Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:20:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Gniazdo  (Przeczytany 2682 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Grudnia 12, 2008, 11:37:03 »

Witam.mam pytanie odnosnie gniazda samicy kanarka.Chodzi mi o moment gdy podkładamy jajka(równomierne wyklucie piskląt).Jak wiadomo samica buduje gniazdo z różnych materiałów np.szarpi.My wczesniej dajemy gniazdo wyposażone we wkładke wykonaną z filcu.Samica wówczas buduje gniazdo na filcu.Nie doczytałem nigdzie jak to do konca jest podczas podmieniania jajek.Czy powinno sie wtedy gniazdo pozbawic wszelkich dodatkowych materiałów np.szarpi czy nie.Oglądając zdjecia różnych hodowców podczas lęgów u niektórych był sam filc a niektórzy mieli filc i szarpie.Jak to do konca jest.Czy lepiej zostawic prace samicy czy też nie.Pozdrawiam.

feno-typ
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 12, 2008, 02:36:27 »

Cześć!

Kwestię gniazda każdy hodowca rozwiązuje indywidualnie, więc to co napiszę nie jest obligatoryjną „prawdą objawioną”, ale po prostu opisem tego, jak to wygląda u mnie, w mojej hodowli.

1.   Do pustego koszyczka (stosuję gniazdka zewnętrzne, zawieszane na specjalnych drzwiczkach w rogu klatki lęgowej) wkładam wkład filcowy, przyklejając go w celu lepszej stabilności  od spodu skrawkiem taśmy dwustronnie przylepnej.

2.   Do budowy właściwego gniazdka stawiam samiczce do dyspozycji różnorodny materiał budowlany (szarpie, suche drobne włókienka sianka, mech, jutę itp.), który podaję w specjalnym pojemniczku, z którego ptak sam sobie wyrywa odpowiednie porcje.

3.   Kiedy gniazdo jest gotowe sprawdzam jego formę i jakość, zapisuję sobie te dane w komputerowym rejestrze danej parki, a gdy dostrzegę jakieś grożące gniazdku niebezpieczeństwa (np. samczyk „architekt”, który nieustannie próbuje „poprawiać gniazdko, wyrywając z niego kosmyki materiału), stabilizuję je, przyszywając kilkoma ściegami do wkładu filcowego lub wręcz do wkładu i koszyczka. Czasem obszywam też zgrubnie brzegi gniazdka systemem „na okrętkę” wraz z wkładem filcowym i koszyczkiem, ale to robię zwykle w przypadku bardzo aktywnego, niepoprawnego samczyka, który przez cały okres wysiadywania, po zejściu samiczki z gniazdka próbuje je demolować.

4.   W przypadku gdy samiczka ma trudności z uwiciem porządnego gniazdka, a zdarza się to często młodym, mało doświadczonym samiczkom, pomagam jej w uwiciu, wymoszczając koszyczek z wkładem materiałem budowlanym i formując muldę gniazdową jakimś obłym przedmiotem (mała żarówka, ugotowane na twardo kurze jajko itp.) i stabilizuje je jak w pkt. 3.

5.   Do takiego gniazdka samiczka składa jajeczka, a ja je podmieniam na atrapy do całkowitego wyniesienia się, czyli do pojawienia się w gniazdku jajeczka końcowego, które zwykle jest nieco ciemniejsze, bardziej niebieskie, a czasem brakuje mu plamek maskujących. W dniu, w którym takie jajeczko się w gniazdku pojawi, oddaję samicy zaraz z rana orginały, cały czas notując wszystkie dane w rejestrze parki.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2008, 03:34:47 wysane przez feno-typ » Zapisane

BOOG22
Go
« Odpowiedz #2 : Grudnia 12, 2008, 06:43:44 »

Witam.Bardzo dziekuje za wyczerpującą odpowiedz.Pozdrawiam.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #3 : Grudnia 13, 2008, 10:19:39 »

Budowa gniazda to jedno z wielu zachowań lęgowych kanarków,jednak bez większego znaczenia dla prawidłowego przebiegu całego procesu lęgowego czyli znoszenia jajek,wysiadywania jajek i prawidłowego wychowu piskląt.Faza budowy gniazda trwa przeważnie kilka dni i łączy się z fazą parzenia samicy przez samca.Różne rasy kanarków potrafią lepiej lub gorzej budować gniazda.Kanarki potrafią być pod tym względem bardzo różne.Ja osobiście nie przywiązuje do fazy budowy gniazda większej wagi ,jakie samica potrafi sobie uwić gniazdo takie ma.Przed podłożeniem samicy do wysiadywania prawdziwych jajek wyrzucam całe gniazdo jakie samica wybudowała.Prawdziwe jajka wkładam samicy do gniazda,wyłożonego tylko wkładką filcową.Tak że nie jest zbyt ważne czy nasza samica potrafi zbudować misternie uwite gniazdo czy tylko ma w gniezdzie kilka nitek szarpi,ponieważ wkładka filcowa doskonale zastępuje gniazdo zapewniając jajkom odpowiednią temperaturę do rozwoju zarodków.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 14, 2008, 05:11:02 »

Witam.Dziekuje Mark za odpowiedz.Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!