Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:36:07 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: SKAZANI NA NIESPRAWIEDLIWOSC  (Przeczytany 6080 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« : Maja 06, 2016, 10:52:20 »

Okres legowy 2016  ruszyl juz od "pewnego czasu" albo moze od niepewnego bo z tego co zauwazylem nie jest on identyczny dla wszystkich hodowcow europejskich zrzeszonych w COM .Osobiscie hoduje kanarki kolorowe i legi skonczylem koncem marca. Znajomi hodowcy egzotyki legi skonczyli w styczniu.
Jesli chodzi o moja hodowle to przyspieszenie legow bylo celowe a o zaletach czy wadach nie bede teraz pisal bo nie o to teraz mi chodzi ,chociaz w takim systemie widze prawie same zalety i to samo dotyczy egzotyki gdzie okres wiosenny i legowy naturalny przypada w wiekszosci od wrzesnia do grudnia o ile sie nie myle.
 I tu zaczynaja sie komplijacje. Osobiscie obraczki  (pierwsza ture)na 2016 zamowilem w czerwcu 2015
I otrzynalem pod koniec sierpnia lub poczatkiem wrzesnia juz nie pamietam. Bylem gotowy do obraczkiwania prakow juz we wrzesniu Duy umiech
I chociaz w moim przypadku legi zaczely sie koncem listopada polowa grudnia to moi egzotyczni koledzy juz we wrzesniu 2015 obraczkowali ptaki 2016. Polscy hodowcy maja konkurowac z europejczyjami gdzie na starcie maja obnizone mozliwosci.  W Polsce obraczki zamawiamy od wrzesnia i pewnie miesiac trzeba czekac. Nie ma sprawiedliwosci szkoda tylko ze ta niesprawiedliwisc sami sobie gotojemy.  Czy w ten sposob feferacja uzaleznia hodowcow do rozpiczecia legow.Co?Co? Nie mam zamiaru zaczynac nowego watku ktory ma na celu oblewania blotem PFO ale mysle ze jest to ciekawe do zauwazenia.

« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2016, 11:08:27 wysane przez RNA07TE » Zapisane

januszomd
Go
« Odpowiedz #1 : Maja 07, 2016, 10:35:30 »

U do końca kwietnia zamawiamy obrączki na następny rok(czyli na 2017) i w sierpniu będę już mógł obrączkować ptaki tym rocznikiem.
RNA07TE słuszna uwaga
Pozdrawiam

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #2 : Maja 07, 2016, 10:58:17 »

Szczerze,rozwala mnie to.
Data na obrączce miała być w zamyśle rokiem wyklucia ptaka,czy rokiem,w którym można go wystawiać?
Niby macie lepiej,ale czy o to chodzi?

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #3 : Maja 07, 2016, 12:29:15 »

Nie pisze kto ma lepiej ale jakie ma mozliwosci.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #4 : Maja 07, 2016, 12:43:06 »

Już gdzieś o tym pisałem... Jak dla mnie obrączkowanie ptaków w bieżącym roku obrączką z roku przyszłego jest nieuczciwe i niesportowe. Mielibyśmy inne szanse, gdyby Europa obrączkowała aktualnymi obrączkami. To, co robią zagraniczni hodowcy nie ma nic wspólnego z zasadami "fair play". W ten sposób dzielenie ptaków na kategorie wiekowe nie ma sensu, bo nie odzwierciedla rzeczywistości.
Pytanie więc, kto i dlaczego jest na tą niesprawiedliwość skazany... Albo może lepiej, kogo ta niesprawiedliwość skazuje?

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Maja 07, 2016, 01:09:34 »

Mielibyśmy inne szanse, gdyby Europa obrączkowała aktualnymi obrączkami
 Duy umiech no to teraz Europa mialaby sie dostosowac. Nie rozsmieszaj mnie.

ten sposób dzielenie ptaków na kategorie wiekowe nie ma sensu, bo nie odzwierciedla
To sa miesiace a nie lata. Miesiace ktore daja mozliwosci.

Pytanie więc, kto i dlaczego jest na tą niesprawiedliwość skazany... Albo może lepiej, kogo ta niesprawiedliwość skazuje?

Skazani sa polscy hodowcy ktorzy sa uzaleznieni w pewien sposob przez federacje.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #6 : Maja 07, 2016, 05:37:07 »

Patologia tego zjawiska wydaje się być bezsprzeczna,ale jedyny realny sposób na jej neutralizację,to chyba tylko wprowadzenie takich samych mechanizmów na nasz teren.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Maja 07, 2016, 07:22:07 »

Dokladnie tak Panie wloczykiju. Nie trzeba patrzec na wszystko negatywnie a lepiej odwzorcowac rzeczy ktore moga pomoc hodowca w rywalizacji z czolowka europy.
A jesli ktos nie widzi tego fair play -ok to niech obraczkuje po 1 stycznia Duy umiech.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #8 : Maja 07, 2016, 10:01:54 »

A może by tak sięgnąć do źródeł? Tylko kto w PFO ma to robić?
Otóż RNA07TE i januszomd mają rację. Zasady, którymi kieruje się PFO tkwią w zamierzchłych czasach. COM od wielu, wielu lat uznaje bowiem nie lata kalendarzowe, ale sezony (lata) hodowlane.
I tu mam pytanie-zagadkę do wszystkich członków Wielkiej Rady: kiedy zaczyna się sezon hodowlany według zasad nakreślonych przez COM?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #9 : Maja 07, 2016, 10:10:09 »

Jak kupujecie w salonie samochód z 2015 w 2016 roku, to który rok macie w dowodzie rejestracyjnym w rubryce: rok produkcji?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #10 : Maja 07, 2016, 10:13:27 »

Ja tam Panie nie wiem,ja jeżdżę heblami Umiech

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #11 : Maja 08, 2016, 09:43:57 »

Witam
C.O.M w swoich klasach konkursowych określił wiek gatunków ptaków podlegającej ocenie.Przykład:wszystkie rasy i odmiany roczne kanarków  z obrączką  z 2015r. podlegają ocenie w tegorocznym  w tym sezonie wystawowym a z 2014 już nie.Oceniona  będzie roczna i dwuletnia drobna egzotyka,awifauna europejska z lat 2014.2015,czteroletni wiek dla hybryd,dla papug wiek jest zróżnicowany do 7 lat.Także  trzeba zwrócić uwagę na kolor obrączek gdzie COM ustala inny na każdy rok kalendarzowy
Pozdrawiam

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #12 : Maja 08, 2016, 10:54:37 »

WIL.K dzieki za infornacje chociaz jest tam kilka bledow ( pomyliles lata). Ale co te informacje maja do okresu w ktorym obraczkujemy ptaki.Co??

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #13 : Maja 09, 2016, 09:19:47 »

Na pewno miałoby to pozytywny wpływ na wizerunek federacji.Swoją drogą,nikt nikomu nie każe obrączkować ptaków w listopadzie,ale coś mi mówi,że Polak stałby się spolegliwszy,gdyby go takimi miłymi udogodnieniami uładzić.
W sumie skazujemy się na uczciwe sprzedawanie rocznika dopiero po upływie trzech jego kwartałów.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #14 : Wrzenia 24, 2016, 08:58:08 »

Wracamy do tematu obraczek . Niby to blache i latwe  a temat obraczk powinien byc najmniejszym problemem hodowcym ,przynajmniej tak powinno byc a ja jako hodowca zrzeszony w PFO nie jestem zadowolony. PFO na swojej stronie opublikowala terminy zamowien na rok 2017.
Ustala się cztery terminy zamówień dodatkowych na obrączki:
1) 15-30 września 2016 roku
2) 15-31 stycznia 2017 roku
3) 15-31 marca 2017 roku
4) 15-30 maja 2017 roku

Szkoda tylko ze brakuje jednej bardz waznej dla nas hodowcow informacji KIEDY ZAMOWIONE OBRACZKI TRAFIA DO HODOWCY LUB STOWARZYSZENIA.Co???
Widzac ze obraczki zamowione we wrzesniu trafiaja do hodowcow w grudniu co bedzie z zamowieniami z marca lub maja Co?

Dlaczego hodowca nie ma mozliwosci zamowienia w dowolnej chwili nawet jesli ma poniesc koszty takiej tranzakcji Co? Kto ustalil te terminy??? Pierwszy termin we wrzesniu aby odebrac w grudniu to nawet dla doswiadczonego hodowcy daleka pszyszlosc.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!