Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:22:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 3 [4] 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: młoda amadyna wspaniała - karmienie  (Przeczytany 35905 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 37

« Odpowiedz #45 : Listopada 12, 2015, 12:40:19 »

Ptak je coraz więcej gatunków ziaren. Daje mu karmę Versele laga prestige premium. Jest tam kilka gatunków prosa i z tego co zauważyłem to część jest mniejszej wielkości a część większych. Zjada te mniejsze oraz kanar. Proso senegalskie w kłosach zjada natomiast niechętnie. Owoców i warzyw za nic nie chce więc daje mu soki.
Martwi mnie tylko jedna rzecz. Ptaszek jest bardzo ruchliwy i często pije wodę. Dorosłe amadyny, które mam są bardziej spokojne i piją mniej.
Czasami (ale nie zawsze) ma jak to się chyba określa wielomocz i nie wiem czy to przez to, że dużo pije czy nie. Tak sobie pomyślałem, że może przez soki woda mu bardziej smakuje i pije jej więcej. Czy powinienem jakoś w tej sytuacji zadziałać czy jest wszystko ok?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #46 : Listopada 12, 2015, 11:36:21 »

Zmień karmę z "prestige premium" na samo "prestige" - niepotrzebnie przepłacasz.
Daj ptakowi do wody jakiś probiotyk, najlepiej jakiś ptasi (Protexin), albo chociaż Dicoflor (w saszetkach).

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #47 : Listopada 13, 2015, 09:57:11 »

Spróbuje z tym probiotykiem. A jeśli chodzi o tą karmę, to tak jak pisałem młody je tylko kanar oraz to małe proso żółte i czerwone a duże żółte i czerwone zostawia. Patrząc na skład karmy: proso panicum żółte, żółte proso, proso panicum czerwone, proso czerwone to które z nich są tymi małymi a które należą do tych większych?
I jeszcz jedno. Zauważyłem, że po tym jak włożę mu ziarna, zje te ulubione to wszystko jest ok. A jak te ulubione się skończą to zaczyna pić tylko wodę. Czy może to świadczyć o tym, że się jakoś od nich uzależnił czy po prostu tamtych nie lubi i jak te ulubione mu się skończą to mam mu dawać kolejną porcję?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #48 : Listopada 13, 2015, 10:45:52 »

Jest takie porzekadło"nie trza miodu,tylko głodu"
U mnie działa.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #49 : Listopada 13, 2015, 03:16:45 »

A co z tym ziarnem? Które proso jest tym mniejszym, bo te zjada mój ptak.
Tak dla pewności czy wszystko jest ok umieszczam screen odchodów

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #50 : Listopada 14, 2015, 04:08:22 »

Mój młody je te po prawej, a tych po lewej nawet nie tknie. Dorosłe amadyny jedzą wszystkie. Czy możliwe jest, że ptak się uzależni od konkretnych ziaren np kanaru bądź żółtego prosa i nie zje nic innego nawet z głodu?

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #51 : Listopada 14, 2015, 04:41:38 »

Z moich obserwacji wynika, ze jak ptaki mają za dużo to sobie wybierają smakołyki a resztę zostawiają. Jak żarcia jest mniej to zjedzą wszystko. To się tyczy wszystkich zwierząt, są jak dzieci - dasz batonik, kanapki i owoc - zje tylko batonik, na resztę się skrzywi.

pozdrawiam - Monika
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #52 : Listopada 14, 2015, 05:04:00 »

Tylko, że jak ja nie dałem mojemu ptakowi ziarna gdy już zjadł te ziarna które lubi, to nie jadł nic do końca dnia i tylko pił wodę mimo,że pozostałe ziarna miał nadal w karmidle. Dlatego mam dylemat, nie wiem czy się uzależnił i muszę mu zmieniać pokarm jak zje te ulubione czy też nie

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #53 : Listopada 14, 2015, 06:09:55 »

Może dajesz mu za dużo, napycha się tymi ulubionymi i potem nie jest na tyle głodny żeby jeść "byle co" wg niego Mrugnicie ile mu dajesz ziarna? I czy dajesz obecnie coś oprócz ziarna?

pozdrawiam - Monika
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #54 : Listopada 14, 2015, 06:52:03 »

Ziarna daję mu tyle, że raz się naje a potem już zostają mu te których nie chce. I tak leżą przez kilka godzin i nic. Cały czas tylko pije. Owoców i warzyw nie chce, ma sepię to skubnie czasami i raz na tydzień jajko. Trudno mi jest go zostawić na cały dzień bez żadnego jedzenia bo boję się, że coś mu może się stać w końcu jest w okresie kiedy zaczyna się pierzyć

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #55 : Listopada 14, 2015, 07:57:45 »

"tyle" to znaczy ile? Łyżeczkę? Dwie łyżeczki? Proporcja jest taka - dorosły kanarek zjada łyżeczkę (od herbaty" ziarna dziennie - amadyna zapewne podobnie o ile nie mniej. To jest porcja wystarczająca. Jeśli bym dała kanarkow dwie łyżeczki + jeszcze jakieś dodatki, np warzywo - to on zjadł by tylko to co mu najbardziej pasuje, w moim przypadku z miski zniknie najpierw warzywo, potem dopchnie ulubionymi ziarnami z mieszanki. Zostawi wszystkie ziarna których nie lubi za bardzo, u mnie w takich przypadkach zostanie nietknięty kanar. To wyraźnie widać podczas obfitego karmienia w okresie pierzenia, kiedy ptakom daje się dużo urozmaiconego. Teraz w okresie spoczynku gdy są na samym ziarnie po łyżeczce na głowę żadnemu nie przyjdzie na myśl grymasić i zjedzą co do ziarenka nawet kanaru, za którym akurat moje ptaki nie przepadają mając wybór.

pozdrawiam - Monika
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #56 : Listopada 14, 2015, 08:10:35 »

Nie daje mu nawet jednej łyżeczki, co najwyżej pół, a potem tzn gdy widzę, że przez kilka godz pozostałe ziarna leżą nietknięte to mu dokładam. Pierzenie na pewno wiele go kosztuje dlatego nie wiem jak reagować, żeby mu nie zaszkodzić. Czy dawać mu tylko te ziarna, które lubi czyli mniej więcej połowa karmy czy zostawiać aż wszystko zje, o ile nie jest uzależniony do tego stopnia, że nawet głód nie pomoże. W ogóle nie wiem czy jest jakieś prawdopodobieństwo, że ptak się uzależni od konkretnych ziaren, jak jakiś narkotyk czy po prostu upodobał sobie jakieś ale w ostateczności i tak zje resztę?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #57 : Listopada 14, 2015, 08:21:04 »

Nie daje mu nawet jednej łyżeczki, co najwyżej pół, a potem tzn gdy widzę, że przez kilka godz pozostałe ziarna leżą nietknięte to mu dokładam. 
Przestań znęcać się nad ptakiem i pitolić bzdety, że się uzależnił od jedzenia! Zapewnij mu całodobowy, nieograniczony dostęp do karmy i spokój. Amadyna to nie kanarek. Jeśli chcesz, żeby ptak przeżył, przestań się nad nim pastwić!

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #58 : Listopada 14, 2015, 08:43:18 »

No wiesz,po to się robi mieszanki i po to się je bilansuje,żeby ptaszek był jak najlepiej odżywiony przy założeniu,że zjada wszystko.Czy ja wiem,czy to znęcanie się?
Moje nie lubią rzepaku,a jak teraz dostają głównie rzepak,to zjadają.Bo nie mają wyboru.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #59 : Listopada 14, 2015, 09:14:21 »

Czyli mam iść w tym kierunku, że daje mu całą dzienną dawkę karmy i nie ważne czy zje ziarna, które teraz zostawia czy nie. Najwyżej będzie głodny i głód go zmusi i zacznie jeść wszystko, tak?

Strony: 1 2 3 [4] 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!