane laczenie danych ptakow. Normalna w swiecie selekcja genow ktora doprowadzila do oczekiwanego wyniku. Tak samo jest w wielu innych przypadkach innych ptakow,krolikow,psow itd.

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marca 10, 2015, 03:52:08 »

Wątpię, że obecne problemy tych ptaków były zamierzone.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Marca 10, 2015, 06:23:52 »

Pytaniem jest kto i dlaczego opracował taki standard, do którego, chcąc czy nie chcąc się dąży. Jak w wielkości u glostera, nie wiadomo po co ktoś wymyślił, że z natury większy ptak ma być jak najmniejszy.

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków
Wiadomoci: 127

interesuję się chorobami ptaków

« Odpowiedz #5 : Marca 10, 2015, 06:50:26 »

Przy WPF to juz nie jest opracowanie standardu. To jest już oddzielna rasa w obrębie gatunku papużka falista. Nie nazywa się tego tak, ale biorąc pod uwagę definicję rasy, to tak jest.

Komus taka się musi podobać skoro ludzie je hodują. I musi im nie przeszkadzać to, ze ptaki te są znacznie slabsze, mniej ruchliwe, wymagają "specjalnej troski". Te ptaki nie są w stanie przezyc bez człowieka. Tzn w ogóle ptaki wyhodowane w klatce nie są w stanie tak normalnie przeżyć na wolności. Konieczna jest adaptacja. Jednak WPFy nawet z jakakolwiek adaptacją by nie przezyły. Poza wszystkim innym mają one chocby problem z płodnoscią.

Dla mnie to jest wynaturzenie. Nie w sensie czegoś innego niż w naturze, ale w negatywnym sensie.

Jednak tak samo jest z niektórymi rasami kanarków (kształtnych), gołębi, kur, psów, a także - choć w miejszym stopniu - kotów czy np. bydła. Człowiek tworzy sobie rasy albo ze względów przemyslowych (bo czym jest np. krowa, która wygąda jak szafa na nóżkach, jak nie żywym magazynem miesa?) lub estetycznych czy prestiżowych (o gustach się podobno nie dyskutuje, a prestiżowe to znaczy: ja mam coś niezwykłego).

Owszem, to wszystko jest pewna selekcja genów i celowe dążenie do pewnych cech. Tylko czy to jest zawsze dobre? Czy dobry jest ptak, który nie może latać (np. w wyniku poskręcania lotek)? Według mnie nie.

Pozdrawiam,
Joanna

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Marca 10, 2015, 07:56:24 »

Które kanarki kształtne żyją krócej?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #7 : Marca 11, 2015, 09:29:36 »

Yoanka nie porównuje długości życia kanarków kształtnych z WPF, bo to nie ta liga. Z wypowiedzi Yoanki wynika jedynie, że kanarki kształtne zyją krócej niż kanarki o naturalnym upierzeniu trzymane w tych samych warunkach.

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Marca 11, 2015, 10:14:53 »

Właśnie pytałem się od jakich kanarków żyją krócej, a nie od WPF.

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków
Wiadomoci: 127

interesuję się chorobami ptaków

« Odpowiedz #9 : Marca 11, 2015, 03:39:03 »

Nie nie, w ogóle nie chodziło mi o długość zycia. Nie wiem jak to jest u kanarków ksztaltnych. Chodziło mi o budowę i związany z tym komfort zycia. Dla mnie takie garbusy są wynaturzeniem, podobnie wiele ras gołebi. Prawdopodobnie te rasy żyją krócej, ale tego nie wiem.

Pozdrawiam,
Joanna

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!