Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:33:00 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Co zrobiła PFO w 2017 roku? :)  (Przeczytany 9019 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« : Marca 01, 2017, 12:53:28 »

Pytanie zadawane rokrocznie przez papugę,w tym roku jakoś nie pojawiło się na wortalu.Szkoda,bo dzieje się.Nie ma co jednak rozwodzić się nad wstępami.
Podoba mi się yotan.Pisze chłopak coraz ciekawiej.Początkowo zastanawiałem się po co ta sekcja komunikacji społecznej jest(i dalej nie wiem),ale jeśli mają powstawać takie opracowania,tłumaczenia,sprawozdania,jestem za.
Podoba mi się pracowitość Justynki,ale uważam,że popełnia kilka taktycznych błędów.Zespół doradców jest raczej chybiony(osobiście uważam,że tylko Michał przydałby się radzie).Nie ma sensu żreć się z PZHKiPE.To jest największy związek w Polsce,zrzesza przeszło połowę ogółu,najbardziej aktywny i nie można z nim walczyć,trzeba się dogadać(a to nie jest trudne).Zespół doradców skompromitowany w oczach hodowców wielokrotnie, nie ułatwia tego zadania.Fajnie,że jest tabela papug i obrączek,ale to zastrzeżenie,by nie pokazywać tego na wortalu?Gdyby mi zależało na upowszechnieniu wiedzy,w dodatku praca wykonywana w ramach PFO ma społeczny wymiar,nie zabraniałbym powielania.Im więcej źródeł,tym większa powszechność wiedzy-a o to chyba chodzi.Może ja opatentuję moje wkładki do gniazd ze srajtaśmy i każę sobie płacić?No wiecie,czasami nie warto się napinać,nie ma o co.
Pokazał się tekst o tym,jak założyć stowarzyszenie.Po co?Ano,żeby zakładać,wstępować do PFO i zamieniać PFO w spęd na 100 osób.A dlaczego istniejące stowarzyszenia nie zakładają oddziałów?Prościej,szybciej,mniej latania.Obawiam się,że tu jednak liczą się głosy na walnym PFO.Ja prognozuję,że zamiast świadomych głosów,będzie więcej"szarej,bezwiednej masy".I tak już tego pełno na sali siedzi i coraz ciężej się dogadać.Pomysł dobry,ale wymagający korekty.
I na koniec kanarki śpiewające.Po co miało być to spotkanie?Żeby co ustalić?Sekcja harcenów jest chyba najlepszym przykładem na to,że im mniej się PFO wtrynia,tym lepiej sekcja hula.Nie ma co porównywać zawodów w Czeladzi do tych w Poznaniu.Ponieważ ta sekcja to ponad 50-ciu chłopa,wydaje mi się bez sensu blokowanie i zbytnie sankcjonowanie ich zabawy.Z resztą,kogo obchodzą kanarki harceńskie poza hodowcami kanarków harceńskich?
Co mi się podoba?Że coś się rusza,są jakieś plany na MŚ,zaczyna się coś tam dziać,znajduje się jakaś grupa ludzi działających w tej federacji.Nie podoba mi się ,że ciągle mamy jakiś mentalny problem.Jakby się jedni drugim nie wtryniali,byłoby cacy.Ogólnie jest lepiej, niż było,ale niewiele lepiej.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #1 : Marca 01, 2017, 04:55:22 »

"Omówienie dalszych losów kanarka wodnotokowego w Polsce."
Czyli co?Hodowcy kanarków kolorowych,papug,egzotyki itd zdecydują co?Zabronimy hodować?A może w celach propagowania kanarka wodnotokowego należy nakazać jego hodowli?Para albo kara.Nawet się rymuje.Ja bym im dał spokój.Fiorino,bez korony,lipochromowy szek(lipochrom pow 50%)na OMP w Czeladzi było 1(jedna) kolekcja i 1(jeden)ptak pojedynczy a nikt nie zastanawia się nad dalszymi jego losami.Wodnotoków było więcej.
 "Głosowanie  w  sprawie przynależności  do  Europejskiej  Organizacji  Społecznej –Entente Européenne. W skrócie„EE”."
A co to jest?Kto zadał sobie trud i pogrzebał za tym w necie?Czemu PFO,skoro chce przystąpić,nie zamieszcza żadnej informacji na temat tej organizacji?Ile osób świadomie podniesie rękę na walnym zebraniu?I po co nam to?Z resztą Europa robi się już nie trendy.Ja bym się bał na MŚ pojechać,bo jeszcze jakiś arab z bombą wlezie...ale chętnie ptaki poślę Mrugnicie

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #2 : Marca 02, 2017, 08:18:15 »

Jeszcze mam jedno pytanko takie.Odbył się cykl wykładów.Oczywiście przy propozycji nagrania tychże nasłuchałem się o prawach autorskich itd.OK.Wieść gminna niesie,że niektórzy z wykładowców wzięli za to kasę.OK.Rada Federacji ma prawo zatrudniać pracowników itd.Nie ma problemu.Problem pojawia się,kiedy zadaję sobie pytanie:dlaczego nosiciele regałów,obsługa konkursów i wszyscy,którzy pomagają(bo przecież są członkami stowarzyszeń zrzeszonych w PFO),robią to społecznie a niektórzy członkowie tych samych stowarzyszeń biorą kasę za swoją robotę,mimo,że jest ona o wiele lżejsza i nie wymaga takiego nakładu sił?Równi i równiejsi?Ale to pikuś.Plotka donosi,że niektóre z faktur wystawianych federacji są niewspółmiernie wysokie.Chciałbym poznać prawdę.
Uważam,że na walnym powinno się podać informację kto ile za wykład dostał.Skoro w kasie nie ma pieniędzy,składka została podniesiona,wydaje mi się,że uczciwość koleżeńska wymaga przejrzystości finansowej.Nie mówię tu o niezrozumiałej tabelce,w której są aktywa,pasywa,środki trwałe i inne rzeczy doskonale maskujące proste prawdy.100-200 rozumiem(powiedzmy,że rozumiem),ale więcej już budzi moje obawy.
Kto ile dostał za wykład?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #3 : Marca 02, 2017, 11:33:16 »

Kiedy już będzie "ostateczne rozwiązanie" kwestii sporu wśród hodowców kanarków harceńskich(dobrze,że nie padweńskich),chciałbym dowiedzieć się,czy skarżący nie działał pod wpływem jakiegoś "życzliwego".Plotka niesie,że ktoś go namówił,jest takich dwóch UBeków.Dlaczego?Żeby zamieszać,ośmieszyć Poznań i dalej kręcić własne lody.Głupie?Dwa lata temu też bym tak myślał.Dzisiejsze doświadczenie nakazuje mi zapytać i kwestię wyjaśnić.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #4 : Marca 04, 2017, 09:25:31 »

"2)      konkurs i wystawa była by zorganizowana przy okazji odbywających się w tym roku Ornitologicznych Mistrzostw Polski. Przy tej okazji AVES nie musiałby się martwic o organizację sal wystawowych. Jednak chcielibyśmy mieć wpływ na wybór sędziego i chętnie byśmy partycypowali w kosztach ściągnięcia sędziego z zagranicy (ponad koszt polskiego sędziego) po to aby ptaki zostały ocenione rzetelnie a nie „na zachętę”. W Czeladzkiej hali (prawdopodobne miejsce OMP) mielibyśmy do dyspozycji pomieszczenie około 10x5 metrów, naświetlone światłem dziennym, z możliwością sterowania temperaturą. Dodatkowo ptaki podczas oceny nie byłyby noszone na główną halę ale sędzia oceniałby w pomieszczeniu wystawowym (jest to pomieszczenie nad widownią). W tym przypadku do wyłonienia zwycięzców wewnętrznego konkursu naszego Stowarzyszenia zastosowano by wyniki OMP skorygowane o eliminację osób z poza AVES. Ceremonia wręczenia nagród odbyła by się nie w czasie ceremonii OMP gdzie w krótkim czasie nagradza się około 550 hodowców różnych gatunków ptaków, ale podczas walnego zebrania (luty-marzec) gdzie będzie większość członków AVES.  Dodatkowym atutem organizacji konkursu i wystawy w ramach OMP będzie mniejsze narażanie ptaków na stres związany z uczestnictwem w 2 imprezach oraz większa rywalizacja – gdyż część hodowców może zrezygnować z uczestnictwa w wystawie AVES na rzecz bardziej prestiżowej (w ich mniemaniu) wystawie OMP."
"3.3.Konkursy:    stowarzyszeń, oddziałów    stowarzyszeń, regionalne i specjalistyczne muszą odbyć się przed OMP,we wrześniu, październiku lub listopadzie danego roku hodowlanego."
Pierwszy cytat pochodzi ze strony pshae aves,drugi ze strony pfo.
Moim zdaniem dowodzi podwójnych standardów.Wszyscy wszystko wiedzieli.Przecież zarząd avesu nie napisałby tego bez porozumienia z RF.Nie znają regulaminu?Rada dopuszczała możliwość jego złamania?Jak to się prezentuje w świetle żart-kar nakładanych na hodowców harcenów? Powiem Wam,co się teraz pewnie stanie.Kierownik komunikacji społecznej najpierw w karma deskrypszon list dowali mi kolejny minus i oficjalne dalej nic nie będzie wiedział.Cóż-cena prawdy. Duy umiech

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #5 : Marca 04, 2017, 09:28:04 »

I nie chodzi o to,żeby pogrążać aves.Po prostu patrzta ludziska,co robita.Jednych ubijata,drugim pozwalata.
A swoją drogą,jak głupi musi być ten regulamin...

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #6 : Marca 04, 2017, 08:30:58 »

A nie mówiłem? Duy umiech

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #7 : Marca 04, 2017, 08:36:12 »

Znaczy ze jeszcze ktos Cie czyta Duy umiech

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #8 : Marca 04, 2017, 08:59:57 »

No widzisz? Duy umiech Cieszy mnie,że taki autorytet,jak Ty nawet odpisuje Duy umiech

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #9 : Marca 04, 2017, 09:29:30 »

Ja autorytet. He. Ale przyznaje czytam wszystkie Twoje posty-poprawiaja mi humor.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #10 : Marca 04, 2017, 09:47:27 »

Niczego więcej się w tym wypadku nie spodziewam.

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #11 : Marca 30, 2017, 11:43:35 »

0,65 producent, a pfo 0.95 jesli się nie mylę. A jakos specjalnie nie widzę różnicy między pl-kami a obrączkami pfo.
Jeśli to prawda to nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie prawnej Federacja nalicza prowizję za obrączki?
Czy była jakaś specjalna uchwała WZD?
Raczej w imieniu hodowców powinna wybrać najlepszą ofertę biorąc pod uwagę kryteria cena/jakość.
§ 55. STATUT PFO
Federacja nie prowadzi działalności gospodarczej.

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #12 : Marca 31, 2017, 05:41:58 »

Bo trzeba to zrobić tak,żeby już naprawdę mój nie wiedział o co chodzi.30 plenum spółdzielni zenum.

alex24
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #13 : Marca 31, 2017, 06:01:12 »

jest więcej niezrozumiałych spraw i mam nadzieję że jutro nasi delegaci zjawią się w komplecie, a może niektóre z tych niescisłosci uda się wyjasnić.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 05, 2017, 08:58:44 »

Byłem ostatnio na dwóch walnych zebraniach jako DELEGAT: PZHKiPE i PFO. Na pierwszym uderzyła mnie zaciekłość i zajadłość wobec RF i PFO, na kolejnym kontrastująca z tym radosna im przychylność. Czyżby okazało się, że PFO nie jest jednak taka zła? Dotarło może do kogoś teraz, kiedy „przynajmniej 100 ptaków z PZHKiPE” chce jechać na Mistrzostwa Świata, że PFO jest jednak potrzebna? Pewnie tak, bo papuga klaskał Pani Prezydent, aż się z sufitu sypało! Aha, a ceny obrączek? 65 groszy? A gdzie pozostałe 30? W czyjej kieszeni? ZATKAŁO KAKAŁO? No i te regały: będą fajniejsze, tańsze, lżejsze i mniej podatne na uszkodzenia, niż te z PZHKiPE…
RF pokazała, na co ich stać, czego chce. A PZHKiPE? Wg mnie daliśmy ciała… Po pierwsze: głosowanie za przyjęciem Opolskiego Stowarzyszenia Hodowców Kanarków i Ptaków Egzotycznych 10 Brygady (OSHKiPE) – odgórny nakaz wstrzymania się od pozytywnego głosu wobec naszych kolegów-hodowców nie poprawia integracji w naszym środowisku… Po drugie: ciągłe dopytywanie się wloczykija o szczegóły finansowe (wynikające często z nieznajomości niektórych realiów zarządzania finansami) i domaganie się karania hodowców też nie poprawia naszego wizerunku… Czy rozwialiście swoje wątpliwości? Jak mniemam te
więcej niezrozumiałych spraw i (...) niektóre z tych niescisłosci
były tak zawiłe, że wloczykij na Walnym nie bardzo potrafił nawet wyjaśnić, o co mu chodzi...
Dalsza taka nieprzemyślana, podszyta prywatnymi ambicjami polityka zewnętrzna i niektóre nasze wybory będą się mścić w przyszłości. Oby się nie okazało, że na  następne WZD PFO będzie jechało nie 12 a 10 Delegatów PZHKiPE… Bo wtedy ktoś zapewne zada klasyczne już chyba pytanie ”była kara?”
Z pozytywów dodam, że wybór miejsca na Mistrzostwa PZHKiPE jest świetny! Zmiana miejscówki wystarczyła, by z mojego oddziału chęć wzięcia udziału zadeklarowało min. 7 hodowców (czyli więcej, niż na wystawie oddziałowej hihi).
Miałem się już nie odezwać, ale od kilku dni zastanawiam się, czy jest szansa na to, że wortal wróci do swojej merytoryki. Czy uda się znowu skupić uwagę użytkowników na tym, co jest ważne dla hodowców i hodowli, czy pozostanie strzelnicą, na której tarczą jest PFO. Czy zatraciliście się w swej zajadłości zupełnie, czy potraficie się opamiętać i rozmawiać o czymś innym, niż tylko narzekania, snucie insynuacji i podejrzeń, wysuwanie bezpodstawnych oskarżeń? Trzymam za Was kciuki!
Ku chwale hodowli!

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!