Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:31:47 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Chrypka/ skrzeczenie u kanarków harceńskich.  (Przeczytany 32948 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #15 : Kwietnia 13, 2016, 09:23:18 »

Witam. Proszę nie obrażać Pana Niedźwiadka. Kanarki harceńskie odzywają się takim : pszsz niskim to świadczy o pochodzeniu od głębokich ptaków.  Proszę skoncentrować się na karmieniu i pozostawieniu ptaków w spokoju a napewno sobie poradzą. Samica wysiaduje a samiec jest znudzony . Jeśli karmi samiczkę i pobiera pokarm normalnie to nie ma powodów do niepokoju. Hodowca ma warunki jakie ma i nie należy nikogo oceniać po wielkości klatek. Proszę o odrobinę dystansu. Pozdrawiam.

PZHKiPE oddział Radom
nadia92
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 21

« Odpowiedz #16 : Kwietnia 13, 2016, 11:31:42 »

Przepraszam bardzo, ale czym go obraziłam? Prawdą? Ja też mam warunki jakie mam - mieszkam w jednym pokoju na stancji i dlatego posiadam dwa kanarki, a nie 50. Mają tak wielką klatkę, że równie dobrze mogłabym zrobić zamiast niej kilkadziesiąt małych, a jednak tego nie robię, gdyż zależy mi na dobru ptaków, które po to mają skrzydła żeby latać. I owszem rozmiar klatek i warunki jakie zapewnia się ptakom przede wszystkim świadczą o hodowcy. Bo jak nie to to ciekawe co? Kilka godzin w roku na wystawie...? Poprzez brak wiedzy i sprzedawanie chorych kanarków (nie tylko mi) ten pan sam sobie wystawia taką, a nie inną opinię. I jest mi przykro, że to wszystko pisze, bo miło nam się rozmawiało, miałam nadzieję, że będę zadowolona z kanarków.
Rozumiem, że według Ciebie kanarek który siedzi cały dzień osowiały, napuszony, kicha, prycha i oddycha tak ciężko, że aż cały się rusza jest zdrowy i nie wymaga pomocy. Bo już pominę to, że dzisiaj do tego doszło piskanie/ świsty w rytm oddechu - od rana do nocy, bez przerwy, że aż ucząc się w ciszy głowa mnie od tego rozbolała. Kanarek z dnia na dzień czuje się coraz gorzej co widać na pierwszy rzut oka. Dziś już nawet nie zleciał do talerza na śniadanie, a miał na nim pełno owoców, jajko i mlecze za które wcześniej dałby się pokroić. Niestety nie posłucham Cię i nie zabije ptaka oczekiwaniem.
Pozdrawiam.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #17 : Kwietnia 14, 2016, 07:19:22 »

Chrypka nie musi oznaczać sternostomatozy,a przeziębienie ptak może złapać wszędzie.
Ja bym podał miód,czosnek,cebulę,cytrynę.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
januszomd
Go
« Odpowiedz #18 : Kwietnia 14, 2016, 09:46:08 »

Chrypka nie musi oznaczać sternostomatozy,a przeziębienie ptak może złapać wszędzie.
Ja bym podał miód,czosnek,cebulę,cytrynę.

Popieram !

nadia92
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Kwietnia 14, 2016, 04:46:15 »

Na prawdę nie chce mi się powtarzać po raz kolejny tego samego, zrobię to ostatni raz. Samica miała chrypkę odkąd ją kupiłam (2 tygodnie). Samiec zaczął podupadać na zdrowiu kiedy zaczęły lęgi i karmiły się na wzajem (około 4 dni po przyjeździe do mnie). Najpierw przesiadywał w ciągu dnia apatyczny i napuszony (myślałam, że mu się po prostu nudzi), wieczorami za to był tak niespokojny, że skakał i latał nawet kiedy robiło się już całkiem ciemno. Przez ostatnie dni ciężej oddychał, spał pokładając się na gałęzi. Od 2-3 dni kicha i prycha. Od wczoraj rano świczczy/ popiskuje w rytm oddechów. Ptaki mieszkają w ciepłym pokoju (ok. 23st.) w którym okno otwieram po przeciwnej stronie do klatki, nie ma przeciągów. Wilgotność jest optymalna gdyż mam w pokoju 12 kwiatków w tym jabłoń w wielkiej doniczce. Ptaki kąpią się w ciepłej wodzie. Codziennie dostają bukiet zieleniny w tym: gwiazdnicę która działa przeciwzapalnie, bywa używana do leczenia kaszlu i chrypki; mniszka który działa wzmacniająco; babkę lancetowatą która działa przeciwzapalnie na drogi oddechowe; babkę zwyczajną która ma działanie antybakteryjne i hamuje wydzielanie śluzu w drogach oddechowych. Poza tym ptaki nie mają kataru co wyklucza możliwość przeziębienia. Na korzyść sternostomatozy przemawia to, że objawy są identyczne, samiczka nigdy nie była zakrapiana i pochodzi z wątpliwego źródła. Poza tym pan Marek sprzedał chorą, zachrypniętą samicę (która później zaraziła samce) jeszcze co najmniej jednej kobiecie z którą rozmawiałam (ona znów słyszała o jeszcze jednym takim przypadku). Byłam dziś u weterynarza i on także potwierdził, że najprawdopodobniej jest to sternostomatoza. A oto zdanie lek. Andrzeja Kruszewicza: "Większość kanarków ma sternostomatozę". Ptaszki zostały dziś zakropione.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #20 : Kwietnia 14, 2016, 05:33:18 »

A czy weterynarz widział ptaka?Diagnoza "zaoczna" mija się z celem.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #21 : Kwietnia 14, 2016, 08:35:33 »

Codziennie dostają bukiet zieleniny w tym: gwiazdnicę która działa przeciwzapalnie, bywa używana do leczenia kaszlu i chrypki;
Naprawdę? Skąd ta wiedza, skoro wikipedia o gwiazdnicy pisze, że "Jej zielona masa nadaje się na kompost."

nadia92
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #22 : Kwietnia 14, 2016, 09:21:06 »

Róże również nadają się na kompost, a wikipedia nie jest jedynym źródłem wiedzy. Coś czuję, że nadepnęłam na odcisk paru osobom, które hodują ptaki podobnie jak pan Marek. Pozostaje mi jedynie współczuć tym kanarkom, a Wam życzyć sukcesów kosztem ich zmarnowanego życia. Proszę moderatora o zamknięcie tematu. Dziękuję za opinie i poświęcony czas. Moje kanarki są już pod opieką specjalisty chorób ptaków i postaramy się je wyleczyć. Pozdrawiam wszystkich.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #23 : Kwietnia 14, 2016, 09:26:33 »

Rany, to już zapytać się nie można? Kiedyś czytałem, że gwiazdnica zawiera dużo witaminy C, myślałem, że właśnie nadarzyła się okazja, żeby się dowiedzieć czegoś więcej, a Ty się obrażasz... Daleko tak nie zajedziesz... Nie tylko na wortalu, tak w ogóle...

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207

http://www.warminskie-kanarki.gq/

« Odpowiedz #24 : Kwietnia 14, 2016, 09:32:24 »

Codziennie dostają bukiet zieleniny w tym: gwiazdnicę która działa przeciwzapalnie, bywa używana do leczenia kaszlu i chrypki;
Naprawdę? Skąd ta wiedza, skoro wikipedia o gwiazdnicy pisze, że "Jej zielona masa nadaje się na kompost."

Myślę, że w przypadku większości ziół stosowanych powszechnie, także przez uznanych hodowców kanarków wiedza nie pochodzi ze źródeł uważanych współcześnie za wiarygodne (podania ludowe, poczta pantoflowa, książki ojca klimuszko ect).  Gwiazdnica pospolita jednak, jest przedmiotem  badań naukowych i stwierdzono, że posiada między innymi właściwości przeciwzapalne a ostatnio (2015) także przecigrzybicze i do pewnego stopnia antybakteryjne.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #25 : Kwietnia 14, 2016, 09:34:03 »

Może znasz wiarygodne jakieś źródło tych informacji?

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207

http://www.warminskie-kanarki.gq/

« Odpowiedz #26 : Kwietnia 14, 2016, 09:40:35 »

Głównie bazuje na abstraktach w naukowych bazach danych. Dostęp do pełnych artykułów kosztuje kupę forsy. W przypadku gwiazdnicy tylko z grubsza rzuciłem okiem. I tak w przypadku właściwości przeciwzapalnych:

Anti-inflammatory and analgesic effects of methanol extract of Stellaria media (L.) Vill leaf
Bukola O. Oyebanji, Adebowale Saba, Olayinka A. Oridupa

Abstract

The anti-inflammatory and analgesic effect of the methanolic extract of Stellaria media (L.) Vill leaf was studied using albumen-induced paw oedema and formalin-induced paw lick in rats as the anti-inflammatory test models; acetic acid-induced writhing, hot plate and tail flick tests in mice as the analgesic models. Three groups of five rats or mice each were administered orally with the leaf extract of S. media at 100mg/kg, 300mg/kg or 500mg/kg body weight respectively. A fourth group was administered with Indomethacin (5mg/kg b.w) and distilled water (10mls/kg b.w) for the control group. The extract of S. media dose-dependently, significantly (p<0.05) inhibited egg albumen-induced paw oedema as effectively as Indomethacin. The late phase of the formalin response was also inhibited.  The extract at 300mg/kg body weight produced a significant (p<0.05) inhibition of the acetic acid-induced abdominal constrictions in mice compared to the control group and mice administered with indomethacin.  The analgesic property of the extract was also exhibited in the tail flick test as the extract significantly (p<0.05) increased the tolerance of the mice to pain relative to indomethacin-treated mice. The methanolic extract of S. media showed potent peripherally and centrally mediated anti-inflammatory and analgesic properties. The analgesic effect appears mediated through inhibition of release of histamine, serotonin and kinins, prostaglandin, cyclooxygenase and slow reacting substance

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #27 : Kwietnia 14, 2016, 09:48:00 »

fajne, dzięki!

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #28 : Kwietnia 14, 2016, 11:30:09 »

Coś czuję, że nadepnęłam na odcisk paru osobom, które hodują ptaki podobnie jak pan Marek.
Na pewno panu Markowi,mnie absolutnie nie Umiech

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #29 : Kwietnia 15, 2016, 08:20:48 »

Ja też mam ptaka od p.Niedźwiadka i nie mogę złego słowa powiedzieć.Zdrowy ptak.Epidemii u siebie żadnej nie widzę.Mam po nim młode.

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!