Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samiec zabiera pisklętom jedzenie?  (Przeczytany 10950 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 28

« : Wrzenia 26, 2015, 09:53:24 »

Witam, sprawa wygląda tak.
Mam w gnieździe trzy pisklęta (najmłodsze ma 8 dni). Rodzice nie podjęli się karmienia więc dokarmiam je sama. W związku z tym, że ogrzewają pisklęta to pozostawiłam je w gnieździe. Trzy dni temu samiec podleciał i zabrał mi z patyka troche jedzenia, które im daje. Wieczorem usłyszałam piski z gniazda, tak jakby zaczął karmić. Z uwagi na fakt, że mogę z daleka podejrzeć co robi, stwierdzam, że wkłada im dziób do ich dziobków ale nie widać, żeby nim potrząsał i miał coś w dziobie a za jednym podejściem "karmi" jakieś 10-15 razy i obawiam się, że zamiast ich karmić zabiera im jedzenie. Przeszło mi to przez myśl też dlatego, że zawsze po moim karmieniu od razu siada i niby "karmi".
Moje pytanie brzmi czy jest przynajmniej znikoma możliwość, że zabiera im jedzenie z wola?
Chodzi o amadyny ostrosterne

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 26, 2015, 10:03:01 »

Na logikę,nie wydaje mi się to możliwe.Musiałby wsadzić łebgłęboko w gardło młodego.Może zatrybił i karmi?

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 26, 2015, 11:27:06 »

Daj tym ptakom spokój

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 26, 2015, 11:34:50 »

I weź walerianę Umiech Budiet wpariadkie.

aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 26, 2015, 08:07:13 »

chciałam się tylko upewnić czy jest to w jakiś sposób możliwe, dzięki za info.
Gdy zauważyłam jak to robi to, co prawda, nie "wkładał głowy" do gardła pisklęcia, ale dziób wkładał dość głęboko i fizycznie wydawało mi się możliwe by np językiem sięgnął do wola, zwłaszcza, że do gniazda wlatuje zaraz po moim karmieniu. Ale jak widać na szczęście się myliłam

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 26, 2015, 08:11:31 »

Obserwuj,ciesz sie i nie panikuj Umiech

aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 27, 2015, 02:54:13 »

A w jakim wieku pisklęta nie potrzebują już ogrzewania przez rodziców gdyż ogrzewają się same, a rodzice przynoszą im tylko jedzenie? Najmłodsze pisklę ma 9 dni. Mam amadyny w mieszkaniu, temp około 24 st i nie chciałabym żeby pisklęta zmarzły, bo rodzice bardzo często z nich schodzą

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 27, 2015, 07:26:16 »

Nigdy nie hodowałem amadyn,ale myślę,że za tydzień powinny już wyłazić z gniazda,więc...
...nie panikuj:),uspokój oddech:),przyglądaj się:)
Pilnuj tylko,żeby wieczorami rodzice spali z dziećmi,tzn nie gaś światła,dopóki ptaki nie siedzą w gnieździe.Z czasem będzie tam ciasno,więc pewnie któreś z rodziców zacznie sypiać poza gniazdem,ale-jak wspominałem,nie hoduję amadyn.

aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 27, 2015, 08:35:41 »

Pytam dlatego, że gniazdo w którym nocują jest bardzo małe. Pisklęta rzeczywiście szybko rosną a na noc idzie tam spać zarówno samica jak i samiec. Chcę w związku z tym umieścić w klatce drugie większe gniazdo i jeśli rodzice na niego nie usiądą to młodym i tak będzie ciepło.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 27, 2015, 08:59:32 »

Daj tym ptakom spokój

yotan to doświadczony hodowca.Wyluzuj się,nie kombinuj.Zobaczysz,że wszystkie ptaki się zmieszczą,choć wydaje się to niemożliwe.Ja też się dziwiłem,jak cztery kilkunastodniowe kanarki mogą zmieścić się w gnieździe o średnicy 10 cm,wypchanym szarpiami tak,że nic nie wystaje.
Pierwszy raz jest zawsze najgorszy Umiech

aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Wrzenia 27, 2015, 10:03:12 »

Mam jeszcze pytanie o wole pisklęcia. Z tego co zauważyłam to rodzice zaczęli karmić, w wolu widać m.in ziarna. O godz około 18.30 wola były pełne jak baloniki, a po 21 zostało jeszcze w nich tak 1/3 pokarmu. Czy tak powinno być, w sensie nie za długi jest ten okres?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 27, 2015, 11:16:32 »

Spokojnie,wszystko jest jak należy.Przeżyły tydzień,poradzą sobie i w drugim, i w trzecim.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #12 : Wrzenia 28, 2015, 09:03:05 »

Amadyny zaczynają grzać się same w 7-8 dniu życia (mniej więcej wtedy, kiedy otwierają oczy). W tym wieku u ptaków ostatecznie wykształca się ośrodek termoregulacji. Do tego należy wziąć pod uwagę, że jeśli w gnieździe jest kilka piskląt, to grzeją siebie na wzajem.
Nie wieszaj dodatkowego gniazda, bo może to pobudzić dorosłe do kolejnego lęgu albo może je to wystraszyć. W obu przypadkach skutek będzie taki sam: stracisz młode.
Wolami się nie przejmuj:
Spokojnie,wszystko jest jak należy.Przeżyły tydzień,poradzą sobie i w drugim, i w trzecim.
Mam wrażenie że ciągle zaglądasz do gniazda. Daj ptakom więcej swobody i spokoju, bo młode mogą mieć potem kłopoty z karmieniem swoich piskląt.

aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Wrzenia 30, 2015, 03:44:28 »

Bardzo mnie interesuje jeszcze jedna rzecz. Do tej pory karmiłam pisklęta karmą Orlux Handmix, teraz samczyk przejął pałeczkę, wola mają cały czas jak baloniki;).
Natomiast, tak bardziej na przyszłość, gdybym musiała karmić pisklęta sama to kiedy jest ten moment zmiany karmy Orlux na zwyczajny pokarm tj na początku zmiękczone łuskane proso, zielenina, marchew, jakaś kasza manna etc. Bo jak wiadomo rosną, pojawia się całe upierzenie, wychodzą z gniazda nadal dokarmiane ale kiedy trzeba, oczywiście powoli a nie z dnia na dzień, przechodzić na tą ich podstawową karmę.
Bardzo dziękuję z góry za info.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #14 : Padziernika 01, 2015, 08:20:31 »

Dokarmiasz cały czas pokarmem dla piskląt, a one same zaczynają skubać to co jest w klatce.
Kasza manna???

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!