Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:34:47 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: młoda amadyna wspaniała - karmienie  (Przeczytany 35937 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 37

« : Padziernika 16, 2015, 06:04:09 »

Mam 31- dniowe pisklę amadyny wspaniałej. Przesadziłem je do oddzielnej klatki w wieku 20 dni gdy rodzice nagle zaczęli go dziobać, przestali karmić i wzięli się za nowe gniazdo. Dokarmiam go karmą firmy Versele Laga, poza tym ma cały czas dostęp do kaszy jaglanej, potłuczonego prosta i kanaru, jajka oraz piasku. Ogólnie jest tak, że mimo iż ma dostęp do tych pokarmów to nie tknie nic dopóki ja go nie nakarmię. Albo śpi, albo siedzi i prosi o pokarm. Po tym jak go nakarmię czasami skubnie ze dwa trzy razy kaszy i piasku. Z kolei ziarna i jajka w ogólne nie rusza. Zauważyłem też, że nawet jeśli skubnie ziarno czy jajko to od razu to wypluwa jakby mu nie smakowało. I tak jest cały czas.
Nie wiem jak mam go nauczyć samodzielnie jeść, skoro z tego co widzę to wszystko poza wymieniona karmą dawaną prosto do dzioba mu chyba nie smakuje. Próbowałem nawet dodawać potłuczonej kaszy jaglanej i jajka do karmy podczas karmienia ale i to nie pomaga. Karmę z jajkiem i kaszą jadł, ale takiej suchej w pojemniku nie tknie, chociaż umie dziobać bo co jakiś czas wcina piasek.
Pomóżcie, bo już sam nie wiem co mam robić
Mariusz

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Padziernika 17, 2015, 11:08:36 »

Daj m na podłogę klatki kaszę jaglaną i proso w kłosach, szybko się nauczy jeść.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Padziernika 17, 2015, 01:48:55 »

Dzięki za odpowiedź. Tą kaszę jaglaną to moczyć w wodzie czy podawać suchą? Do tej pory karmiłem go rano, wieczorem i kilka razy w ciągu dnia. Jak wiadomo niekarmiony będzie prosił o jedzenie. W związku z tym jak mam ograniczyć te karmienia (ile razy, czy tak żeby się najadł czy został głodny itp) by sam zaczął jeść?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #3 : Padziernika 17, 2015, 09:32:41 »

Jeśli będziesz go karmił często i do syta, to nigdy nie nauczy się jeść, bo nie będzie miał takiej potrzeby. Kaszę dawaj suchą. Możesz do niej dodawać trochę zwykłego prosa.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Padziernika 17, 2015, 10:05:53 »

Rozumiem. Ale w takim razie mam go trochę dokarmiać w ciągu dnia np rano, wieczorem i raz w dn czy w ogóle?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #5 : Padziernika 17, 2015, 10:11:43 »

Jak będziesz widział, że słabnie, to go podkarm, ale nie za dużo. Musi mieć motywację do szukania pokarmu

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Padziernika 19, 2015, 11:24:33 »

Napisz mi jeszcze jak możesz czy jest jakiś termin, wiek amadyny po przekroczeniu którego nie nauczy sie już samodzielnie jeść?

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Padziernika 19, 2015, 04:29:06 »

Wpuściłem do nich wczoraj samicę. Nie bije ich, ale też nie karmi. Mam nadzieję, że będzie to dodatkowa pomoc w nauce samodzielnego spożywania pokarmu, chociaż na razie nie widać żadnych zmian.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #8 : Padziernika 20, 2015, 09:00:55 »

Jak Ci zdechnie, zanim nauczy się jeć, to będzie właśnie ten wiek. Mrugnicie

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Padziernika 20, 2015, 12:23:42 »

Wg Twoich słów na naukę nigdy nie jest za późno ale zanim nauczy sie w pełni samodzielnie jeść po trochu muszę go dokarmiać. Dziękuje za informacje

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Padziernika 22, 2015, 08:45:05 »

Czy jest możliwe żeby młody ptak uzależnił się od karmy versele laga orlux handmix? Chodzi o to, że od rana nic nie zjadł, jedynie kilka razy skubnął, pił wodę i na przemian albo spał albo prosił o pokarm więc nie wytrzymałem i wieczorem go nakarmiłem, ledwo mi patyka nie zjadł. I tak sobie właśnie pomyślałem, bo kiedyś moja siostra miała kanarki i powiedziała, że dodatkowo karmiła je konopiami przez co jeden się tak uzależnił, że nie chciał nic jeść poza nimi i zdechł z głodu.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #11 : Padziernika 22, 2015, 09:18:40 »

musisz go w takim razie dokarmiać, bo jeszcze nie umie jeść. uzależnić się nie ma chyba za bardzo od czego, chyba że mu to z piwem rozrabiasz Mrugnicie

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Padziernika 23, 2015, 09:51:40 »

Z piwem nie rozrabiam, jeszcze za mały jest Mrugnicie. A tak na poważnie to młody ma cały czas w klatce kaszę jaglaną, mieszankę ziaren, pokruszoną sepię i piasek. Wczoraj chciałem sprawdzić czy gdybym dał mu coś bardziej miękkiego czy by sie zainteresował. Dałem mu więc moczonego ziarna. Skubnał kilka razy, w tym nawet raz rozgryzl kanar, ale zostawił nie tylko łuski ale i środek. Więc zmieniłem to na lekko tłuczone ziarno i było trochę lepiej. Dałem mu też na sprobowanie płatków jaglanych i owsianych. Te pierwsze przypadły mu do gustu bardziej niż kasza, ale tez nie zje dużo. Tak wyglada sytuacja a ja nie wiem co poza dokarmianiem robić dalej. Czekać aż sam zacznie wiecej jeść, coś innego mu podawać? Co sądzisz?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #13 : Padziernika 23, 2015, 10:30:09 »

daj mu biszkopta, pokruszonego, ale nie za bardzo. połam po prostu biszkopta na kilka kawałków

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Padziernika 23, 2015, 12:44:47 »

Ale takiego zwykłego z cukrem ze sklepu? Sorry za pytanie ale jeszcze nigdy nie podawałem biszkoptów.

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!