Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:39:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Nowy kanarek u początkującego - wiele dylematów...  (Przeczytany 17017 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 77

« : Marca 10, 2015, 01:00:37 »

Witam
Pięć dni temu zakupiłem mojego pierwszego kanarka samczyka od szanowanego hodowcy z Lubonia pod Poznaniem.Im dłużej go posiadam i im więcej czytam o kanarkach tym więcej pytań mnie nurtuje.
Przede wszystkim kanarek do dnia dzisiejszego nie bierze się za śpiewanie, ćwierka tylko czasami ale przeważnie milczy.I tu pierwsze pytanie:jak długo kanarek może się aklimatyzować w nowym domu, czy nie powinien już się rozkręcać?Puszczam mu na YT inne kanarki,puszczam mu radio, mówię do niego i gwiżdżę a on ciekawsko kręci główką ale niestety nic więcej. Czy możliwe jest aby dobry hodowca błędnie ocenił płeć kanarka i kupiłem samicę? Następną sprawą są pewne zachowania, które mnie niepokoją a mianowicie mój kanarek często stoi w dzień na jednej nodze - raz na jednej, raz na drugiej.Nie widać na nóżkach żadnych zmian a obrączka luźno rusza się po nodze - czy to normalne,czy po prostu tak lubi???Mój maluszek będąc w klatce (bo jeszcze go nie wypuszczam) czasami macha skrzydłami stojąc na żerdzi - to też chyba zachowanie niezbyt standardowe?
Dodam jeszcze że ptaszek chętnie je ale nie przyłapałem go jeszcze na piciu z poidełka - może robi to gdy mnie nie ma.Picia z poidełka powinien być nauczony bo w hodowli miał identyczne.Jak często kanarek powinien (mniej więcej oczywiście) popijać, czy to możliwe że przez pięć dni nie przyuważyłem?Są momenty kiedy jest bardziej aktywny i wtedy wesoło przeskakuje z żerdzi na żerdź poćwierkując przy tym i machając skrzydełkami.
No i ostatni dylemat - robię mu większą klatkę i zastanawiam się czy jak ją skończę (pewnie dzisiaj mi się uda) to kolejna zmiana nie zniweczy tych pięciu dni i aklimatyzacja zacznie się od nowa???Ja chcę żeby już śpiewał!!!
Jak tylko mi się uda załączę link do filmiku na YT gdzie będzie można usłyszeć jego poćwierkiwanie i zobaczyć te dziwne machanie skrzydełkami.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, na razie nie zwracam się do pana od którego go kupiłem bo nie chce wyjść na panikarza Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Marca 10, 2015, 06:21:51 »

Witaj,
daj mu czas na przyzwyczajenie się do nowego miejsca. Zależy to od charakteru kanarka - niektóre drą dzioby, pardon, śpiewają po 2-3 godzinach, niektóre po 3 tygodniach. Czekaj cierpliwie, nic na siłę. Na razie nie puszczaj mu innych kanarków - niech się przyzwyczai do miejsca. Gwizdać i mówić do niego możesz bez przerwy Umiech
Jeśli chodzi o płeć - zdarzają się pomyłki, ale to za wcześnie na takie rozważania.
Kanarki często stoją na jednej nodze, jest to normalne zachowanie.
Jak stoi na żerdce i macha skrzydłami to pewnie chce je rozprostować. A jaką dużą masz klatkę? Może nie ma gdzie polecieć?
Przez 5 dni raczej nic by z niego nie było, gdyby nie pił, ale czasami zaleca się danie spodeczka z jedzeniem i piciem na dno klatki, jak kanarek nie potrafi znaleźć pojnika i karmnika, ale myślę, że po 5 dniach już znalazł.
Jak robisz mu większą klatkę to daj go do większej. Jak się będzie lepiej czuł i jak będzie miał więcej miejsca to łatwiej będzie mu się przyzwyczaić.
A na śpiew poczekaj, nic na siłę.
A jak kupiłeś od hodowcy - miłośnika to możesz dzwonić w środku nocy, jak np. do mnie Chichot , na pewno chętnie odpowie na pytania i będzie się cieszył, że kanarek trafił w dobre ręce. Jak od hodowcy-handlarza, to już trudno, pisz na forum.
---
Acha, wypuszczanie zalecam po ok. 4 tygodniach od przeprowadzki, żeby dobrze poznał teren i okolice. Na początek zaczep mu żerdkę tak, żeby sterczała na zewnątrz, żeby mógł sobie swobodnie wyjść po niej i wrócić do klatki.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Marca 10, 2015, 06:37:55 »

Od grudnia mam kanarka. Śpiewać zaczął po kilkunastu dniach, najpierw nieśmiało, cicho i króciutko, tylko wieczorem. Potem coraz dłużej i głośniej, a teraz to już czasami wytrzymać nie mogę, bo zagłusza mi nawet myśli.
Wypuszczać zacząłem go po dwóch miesiącach. Przez pierwszych kilka dni nie wystawił dzioba z klatki, potem przez kolejnych kilka siedział na klatce, przy czym nie potrafił do niej wrócić, musiałem go łapać. Powoli poznał okolicę, zakapował, że do klatki można wrócić samodzielnie. Teraz lata po całym mieszkaniu, trzeba uważać, żeby się z nim nie zderzyć. Czasami trzeba go szukać, bo poleci gdzieś do innego pokoju, bo potrafi się zgubić.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Marca 10, 2015, 06:41:07 »

Yotan, a co się stało, że się zdecydowałeś na kanarka? Chichot A jaki to kanarek?

Ghotti - wklej filmik lub zdjęcie kanarka, chętnie poznamy co to za kanarek.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #4 : Marca 10, 2015, 07:45:33 »

raza

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Marca 10, 2015, 08:13:50 »

raza

A jakoś po polsku?
---
czy to jakieś takie: Spanish Raza Canary ?

ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Marca 10, 2015, 09:52:33 »

Aktualnie jest w klatce 39x39x24 i rzeczywiście trochę mu ciasno chyba a niedługo przeskoczy do klatki 55x55x40 (szerXwysXgłęb)- na większą nie mam możliwości, ale chyba już nie będzie taka zła.
Załączam filmik (niestety nie najlepszej jakości) na którym widać jak wywija,skrzeczy i ćwierka.
http://youtu.be/dCFB1SBFmMA

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #7 : Marca 10, 2015, 10:07:12 »

Kolorowy wrzaskun!
Ta rzeczywiście jest trochę ciasna, ale ta druga - wypas Umiech
A co to jest to czerwone? Bo podejrzewam, że jest to pokarm jajeczny na sucho.

ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Marca 10, 2015, 10:14:59 »

Tak to jest chyba cos takiego.Dostalem od hodowcy u ktorego kupilem ptaszka.Dawac mu to caly czas czy tylko jak sie bedzie pierzyl?Widac, ze mu to podchodzi ale jest tam troszke slonecznika i murzynek i penie jakaś chemia.
Jak narazie kompletnie olewa sepie,nawet nie powąchał jej Chichot
Żadnych oznak samicy nie widac na nagraniu?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #9 : Marca 10, 2015, 10:15:54 »

czy to jakieś takie: Spanish Raza Canary ?
Sorki! Chciałem wybrzmieć profesjonalnie Duy umiech Chodzi o miniaturę hiszpańską, raza espaniola. Nie polecam do salonu hehe
ghotti: obłóż klatkę jakimś łatwo zmywalnym materiałem (np. plexi), bo Ci ptak ściany zniszczy.

ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Marca 10, 2015, 10:20:27 »

Spoko,nowa klatka ma pełny tyl, lewą ściane i sufit.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #11 : Marca 11, 2015, 08:11:25 »

Tak to jest chyba cos takiego.Dostalem od hodowcy u ktorego kupilem ptaszka.Dawac mu to caly czas czy tylko jak sie bedzie pierzyl?
To wygląda dla mnie jak pokarm jajeczny z barwnikiem. Jak chcesz, żeby kanarek był mocno czerwony to w trakcie pierzenia trzeba mu to dawać. Jak Ci nie przeszkadza kolor pomarańczowy to nie musisz. Poza pierzeniem nie ma sensu podawania barwnika.

Żadnych oznak samicy nie widac na nagraniu?
Chichot

ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Marca 11, 2015, 08:39:04 »

Jak spowodować żeby kanarek przeprowadził się do nowej klatki,nie chce go brać w ręce bo nie chce go stresować.Są jakieś sprytne sposoby?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #13 : Marca 11, 2015, 08:42:01 »

Postaw dwie klatki obok siebie tak, żeby wejścia się stykały, w drugiej klatce daj smakołyk, np. brokuł lub jabłko, tak, żeby było dobrze widoczne i ... czekaj.
Możesz pierwszą klatkę zaciemnić, np. ręcznikiem, ale z tego co wiem niektóre kanarki boją się takiego przykrywania, ale tylko przez chwilę.

ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Marca 11, 2015, 08:45:05 »

Wlaśnie tak myślalem,jutro przprowadze tą akcje i jak sie uda to wieczorem pochwale się moim dziełem. Duy umiech

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!