wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« : Lipca 24, 2015, 02:00:39 » |
|
Któż nie lubi pierzenia...wchodzisz do woliery,próbujesz to zamieść i wtedy pióra radośnie podrywają się w górę,lecąc przy tym w każdym z możliwych kierunków.Nasze żony są oczywiście zachwycone:) Mój pierwszy sposób-odkurzacz.Wsysasz wszystko i po sprawie.Jeśli jednak nie ma prądu w pomieszczeniu hodowlanym-jesteś ugotowany.Ja np.aktualnie trzymam ptaki w komórce na półpiętrze.Ilekroć ją zamiatam,zawsze coś poleci na klatkę schodową,co może być irytujące dla sąsiadów.Odkurzacz odpada-potrzebowałbym dłuuugiego przedłużacza. Zatem drugi sposób.Spryskuję wszystko wodą.Zwykły spryskiwacz po jakimkolwiek produkcie do mycia szyb,toalet,lub kuchni. Delikatnie.Nie zależy mi na zalaniu woliery.Troszkę "mgły" skutecznie uziemia pióra i wszystkie pyły towarzyszące każdej hodowli ptactwa.Po drugim razie już wiedziałem,ile pryskać,żeby uzyskać idealny efekt.Sprzątanie woliery staje się łatwiejsze.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipca 24, 2015, 08:14:21 » |
|
Kiedyś jeden z moich starszych kolegów radził mi zbierać pióra odkurzaczem do kominka. Nigdy nie sprawdzałem. Mnie też drażnią latające pióra. Mam ich pełno w garażu, wnoszą się też do domu. Myślałem o mokrej wycieraczce - kiedyś takie się robiło w blokach: owijało się wycieraczkę mokrą szmatą, żeby nie nanosić piachu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipca 25, 2015, 01:28:04 » |
|
Z doświadczenia - nie sprawdza się spryskiwanie, zamiatanie, maty itp. Pozostaje odkurzacz, może być nawet kominkowy, mniej czyszczenia. Jak nie ma prądu to doprowadzić albo kupić używanego UPS'a; jakkolwiek nie wyobrażam sobie hodowli bez prądu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipca 25, 2015, 05:20:30 » |
|
Najwidoczniej coś źle robisz,bo u mnie spryskiwanie sprawdza się znakomicie.Stąd też złe doświadczenia,ale nie zrażaj się.Zapraszam do siebie,pokażę Ci jak wygląda to u mnie,zobaczysz,że to skuteczny i prosty sposób.Używałem z powodzeniem tego starego odkurzacza"jamnika".Teraz nie mam prądu,więc spryskuję i zamiatam.Odkurzacz czeka w piwnicy.Nie polecam natomiast używania spryskiwacza z odkurzaczem,bo można wilgocią "załatwić" odkurzacz. Sęk w tym,żeby zrobić tyle mgiełki,żeby nie narobić gnoju,a pióra przestały latać. Można sobie poradzić bez prądu,bez wody,bez ogrzewania w pomieszczeniu hodowlanym,ale to chyba temat na inny wątek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SerRoberto
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 53
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 09, 2015, 01:29:18 » |
|
Wykorzystuję odkurzacz samochodowy na 12V i sprawdza się w 100%. Na chwile obecną to najlepsza opcja...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzenia 09, 2015, 02:40:41 » |
|
Jeśli tylko można go naładować,jak np.wkrętarkę i używać bez kabla,sam sobie sprawię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzenia 09, 2015, 08:31:06 » |
|
Może właśnie po prostu odkurzacz bezprzewodowy załatwiłby sprawę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzenia 09, 2015, 09:06:59 » |
|
Jakiś używany-na pewno.Problem zaczyna się,jak pieniążek trzy razy oglądasz,nim wydasz. spryskiwacz z miotełką wygrywa w kategorii "cena urządzenia"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzenia 09, 2015, 09:15:29 » |
|
Racja. Ale na to też jest sposób: wystarczy sprzedać kilka kanarków (czy innych ptaszków) i z tego odłożyć. U mnie się sprawdza. Po kosztach związanych z ostatnimi OMP zacząłem kisić kasę za ptaki i od początku roku ukisiłem całkiem niezłą sumkę. Będzie na najbliższe Zwolle i może coś jeszcze na następne OMP zostanie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzenia 09, 2015, 09:25:48 » |
|
odkurzacz sobie sprawię,ale kto ma krucho,ciągle zostaje miotełka... Ja w ogóle lubię tak,bez techniki,bo ciszej,mniej się psuje i człowiek więcej przy ptakach siedzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzenia 09, 2015, 09:34:28 » |
|
U mnie,po domu biega taka maszynka do czyszczenia portfela  Dwie.Mała i duża.Obie skuteczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzenia 09, 2015, 10:24:27 » |
|
Dlatego ja kiszę w ptaszarni w puszce, bo z portfela to i u mnie znika 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SerRoberto
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 53
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzenia 10, 2015, 08:22:59 » |
|
Jeśli tylko można go naładować,jak np.wkrętarkę i używać bez kabla,sam sobie sprawię.
Na chwilę obecną to zwykły odkurzacz podpinany do gniazdka 12V. Zastanawiałem się nad zakupem odkurzacza bezprzewodowego ale tak jak koledzy powyżej zauważają cena.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|