Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:36:46 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dziwna opuchlizna na klatce piersiowej kanarka  (Przeczytany 12440 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 41

« : Kwietnia 04, 2016, 12:34:36 »

Witam,
wczoraj z rana złapałem kanarka, samca, i dmuchnąłem mu w piórka aby odkryć skórę.

w dolnej części, kanarek ma jakby normalnie, kolor ciemno-czerwony skóry.
w górnej części kanarek ma jakby napuchniętą skórę, jest w innym kolorze, jaśniejszym, podchodzącym pod żółć. Na początku pomyślałem że to może jakaś przepuklina, że wnętrzności wypchnęło tak mocno, że jest taka gulka,

kanarek normalnie je, pije, śpiewa czasem (jak muzyke włączę to prawie zawsze) i kąpie się. Lata po pokoju czasem też.
Śpi też normalnie, na górnej żerdzi, i nie zdarzyło mi się ani razu schować główki pod skrzydło.

Zastanawiam się co to jest. Jestem w trakcie poszukiwania weterynarza który leczy kanarki, na razie mam pewien kontakt,
tylko że nie jest to zbyt blisko i musiałbym jakoś zoorganizować czas.
Co to może być?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 04, 2016, 11:11:55 »

Może jest po prostu trochę gruby?

monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 04, 2016, 01:12:12 »

Właśnie gdybym wiedział, jak "wygląda" skóra grubego kanarka, to z pewnością pół problemu było by z głowy, i wzięlibyśmy się za odchudzanie.
Aczkolwiek na pierwszy rzut oka nie wyglądało mi to na żadną otyłość, tylko coś poważniejszego. Chyba złapię małego i zrobię foto. Czy na podstawie foto forumowicze są w stanie coś powiedzieć? Bo jeśli to otyłość to odpuszczę wizytę o weterynarza w najbliższym czasie, a zamiast tego poszperam w internecie na temat odchudzania

monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 04, 2016, 01:29:45 »

Niestety nie widzę gdzie tu jest edycja postu. Dorzucam foto, nie udało mi się zrobić foto aby było widać jak to w całości wygląda.

To jest taka powiekszona masa, jak kanarek oddychal to myslalem ze to serce wyskoczylo Mrugnicie
Poniżej tego jest ciemno-czerwony kolor skóry i wygląda normalnie.

monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 04, 2016, 01:32:09 »

Przypomina to trochę jak u człowieka oparzenie. Jest wtedy taki pęcherz powiększony.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 04, 2016, 02:59:04 »

A może to cysta?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 04, 2016, 04:28:36 »

A może to tłuszcz?

krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Solec Kujawski
Wiadomoci: 48

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 04, 2016, 06:35:26 »

Swego czasu miałem coś takiego u swoich kanarków. Popieram stwierdzenie yotana - ptaszek nieco przygruby. Umiech

monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 04, 2016, 08:09:07 »

Nieco przygruby - ale pytanie właśnie dlaczego na klatce piersiowej, a nie nizej. No chyba że kanarki mogą być tłuste na klatce.
Bardzo dobre stwierdzenie dla porównania jest tu oparzenie człowieka. Skóra obok jest normalna, a w miejscu oparzenia jest taka galaretka żółtawa.

Przpraszam za drastyczny trochę obrazek (ale to nic, w porównaniu z tym co wyczytałem na forum, jak skrócić w sekunde cierpnienie kanarka... włosy mi dęba stanęły jak to czytałem, a nie dość, ludzie to popierali.)

Tak jak na przykładzie tutaj. Widzimy tą największą galaretke, i kanarek ma dosłownie niemalże tak samo. (należy zobaczyć obrazek z żółtym kanarkiem na samej górze. Górne kółko to ta galaretka, a dolne kółko to "zwykła skóra".... Różnica taka, że "zdrowa" skóra jest koloru ciemno-czerwonego. To powinno bardzo dobrze zoobrazować sytuację "bez piórek".

kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 04, 2016, 08:42:07 »

Witam. Kanarek jest po prostu otłuszczony. Dieta z przewagą kanaru , obszerna klatka lub loty po pokoju i powinien schudnąć. Lepiej jak jest dobrze
odżywiony niż wychudzony oczywiście bez przesady. Pozdrawiam.

PZHKiPE oddział Radom
monuai
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 05, 2016, 12:22:56 »

Ok, może moim błędem jest to, że kanarek w pojemniku ma żarcie na 2 dni z góry, jak mu brakuje to się upomina, wtedy mu dosypuje, takie już przyzwyczajenie mamy. Może się zajada. Dodatkowo 1 kolbe zje w 3-4 dni, po tym daję mu nową, do tego jabłko, ogórek, marchew... raz na jakiś czas słonecznika trochę. Może faktycznie otyły jest, gdyż nie zbyt uśmiecha mu się fruwać po pokoju, a z tego co pamiętam to otyły kanarek nie będzie chciał latać.

Więc...
-Zacznę dawać mniej ziaren z przewagą kanaru
-Ogranicze kolby do minimum
-Udostępnie mu dostep do latania
-Częściej basenik dostanie do kąpieli (przy kąpieli się troche porusza, myślę, że to coś da)

I zobaczymy. Za jakiś miesiąc napiszę jaki efekt, na pewno przypilnuję Mrugnicie
dzięki i pozdrawiam

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków
Wiadomoci: 127

interesuję się chorobami ptaków

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 09, 2016, 09:04:56 »

Na brzuchu skóra ciemnoczerwona nie powinna być. Choć to też zależy jak ktoś widzi i opisuje kolory. Bo możemy pod tym kolorem rozumieć co innego.

Natomiast co do piersi. Trudno coś pewnego powiedzieć. Na tym zdjeciu nic nie widać, a Ty nie umiesz opisać tego co jest. Czym innym jest pęcherz (to co jest przy np. oparzeniu), a czym innym otyłość. Wygląda to zupełnie inaczej. Miękkie będzie jedno i drugie, ale wyglada zupełnie inaczej.

Prawdopodobnie jest to otyłość, to pierwsze przychodzi do głowy. Ale są i inne możliwosci.

Możesz zmoczyć piórka i tak zrobić zdjęcie, będzie wtedy lepiej widać jak to wygląda.

Pozdrawiam,
Joanna

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 09, 2016, 10:02:02 »

Hej,

kanarek potrzebuje ruchu i dietki.
Absolutnie odstaw kolby.  To sam cukier.  Niech sie upomina - daj mu wtedy kawaleczek brokula albo zerwij w czystym miejscu mlecza i niech poskubie...

Dokup kanarku i zmieszaj 1:1 z tym, co masz.  Jak podajesz na zapas, to wyjada tylko same smakolyki - a ma jesc wszystko, bo to tez wazne odzywcze skladniki.  W konuckanarki to ziarnojady - z ziaren pobieraja to, co potrzebuja do zycia, rowniez wiele witamin.  Dziennie daj mu 2 lyzczeczki tej mieszanki.  A poniewaz juz wiosna, to moze tez dostac codziennie plasterek marchewki albo czastke brokula. 

A Twoja mieszanka nie ma dodatkow kolorowych?  Bo bywaja takie - powinna byc z samych ziaren.   Spoko

Tluszcz u kanarka nie-bialego bedzie wlasnie zolty - i widac go nad piersia i po jej bokach oraz w okoliach kloaki - tam tez pewnie jest taki zolty. 
U bialych recesywnych tluszcz jest jakby-rozowy.

Powodzenia.  Duy umiech  Nie wazne, czego sie kanarek dopomina - moj synek tez ciagle by chcial czekoladki, ale mu odmawiam po prostu i koniec.  Dawaj mu to, co wartosciowe. 

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 09, 2016, 12:29:33 »

hmm...ja daję łyżeczkę mieszanki na ptaka.
I jeszcze w mieszance VL jest granulat.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 09, 2016, 01:50:22 »

Specjalnie napisalam o dwoch lyzeczkach - bo domyslam sie, ze bedzie ciezko przekonac kogos, zeby pelne karmidlo zamienil na puste z przeswitem na dnie Mrugnicie  Jak bedzei w srodku wiecej niz 50% kanaru, to ptak spokojnie dojdzie do siebie.  Tylko wolniej.
Kolby musza isc jednak w odstawke...

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!