Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 11:22:00 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Gotowy mieszanka jajeczna  (Przeczytany 19157 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Jaworzno
Wiadomoci: 77

« : Grudnia 21, 2008, 05:25:03 »

Jak to jest z tom gotową mieszanką jajeczną Co? Czy w czasie lęgów można ją podawać zamiast tej co sami robimy Co? Proszę o wytłumaczenie jego działania. Pozdrawiam

Czuczek:)
Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 21, 2008, 08:20:43 »

Na jednym z postów na forum jest to wytłumaczone. Nie ma różnicy czy podajemy mieszankę kupną czy robioną przez nas .Z kupną jest łatwiej bo nie ma kłopotów z przygotowaniem.

Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Jaworzno
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #2 : Grudnia 21, 2008, 08:37:02 »

Dzięki za odpowiedŹ

Czuczek:)
Tonnerre
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« Odpowiedz #3 : Grudnia 23, 2008, 12:03:15 »

Praktycznie mieszanka jajeczna gotowa dla początkującego hodowcy jest najwygodniejsza, a kanarkom kupowanym w sklepie i tak wyda się luksusem po jedynie suchej karmie. Mieszankę jajeczną samemu można i należy przygotować wówczas gdy kanarkowi chcemy dołożyć jakichś składników w większej ilości i odpowiednio modyfikować recepturę. Pamiętajmy jednak że co za dużo to nie zdrowo

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 23, 2008, 05:08:39 »

Tonnere w dzisiejszych czasach większość hodowców w profesjonalnych hodowlach na świecie stosuje mieszanki gotowe ponieważ nie ma różnicy pomiędzy gotową czy własnoręczna a do gotowej i tak dodaje się np.startą marchew,kiełki czy wode by żwilżyć mieszankę co dostarcza dodatkowych witamin kanarkom.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #5 : Stycznia 14, 2009, 12:31:56 »

Piszecie, że nie ma różnicy miedzy mieszanka kupną i przyrządzona samemu. Według mnie różnica jest. Ja to porównuje do zupy zrobionej samemu, a kupionej w sklepie (instant). Głównie chodzi mi tu o „chemie”. W dzisiejszych czasach jest jej mnóstwo wszędzie, więc po co mamy faszerować nią swoich pupili?  Smutny Jajko, biszkopt, tran itp. , czyli zero chemii. Jedyny minus w mieszance przyrządzonej samemu to krótki okres przydatności.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #6 : Stycznia 14, 2009, 05:11:57 »

co do okresu przydatnośći to zależy kto ma jaki przepis na mieszanke jajeczną, bo jeden przepis trzeba użyć w tym samym dniu, a drugi można trzymać do trzech dni.ja kupiłem gotową mieszanke dla czerwonych kanarków, i mieszam ją z mieszanką zrobioną samemu, a innym kanarką(glosterom) daje tylko tą którą sam zrobiłem.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Granos
Go
« Odpowiedz #7 : Stycznia 14, 2009, 08:33:35 »

Ja stosuję mieszanka uniwersalna.Gotowa karma jajeczna nie ma nic wspólnego z faszerowaniem chemia.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #8 : Stycznia 14, 2009, 10:56:50 »

Zdania jak w każdej dyskusji są podzielone. Z tym faszerowaniem może trochę przesadziłem, ale jeśli w karmie jest barwnik (dla żółtych lub czerwonych kanarków) to przecież nie jest nic naturalnego. Bo czy jajko w proszku jest naturalne ?Duy umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Stycznia 15, 2009, 08:39:29 »

Fakt ja też jestem przeciw stosowaniu mieszanki z barwnikiem dlatego podaję bez barwnika tzw.mieszankę uniwersalną.

feno-typ
Go
« Odpowiedz #10 : Stycznia 15, 2009, 03:27:52 »

Ja długo mam kanarki, zawsze przyrządzałem pokarm jajeczny samodzielnie. Dawało mi to swobodę w doborze odpowiednich składników w zależności od pory roku i przeznaczenia. Miałem satysfakcję, że inny pokarm dostawały ptaki dorosłe, np. w okresie godów lub pierzenia się, a inny dorastająca młodzież w wolierce. Inny był skład latem, inny jesienią i wczesną wiosną. Kosztowało to mnie zwykle sporo pracy i czasu, ale sprawiało także przyjemność.

Niestety, jak słusznie zauważyliście, własnoręcznie przyrządzany pokarm jajeczny ma jednak tę wadę, że psuje się dość szybko w karmidełku (zwłaszcza latem), a także nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania, nawet w lodówce. Można temu częściowo zaradzić, zamrażając podzielony na mniejsze porcje zapas pokarmu w zamrażalce, ale minusowa temperatura niszczy z kolei niektóre bardzo ważne witaminy, więc rozmrażany pokarm nie jest już tak wartościowy jak świeżo przyrządzony. Znam hodowców, którzy do własnego pokarmu dodają środki antygrzybiczne i konserwujące i w ten sposób zapobiegają jego zbyt szybkiemu psuciu się, ale wtedy mamy już do czynienia z chemią i nie wiem czy jest to rzeczywiście najszczęśliwsze rozwiązanie...

Obok dość istotnej wady nietrwałości, samodzielne przyrządzany pokarm jajeczny nie jest tani i kosztuje też sporo pracy, szczególnie wtedy, gdy posiada się liczne stado. Poza tym pokarm z jajkiem ma w swym składzie ugotowane na twardo żółtko, które obok wielu pożytecznych składników odżywczych, dla roślinożernych ptaków jest stosunkowo ciężko strawne, a dodatkowo w hodowli niektórych ras kanarków (np. mozaiki) niezbyt wskazane, ze względów kolorystycznych.

Gotowe mieszanki białkowe, bo tak trzeba by o nich mówić, nie tylko nie posiadają w składzie jajka, ale nie są także obciążone wszystkimi pozostałymi w/w wadami; zwykle są po prostu tańsze, nie wymagają pracy, w lodówce utrzymują świeżość nawet przez kilka miesięcy, a w karmidełkach można pozostawić je aż do całkowitego zjedzenia przez ptaki.

Mieszanki te można naturalnie wzbogacać świeżymi dodatkami (marchew, posiekana zielenina, mak itp.), ale preparatów witaminowych, minerałów i innych mikroelementów dodawać do nich nie ma potrzeby, bo pokarmy białkowe w swoim składzie wszystkie te składniki już zazwyczaj posiadają. Zawarte w nich białko jest głównie pochodzenia roślinnego, a więc dla ptaków o wiele łatwiej przyswajalne. Większość mieszanek (choć nie wszystkie w zadowalającym stopniu) dobrze łączą się z barwnikami, tak czerwonym (kantaksantyna) jak i żółtym (luteina), a barwienie ptaków poprzez pokarm jest o wiele wygodniejsze niż poprzez rozchlapywaną na wszystkie strony barwioną wodę pitną.

Z powyższego wynika, że stosowanie gotowych mieszanek białkowych jest jak najbardziej wskazane i sensowne. Jedyna trudność czy też wymóg polega na tym, aby wszystkie ptaki chętnie go zjadały i to w mniej więcej takich samych ilościach. Czasem zdarzają się bowiem kanarki, które takiego pokarmu nie jedzą wcale i jeśli są to ptaki rozpłodowe, powstaje problem skarmiania mieszanki pisklętom, które dla prawidłowego rozwoju przyjmować ją muszą. Mieszanki białkowej nie jedzą zwykle ptaki, które przyzwyczaiły się do przyjmowania pokarmu jajecznego wyrabianego domowym sposobem. W przypadku gdy pisklęta wychowuje parka, jedno z rodziców pokarm zazwyczaj skarmia, więc nie ma potrzeby doraŹnych interwencji; jeśli natomiast pokarmu białkowego nie chce przyjmować samotnie wychowująca pisklęta samiczka, nie ma innej rady jak ponownie powrócić do podawania „domowego” pokarmu jajecznego, tak, aby pisklęta nie dostawały do jedzenia jedynie łupane ziarno. W następnych dnia należy jednak stopniowo eliminować podawany pokarm jajeczny, mieszając go z coraz większymi porcjami gotowej mieszanki białkowej, najlepiej wzbogaconej dodatkami, takimi jak potarta marchew, brokuły czy ogórek. Pisklęta powinno się jak najszybciej przyzwyczaić do zjadania mieszanki białkowej, która i tak będzie ich podstawowym pokarmem w pierwszych kilku dniach po oddzieleniu od matki.

Niektórzy hodowcy zalecają kilkutygodniową przerwę w podawaniu młodym ptakom pokarmu białkowego po to, aby te szybciej nauczyły się samodzielnie łupać ziarenka. Niedawno miałem okazję rozmawiać z bardzo znanym i uhonorowanym hodowcą, który twierdził, że taka przerwa jest błędem, który powoduje, że po ponownym podaniu pokarmu w okresie młodzieżowej wymiany piór, niektórym z młodych ptaków podawana mieszanka zupełnie „nie smakuje”, szczególnie gdy kanarcze menu jest bardzo urozmaicone i obok ziarna skarmia się także inne, chętnie zjadane potrawy jak zielenina, owoce, jarzyny czy chwasty. Według niego pisklęta od wyklucia się aż do zimowego wyciszenia muszą bez przerwy otrzymywać mieszankę białkową, bo tylko wtedy stanie się ona dla nich stałym składnikiem codziennej diety. Oczywiście ilość mieszanki białkowej w fazie nauki łupania ziarenek, czyli między 40-tym a 60-tym dniem od wyklucia, można naturalnie nieco ograniczyć, ale nie należy zaprzestawać podawania mieszanki całkowicie, aby ptaki od niej nie odwykły.

Nie wiem jak to jest w Polsce, ale w kraju, w którym mieszkam gotowych mieszanek jest bardzo dużo i naprawdę jest z czego wybierać. Dobrze jest kupować produkty sprawdzonych firm jak Orlux, CeDe czy Quiko. Są nieco droższe, ale za to lepsze jakościowo. Hodowcom, którzy dobarwiają ptaki nie radzę kupować gotowych, barwionych mieszanek, bo ilość zawartego w nich barwnika jest zwykle zbyt wysoka. Lepiej jest zaopatrzyć się w mieszankę „neutralną” kolorystycznie i dobarwiać ją samemu, stopniowo zwiększając dawkę barwnika, przy jednoczesnej kontroli ptasich odchodów, które przy optymalnej dawce powinny być tylko bardzo leciutko zabarwione.

Znani i utytułowani włoscy hodowcy kanarków barwnych jak Alessando Baro, Attilio Santi, Rino Rebecchi czy Giovanni Bertolini stosują pokarm białkowy włoskiej firmy Pineta pod nazwą Blanco Espagnol. Hodowcy ci zachwalają perfekcyjnie dobrane składniki odżywcze, a także  jego świetną, nie wymagającą dowilżania konsystencję, doskonałe przyjmowanie barwników i wyjątkowo długą trwałość.

Nie dalej jak wczoraj zamówiłem sobie 5 kg tego pokarmu i zamierzam po raz pierwszy rozpocząć jego podawanie w ramach przygotowywania stada do tegorocznych spustów. Zobaczymy czy się sprawdzi...

Pozdrawiam

feno-typ
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2009, 05:50:58 wysane przez feno-typ » Zapisane

Granos
Go
« Odpowiedz #11 : Stycznia 15, 2009, 03:44:41 »

Ja stosuję pokarm jajeczny belgijskiej firmy CeDe.Ptaki jedzą go chetniej niż przyżądzony samemu. Najpierw stosowałem ten pokarm z wodą w celu zwilżenia ,póŹniej zmieniałem na np.marchew. Teraz stosuja rozwiazanie ,które przetestowałem i uważam je za najlepsz. jest to mieszanka w proporcji: 50% pokarmu jajecznego i 50% kielkowanego ziarna. Stosuje to po przeczytaniu artykułu wielokrotnego mistrza polski pana Gabriela Zawadzkiego.Podaje on takie proporcje ale pokarm jajeczny przyżadzał sam.Jako dodatek podaje takze (nie stosowane przeze mnie)algi morskie.

Granos
Go
« Odpowiedz #12 : Stycznia 28, 2009, 09:40:56 »

Zdecydowałem sie i ja na zmiane pokarmu jajecznego na zrobiony samodzielnie Mrugnicie.

gosia121
Go
« Odpowiedz #13 : Stycznia 29, 2009, 02:42:45 »

WITAM  TYLE ILE WYPOWIEDZI ,TYLE WYSTÊPUJE RACJI.MOżE WYSTÊPOWAÆ POKARM JAJECZNY WYKONANY  WłASNORÊCZNIE Z KURZYCH JAJ Z DODATKIEM JABłKA,MAKU ,MARCHWI ORAZ Z WITAMINAMI.PODAWAÆ MAłE A CZÊSTO ILOŚCI,ABY JAJKO SIÊ NIE PSUłO I  ULEGAłO FERMENTACJI-JAKIE SKUTKI KAżDY WIE.PODAWAÆ PO TRZECIM DNIU OD WYLÊGU MłODYCH.
DRUGI RODZAJ GOTOWEJ MIESZANKI JAJECZNEJ,ZAWIERAJ¡CEJ JUż WITAMINY MUSIMY PODAWAÆ Z RUSKIEM,KTÓRY ZASTÊPUJE BUłKÊ TARTA,KTÓR¡ RACZEJ NIE POWINNO SIÊ  KUPOWAÆ W PIEKARNIACH,Z UWAGI NA JEJ SZKODLIWOŚÆ DLA KANARKÓW.JEżELI CHCEMY STOSOWAÆ BUłKÊ TO ZRÓBMY TZW.KOłACZE W WłASNYM ZAKRESIE I MIESZAJMY Z KURZYM JAJKIEM/BEZ PROSZKU DO PIECZENIA/.rRUSK Z JAJKIEM PODAJEMY W STOSUNKU 1:3 JEDNA łYżECZKÊ RUSKU - 3 łYżECZKI POKARMU JAJECZNEGO
ZAWIERAJ¡ WITAMINY,ALE MOżNA DODAÆ TROSZECZKÊ MAKU JABłKA,MARCHWI,KIEłKI,BROKUłY,GWIAZDNICE,RDEST I.T.P. W WSZYSTKIM ZACHOWAÆ UMIAR.
NIE ZAPOMINAÆ O PODAWANIU KANARKOM MINERAłÓW,ZMIELONYCH SKORUPEK JAJ KURZYCH,KTORE PO WYMYCIU W GOR¡CE WODZIE,WYSUSZENIU DOPIERO POWINNI BYÆ MIELINE W MłYNKU  DO KAWY,
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2009, 08:15:49 wysane przez Luka » Zapisane

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #14 : Stycznia 29, 2009, 07:19:18 »

TADMAR,;) NAPISZE TAK POZA TEMATEM, Z RACJI TEGO żE JESTEM CUKIERNIKIEM I JESTEM ŚL¡ZAKIEM, TO -KOłOCZ-TO CIASTO DROżDżOWE, I NIEZAWIERA PROSZKU DO PIECZENIA.ALE TO TAK DLA INNYCH żEBY NIEDAWALI.:)POZDRAWIAM

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!