Witam,
w jakiej formie podajecie wapno w kostkach ptakom, całej czy sproszkowanej, chodzi mi o sprawę czy przed podaniem trzecie wapienko np. z firmy Vitapol na tarce do warzyw na drobnych oczkach na proszek?
Moje pytanie związane jest z niedawną wizytą u hodowcy kanarków i ciekawym spostrzeżeniem. Zauważyłem u niego ciekawy sposób podawania wapienka właśnie w formie tartej na proszek. Hodowca ten podaje piasek w podstawkach do kwiatków (średnica ok. 10 cm) i na to sypie 2 -3 łyżeczki tartego wapienka. Podaje tak samo skorupki jaj kurzych, tylko po wysuszeniu mieli je w młynku do kawy na proszek - pył

. Co myślicie o tym? Czy podawanie sporszkowanego wapna nie szkodzi ptakom, czy to może dobry sposób? Jak Wy robicie?
Na moje pytanie dlaczego właśnie tak podaje odpowiedział, że kanarki nie chcą jeść/dziobać wapna w formie zawieszonych w klatce kostek bo są twarde, a jedynym sposobem wg. niego aby dostarczyć ptakom wapno jest własnie jego tarcie na proszek.
Mam wrażenie, że przecież takie wapno podczas fruwania ptaków unosi się i pyli, dostaje się do dróg oddechowych ptaka. Zauważyłem też, iż niektóre jego ptaki kichają,( hodowca nie umiał mi powiedzieć dlaczego, twierdzi, że regularnie je odrobacza i podaje im ivomec - "szczepi" je, co najlepsze stwierdził, że jego ptaki są zdrowe i po prostu tak mają

. Wg. mnie ogólnie wyglądały na zdrowe i wesołe.
Po powrocie myślałem nad tym i myślę, że właśnie to wapno w formie proszku powoduje u nich podrażnienie dróg oddechowych i "chroniczne" kichanie. Co o tym myślicie? Dodam że on to wapno w takiej formie podaje przez cały rok. Jakie są wasze zdania na ten temat?
Ja podaję moim ptakom wapno w formie sepii, w każdej klatce wisi sobie sepia i ptaki jak chcą to wg. swojego uznania i potrzeb pobierają. Skorupki jaj podaję jedynie, gdy przygotowuję pokarm jajeczny to dodaję drobno pogniecione/ roztarte w moździerzu skorupki po ich obraniu i wysuszeniu, ale to dopiero od 3 -4 dnia życia pisklęcia.
Nie podaję wapna w innej formie niż sepia i wspomniane skorupki i nie zauważyłem, aby moje ptaszki miały jakieś jego niedobory.
Proszę o Wasze opinie i rady.