Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:54 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Witam Wszystkich  (Przeczytany 9917 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Maja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 21

« : Lutego 12, 2016, 11:09:10 »

Witam Wszystkich miłośników ptaków wraz z Naszą gromadką parką Zeberek i parką Amandyn Wspaniałych. :)Parka zeberek to Duma i Filip natomiast parka Amandyn wspaniałych to Diva i Gizmo. Mogę dodać że bardzo się kochają i w tej gromadzie mamy też śpiocha czyli Gizma.Drzemka poobiednia to już rytuał.Uwielbiają się kąpać i fruwać po całym pokoju,ale zawsze wracają do klatki.Jest też ustalona hierarchia czyli Filip i Duma "wychowują" amandyny a one posłusznie ich słuchają,a za 2 tygodnie dojadą jeszcze mewki japońskie których zdjęcia wystawię jak tylko będą już na miejscu.Mile widziane propozycje imion dla parki mewek japońskich. Mrugnicie

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #1 : Lutego 12, 2016, 11:14:34 »

Witaj Maja. Śliczne ptaszory Mrugnicie

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #2 : Lutego 12, 2016, 11:24:52 »

Siema:)
Ivo i Jima,Kami i Kadze albo Hara i Kiri Umiech
Co wygrałem?

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #3 : Lutego 13, 2016, 08:14:06 »

Witaj .
Widze ze podajesz kolby. Zauwazylem bo jestem na nie uczulony Duy umiech

Maja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lutego 13, 2016, 09:09:31 »

Witam ! Te kolbę co widać na zdjęciu to kolba warzywna......dla gryzoni i należy do Karoliny wiewiórki chilijskiej czyli koszatniczki.Nasze ptaszki zawsze siadają na jej klatce co na Naszej Karolinie nie robi najmniejszego wrażenia.Owszem nasze ptaki dostają kolbę ale są to belgijskie kolby tzw.swing z witaminami na śpiewanie przeznaczone właśnie dla nich zakupione w sklepie dla hodowców ptaków egzotycznych począwszy od amandyn zebrowatych (zeberek) a skończywszy nawet na papugach arach.Tylko tam zaopatruje swoje ptaki.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Lutego 13, 2016, 12:32:18 »

Kolby sa zawsze kolbami nie wazne gdzie je kupisz. Mrugnicie

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #6 : Lutego 13, 2016, 07:04:51 »

A ja królikowi daję kolby.Gdybyśmy mu,ludzie odżywiali się tak dobrze,jak chcemy odżywiać nasze zwierzęta...Jemy jakieś konserwowe badziewia nafaszerowane E bardziej niż mięsem,modyfikowane genetycznie szajse,parówki z papieru i kurczaki,które kiedyś rosły rok a teraz tydzień Umiech Dzieciaki nie mają pojęcia,jak smakuje mleko od krowy,zwykłe polskie jagody,maliny,domowy makaroni(RNA07TE Mrugnicie),więc myślę,że nie warto napinać się o jakąś kolbę jakiejś koszatniczki :)Nawet ptaka:)Taka mnie refleksja naszła.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Lutego 13, 2016, 09:55:58 »

mają pojęcia,jak smakuje mleko od krowy,zwykłe polskie jagody,maliny,domowy makaroni(RNA07TE Mrugnięcie),więc myślę,że nie warto napinać się o jakąś kolbę jakiejś koszatniczki :)Nawet ptaka:)Taka mnie refleksja naszła..
My mozemy wybrac co spozywamy -ptaki czy inne zwierzeta nie.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #8 : Lutego 13, 2016, 10:20:43 »

Ale czy w takiej kolbie będzie mniej chemii niż w kiełbasie?Czy coca-cola jest zdrowa?Dzisiaj we wszystkim jest chemia.
Patrz,ja mam animala jakieś 15 km od chaty,mam bliżej sklep,ale nie wszystko tam jest.Trudno,żeby ktoś kto hoduje parę-dwie ptaków jeździł przez pół Polski.Kupi kolbę w zoologicznym za rogiem i ma spokój.Ja tego nie ganię,choć wolę tak,jak Ty dać coś zdrowszego.
Weźmy perełki.Zastępują kiełki.Ludzie je chwalą.Ja daję zwykłe kiełki,bo perełki chyba mają więcej tej chemii.
Kolba od czasu do czasu też chyba stada nie zdziesiątkuje,dlatego ja sobie to na miękko biorę,z dystansem.Oranżada też mi ptaków nie wybiła,a dostały od szwagra kiedyś.Pierwszy raz widziałem pusty pojnik po jednym dniu Duy umiech

Maja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Lutego 13, 2016, 11:56:15 »

Witam ! Dziękuję za zainteresowanie.Dla osób które np zamawiają jedzenie polecam sklep Złota Rybka .Podaję link :http://zlotarybka24.com/# Super sklepik ogromny wybór.Nasze ptaszki uwielbiają dziubać proso ale i także kolby.Staramy się kupować zdrowe mieszanki firmy Deli Nature egzotyka super oraz mieszankę dzikich nasion także tej firmy .Kolby są typowe dla amandyn i zeberek i są pełnowartościowym pokarmem uzupełniającym dla ptaków egzotycznych
- o wysokiej zawartości miodu
- kolby pozwalają na ścieranie dzioba
- zapewniają zdrowie i witalność
W skład kolby wchodzą :
-nasiona zbóż
-owoce 4 %
-cukier
-olej oraz tłuszcze
-nie zawiera konserwantów
Kolba zawiera:
-vita B1
-vit B2
-vit B6
-vit K3
-vit C
Także staramy dostarczać naturalnych owoców i warzyw np:
sałatę - niepryskaną i nienawożoną,
kapustę pekińską
koperek i natkę pietruszki
cykorię
szpinak - niezbyt często i w niewielkich ilościach, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, który w większych ilościach jest szkodliwy
zielony groszek - wyłącznie GOTOWANY!, na parze lub w wodzie bez soli
kukurydza
kalafior i brokuły - zarówno surowe, jak i gotowane
marchew surową lub gotowaną - bardzo cenne warzywko, dostępne cały rok (Nasze bardzo lubią)
porzeczki buraka ogórek
 a z owoców Nasze ptaszki uwielbiają jabłka gruszki banany.Można też podawać:
 arbuz  winogrona porzeczki czarne i czerwone, agrest
truskawki, poziomki, maliny i borówki
granaty, kiwi, papaja A po dobrym jedzeniu zawsze u Nas następuje kąpiel. Chichot Chichot Chichot Chichot

Maja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Lutego 25, 2016, 04:32:27 »

Witamy ponownie! Warto się pochwalić taką przyjaźnią.Jak wiadomo jak i zeberka także amandyny są dość płochliwe,jednak udało się Nam oswoić na tyle samca amandyny "Gizma" że bez problemu siada na rękę nawet gdy na ręce nie ma ziarenek albo prosa.Może da radę resztę tak oswoić? Mrugnicie

Maja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 10, 2016, 04:14:23 »

Witam Wszystkich ponownie ! Doczekaliśmy się Naszych mewek i oto one.Mają dwa miesiące i uczą się powoli wszystkiego.Co ciekawe zauważyliśmy że Nasze zeberka bardzo się Nimi opiekują.I oto Fiona i Rocky

Maja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 24, 2016, 01:25:20 »

Witam ponownie .Nasza hodowla w ostatnich dniach powiększyła się o parkę mniszek jarzębatych.Są to malutkie przesympatyczne  bardzo towarzyskie ptaszkido reszty Naszych ptaszków jak i do właściciela o bardzo melodyjnym śpiewaniu samca i lekkich gwizdach samiczki.Dzisiaj miały pierwsze loty troszkę niezdarnie im szło ale potem jakby  lepiej przy następnych lotach myślimy że będzie o wiele lepiej.Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym gatunku mniszek o ich zwyczajach co najbardziej lubią itp.Szukam jakichkolwiek informacji na ich temat aby dowiedzieć się o nich coś więcej a niestety w necie nic nie mogę znaleźć.Może ktoś z Was coś o nich wie.Byłabym wdzięczna o jakieś podpowiedzi A oto zdjęcia Naszych nowych ptaszków.Szukam także mniszek przepasanych (parki)do Naszej hodowli gdyby ktoś coś wiedział.

Maja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 24, 2016, 01:27:29 »

A to ulubione miejsce Umiech Naszych mniszek.Zdjęcia są średniej jakości gdyż te ptaszki są baaardzo szybkie i trudno je dogonić z obiektywem. Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 24, 2016, 05:54:27 »

Bardzo ciekawe ptaszki. Jeśli rzeczywiście masz parkę, to zapewne doczekasz się młodych. Ptaszki te uchodzą za jeden z "łatwiejszych" gatunków mniszek. Żywią się standardową mieszanką dla astryldów. W trakcie lęgów raczej nie potrzebują pokarmu żywego, ale jeśli przez poprzedniego hodowcę był karmione robakami, to mogą ich potrzebować przy karmieniu młodych. Jeśli będą latać po mieszkaniu, to mogą nie chcieć gniazdować w budce, tylko znajdą sobie jakiś zakamarek mieszkania i tam się zagnieżdżą. Mogą się krzyżować z mewkami.
I uważaj z firankami - mniszkom przerastają pazury, przez co łatwo zaczepiają się na firankach. Mogą przez to nabawić się kontuzji, a nawet zginąć.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!