|
feno-typ
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 12, 2008, 02:36:27 » |
|
Cześć!
Kwestię gniazda każdy hodowca rozwiązuje indywidualnie, więc to co napiszę nie jest obligatoryjną „prawdą objawioną”, ale po prostu opisem tego, jak to wygląda u mnie, w mojej hodowli.
1. Do pustego koszyczka (stosuję gniazdka zewnętrzne, zawieszane na specjalnych drzwiczkach w rogu klatki lęgowej) wkładam wkład filcowy, przyklejając go w celu lepszej stabilności od spodu skrawkiem taśmy dwustronnie przylepnej.
2. Do budowy właściwego gniazdka stawiam samiczce do dyspozycji różnorodny materiał budowlany (szarpie, suche drobne włókienka sianka, mech, jutę itp.), który podaję w specjalnym pojemniczku, z którego ptak sam sobie wyrywa odpowiednie porcje.
3. Kiedy gniazdo jest gotowe sprawdzam jego formę i jakość, zapisuję sobie te dane w komputerowym rejestrze danej parki, a gdy dostrzegę jakieś grożące gniazdku niebezpieczeństwa (np. samczyk „architekt”, który nieustannie próbuje „poprawiać gniazdko, wyrywając z niego kosmyki materiału), stabilizuję je, przyszywając kilkoma ściegami do wkładu filcowego lub wręcz do wkładu i koszyczka. Czasem obszywam też zgrubnie brzegi gniazdka systemem „na okrętkę” wraz z wkładem filcowym i koszyczkiem, ale to robię zwykle w przypadku bardzo aktywnego, niepoprawnego samczyka, który przez cały okres wysiadywania, po zejściu samiczki z gniazdka próbuje je demolować.
4. W przypadku gdy samiczka ma trudności z uwiciem porządnego gniazdka, a zdarza się to często młodym, mało doświadczonym samiczkom, pomagam jej w uwiciu, wymoszczając koszyczek z wkładem materiałem budowlanym i formując muldę gniazdową jakimś obłym przedmiotem (mała żarówka, ugotowane na twardo kurze jajko itp.) i stabilizuje je jak w pkt. 3.
5. Do takiego gniazdka samiczka składa jajeczka, a ja je podmieniam na atrapy do całkowitego wyniesienia się, czyli do pojawienia się w gniazdku jajeczka końcowego, które zwykle jest nieco ciemniejsze, bardziej niebieskie, a czasem brakuje mu plamek maskujących. W dniu, w którym takie jajeczko się w gniazdku pojawi, oddaję samicy zaraz z rana orginały, cały czas notując wszystkie dane w rejestrze parki.
Pozdrawiam
|