Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:46:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kojarzenia koroniaków niemieckich  (Przeczytany 11437 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #15 : Lutego 22, 2009, 09:47:52 »

To jest aktualna karta ocen dla niemieckiego z koronką.

KORONA                             30
KOLOR                             20
KSZTAłT, WIELKOŚÆ   15
UPIERZENIE                15
POSTAWA                10
WRAżENIE                10
Suma pkt kanarka              100

Były nawet zamysły, aby za głowę przyznawać 40 punktów, ale propzycja upadła.

Granos
Go
« Odpowiedz #16 : Lutego 23, 2009, 03:15:30 »

Zastanawiam sie czy kiedys będzie takie grono specjalistów ,kórzy określą ptaki uzyskane od koroniaków ,które będą gładkie a mimo to będą wystawiane w rasie koroniak tak jak np.gloster consort.Wiem ,ze to bardzo trudne ale według mnie u koroniaków gładkich powinno sie określicjakieś jasne wyraziste różnice ,które powinny odróżniać te ptaki od kanarków kolorowych.Według mnie to trochepodobna sprawa jak z gigantem włoskim i kędzierzawym paryski : są to podobne rasy ,które początkującym nawet trudno rozróżnic ale doprowadzono do tego by pokazać wyraŹne różnice w tej rasie jak oczywiście w tym przypadku wielkosc czy ukształtowanie fryzur. Zniechęciłoby to hodowców do mieszania krwi koroniaka z kanarkiem kolorowym.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #17 : Lutego 23, 2009, 06:12:23 »

To jest chyba niewykonalne. Zauważ, ze niemiecki kartą ocen nie różni się (oprócz oczywiście korony) od kanarka kolorowego. O to w tym wszystkim chodzi aby był to własciwie kanarek kolorowy, ale z czapką. Kiedyś przeglądałem stronę niemieckiego klubu tej rasy, znam także gościa, który należał do tego klubu (polaka z Przyszowic). Powiem tak: jak znam zycie Niemcy doprowadzą do rozkwitu tej rasy. Oni zakładajac taki klub doskonale wiedzą po co to robią i efekty widać już dzisiaj.
Szkoda, ze u nas nie ma praktycznie klubów "jednorasowych". To bardzo podnosi poziom hodowli.

Granos
Go
« Odpowiedz #18 : Lutego 23, 2009, 09:01:25 »

Piękna rasa ale właśnie gładkogłowe potomstwo to praktycznie kanarek kolorowy i tu nie można (przynajmniej w aktualnej chwili ) zachęcic hodowców by hodowali rasy w pełni koroniaka niemieckiego.Mądrze powiedziane o klubach poszczególnych ras tylko właśnie tutaj w Polsce nasuwa się pewien problem : w naszym kraju można znaleŹć rasy ,które hoduja pojedyńczy hodowcy a to niestetu nie daje perspektywy klubom pojedyńczych ras. w Polsce myślę ,ze trzeba by zacząć od klubów grup kanarków (tutaj szczególnie wspieram KHKK) : śpiewające ,barwne ,kaształtne .jak wiemy istnieje jeden klub kanarków ksztaltnych a reszta to kluby ogólne kanarków. Myślę ,ze z czasem jeśli KHKK wykazało by ochotę to można by utworzyć kluby narazie tych najpopularniejszych ras "kształtu" jak gloster,border mini czy myśle ,że powolie wchodzący na szczyt popularnosci do dwóch pozostałych ras -lizard. Po takich staraniach moze inne stowarzyszenia otwierały by nowe stowarzszenia coraz to nowszych ras przez co roslaby takze ich popularnosć . Niewątpliwie podniosło by to poziom hodowli w Polsce ale jak narazie cóż moze jak wiekszą popularnosć zyska specjalistyczna wystawa glosterów takze przyjdzie chęć otowrzenia takich klubów .

Pozdrawiam!

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #19 : Marca 09, 2009, 08:46:40 »

Dołączam kartę ocen zwycięskiej kolekcji Tomasza Balcarka z Pucharu Polski 2008 w łaziskach Górnych.

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!