Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:32:00 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pytanie  (Przeczytany 10485 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #15 : Padziernika 19, 2015, 09:46:26 »

Trzeba by bardzo ostrej selekcji,duzego stada,rzetelnej,wielokierunkowej oceny...ja nie mam warunkow.
Jak masz mozliwosci,pozostaje mi zyczyc Ci powodzenia.
Osobiscie,mnie sie harceny podbaja Umiech Ladne i ciche Umiech Idealne Umiech

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #16 : Padziernika 20, 2015, 09:13:25 »

Co innego wyglad,co innego spiew...
Chyba nie do końca: przecież selekcjonujesz ptaki pod kątem śpiewu, tak jak inny selekcjonuje je pod kątem wyglądu. Tak więc duże znaczenie w obu przypadkach ma genetyka i zdolności hodowcy.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #17 : Padziernika 20, 2015, 09:45:53 »

wloczykiju wiesz ze hodowcy ptakow spiewajacych zwracaja takze uwage na budowe a nie tylko na glos.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #18 : Padziernika 20, 2015, 10:10:18 »

Yotan,chodzi mi o to,że jeśli zależy Ci na śpiewie,musisz nieco odpuścić wygląd i vice versa.Możesz próbować wyhodować wodnotoka kasztanowego,tylko musisz mieć warunki.Duże stado-żeby mieć z czego wybierać,dużo młodych i najważniejsze-od samego początku rzetelna ocena pod kątem śpiewu i wyglądu.I nie może tego oceniać byle kto.
RNA07TE-wydaje mi się(obserwując i słuchając kolegów),że owszem zwracają uwagę na wygląd,ale raczej cieszą się,kiedy jakiś ptak jest trochę inny niż żółty Umiech ,cieszą się,jak mają jakiegoś zielonego(bo to inny niż żółty),a w ogóle to od tej żółci można oszaleć,dlatego cieszą się,jak im wyjdzie szek Umiech No i niektórzy mają ptaszki troszkę drobniejsze inni "tęższe".Trochę tak jak z gołębiami pocztowymi,lubimy siwki,grochowioki,powki,szymle,cerwone,ale gołąb ma latać a nie wyglądać.
Kanarek śpiewający ma śpiewać.Nie jest tak,jak napisał pewien pan,że hodowcy harcenów cieszą się,gdy ich ptak wyśpiewa cztery tury.On ma to zaśpiewać poprawnie,a najlepiej-idealnie.Taki sport.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #19 : Padziernika 20, 2015, 12:10:37 »

........
Kanarek śpiewający ma śpiewać.Nie jest tak,jak napisał pewien pan,że hodowcy harcenów cieszą się,gdy ich ptak wyśpiewa cztery tury.On ma to zaśpiewać poprawnie,a najlepiej-idealnie.Taki sport.

jakie warunki?? Potrzeba tylko miejsca aby zachować wszystkie młode samice przez 4 sezony. A tak naprawdę potrzeba dużo szczęścia. Z tej jednej samicy i jednego samca można osiągnąć pożądany efekt. W tym przypadku zaproponowałbym hodowlę na linię, eliminując przez 3-4 lata wszystkie samce a cały czas kryjąc protoplastą rodu (wodnotokiem) po 4 sezonach młode samce powinny już śpiewać jak wodnotoki Umiech Oczywiście teoretycznie!

Kanarek śpiewający ma śpiewać, dlatego że wszyscy hodowcy do tego tak podchodzą w chwili obecnej jesteście w takiej mniejszości. Próby wychowania kanarków kształtnych śpiewających dokonywano już dawno, były garbusy śpiewające i koroniaki to dlaczego nie mogą być kasztanowe ??

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #20 : Padziernika 20, 2015, 12:18:09 »

Mi chodzilo ze kiedys czytalem ze hodowcy spiewakow zwracLi uwage takze na budowe np. Czaszki i szyje . Miala ona wplyw na jakosc spiewu.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #21 : Padziernika 20, 2015, 12:23:14 »

No warunki, to właśnie mieć gdzie trzymać tyle ptaków...zgodzisz się ze mną,że na 35 m kwadratowych,w bloku z rodziną może być ciężko...moja by Ci urwała i kazała zeżreć(wiesz co) za taki numer.
Nie zgodzę się,że jest nas mało.Po prostu ciężko nas zauważyć w piwnicy Umiech Poza tym właśnie przez te głupie zwady,od paru lat promocja szwankuje.Ludzie pytają o harceny,a to że jest nas mniej-jest tyle ras,że musiało się to rozłożyć troszkę.Ale za to możemy się pochwalić świetnym regulaminem(no,ja bym poprawił kilka detali)-niezatwierdzonym oczywiście Umiech
RNA07TE-to na bank ma wpływ na jakość śpiewu.Ptak musi umieć dmuchnąć,musi mieć z czego dmuchnąć.
Zaczyna się turkot i trwa....trwa...trwa...moje by już dawno przerwały a ten jedzie....i jedzie...

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!