nadia92
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 21
|
 |
« : Marca 14, 2016, 10:08:09 » |
|
Witam. Czy moglibyście polecić mi rasę kanarków które jak najciszej śpiewają i ćwierkają? Chciałabym rozpocząć małą hodowlę. Myślałam o amadynach wspaniałych, jednak od dziecka miałam kanarki i nie zamieniłabym ich na żadne inne ptaki. Zbudowałam już wolierę, lecz na razie mieszkam na stancji i chciałabym żeby współlokatorzy zza ściany nie słyszeli ptaków zwłaszcza rano. Chwilowo mam u siebie kanarki chłopaka i samiczka krzyczy straszliwie. Ja sama nie mogę spać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346
Kanarki harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marca 14, 2016, 10:15:13 » |
|
Kanarek harceński 
|
|
|
|
|
|
Sygnum (CIH) C-060 PZHKiPE oddział KNURÓW PFO CSO klub Radzionków
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 14, 2016, 11:17:44 » |
|
tylko harceny 
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
nadia92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marca 15, 2016, 09:04:45 » |
|
Dziękuję  A czy przy głuchej ciszy rano będzie je słychać w pokoju obok? Zwłaszcza samiczkę, bo przypuszczam, że samiec nie będzie przy niej śpiewać. Byłabym bardzo wdzięczna np. za filmik na którym ktoś mówi normalnym tonem głosu, a w tle słychać samiczkę. Miałabym porównanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 15, 2016, 09:16:13 » |
|
Myślę,że nie będzie ich słychać.Nawet jeśli dojdą do Ciebie jakieś dźwięki,będą ledwo słyszalne.Kanarki harceńskie,nazywane szlachetnymi to naprawdę ciche ptaki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marca 15, 2016, 11:08:24 » |
|
Byłabym bardzo wdzięczna np. za filmik na którym ktoś mówi normalnym tonem głosu, a w tle słychać samiczkę. Miałabym porównanie  Odsyłam to YOUTUBE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nadia92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 19, 2016, 10:13:43 » |
|
Przejrzałam wszystkie filmiki na youtube, ale nie znalazłam takiego na którym widziałabym porównanie jego śpiewu do normalnego tonu głosu. A czy samiczki harceńskie są też bardziej ciche niż np. kolorowe? Bo szczerze powiedziawszy harceńskie kanarki (przynajmniej te najczęściej spotykane - żółte nieintensywne) średnio mi się podobają i chciałabym mieć chociaż śliczną samiczkę, jeśli wydają dźwięki równie głośne  Ewentualnie czy znacie jakiegoś hodowcę kanarków harceńskich kolorowych w województwie lubelskim, podkarpackim lub małopolskim? W jednym mam dom rodzinny, w kolejnym chłopaka, a w Lublinie studiuję także mogę odebrać kanarka po drodze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal2772
Uczeń1
Nowy użytkownik
Podkarpacie
Wiadomoci: 47
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marca 19, 2016, 10:19:34 » |
|
Jeśli kanarek widzi samice to i tak będzie czasem śpiewał. Ale harceńskie są cichsze od innych i nie przeszkadzają podczas snu
|
|
|
|
|
|
Początkujący hodowca glosterów od 2016 roku.
|
|
|
nadia92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 19, 2016, 10:27:03 » |
|
One będą mieszkać razem w wolierze pokojowej przez cały rok  Jeśli będzie śpiewał cicho to może śpiewać nawet cały czas. Ja uwielbiam śpiew i ćwierkanie wszelkich ptaków, tylko nie chciałabym żeby współlokatorka je słyszała zwłaszcza rano, bo dobrze mi się mieszka na obecnej stancji i nie chciałabym wylecieć przez ptaszki  Ktoś wie co z samiczką? Czy ćwierka ciszej niż kolorowe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal2772
Uczeń1
Nowy użytkownik
Podkarpacie
Wiadomoci: 47
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 19, 2016, 10:53:25 » |
|
Samiczki wydają tylko pojedyncze dźwięki i nie ma różnicy jeśli chodzi o rasy. Z tego co zauważyłem to moje kanarki są ciszej jeśli są w 1 klatce.
|
|
|
|
|
|
Początkujący hodowca glosterów od 2016 roku.
|
|
|
nadia92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marca 19, 2016, 08:19:27 » |
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Byłam dziś u hodowcy i zarezerwowałam sobie żółtego nieintensywnego samca i "łaciatą" żółto-brązową/ zieloną samiczkę. Samiec śpiewa prześlicznie i rzeczywiście cichutko, a co do samiczek to też miałam wrażenie, że ćwierkają ciszej  Kiedy wrócę na stancję po świętach i kanarki będą już u mnie to pochwalę się nimi w dziale "wasze kanarki" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marca 19, 2016, 08:30:15 » |
|
To naprawdę świetna, sportowa rasa i do tego podszyta tradycją  Harceny są ładne,śpiewają cicho i są bez "domieszek".Kanarki z kanarków  Tak słyszałem. Powodzenia! PS.A podobno zainteresowanie nimi spada 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kate
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 9
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 12, 2016, 05:08:53 » |
|
jezeli nie chcesz by kanarki spiewały wcześnie rano można zakrywać je na noc ciemnym np recznikiem i odsłaniać o dogodnej porze tylko nie za późno:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|