|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #15 : Stycznia 29, 2009, 03:48:59 » |
|
Witam1 ZGADZAM SIÊ Z Tobą odnośnie ciasta piekarniczego,ale musisz odróżnić kołocz który stosujemy do kanarków i gołebi.Mają inny skład i zastosowanie i są bez drożdży i proszku do pieczenia.Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiki
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 26
|
 |
« Odpowiedz #16 : Stycznia 29, 2009, 03:55:03 » |
|
ja myślę że w wszystkie mieszanki są dobre ale w kupczych mogą być barwniki albo inne składniki nie zdrowe dla kanarka . dla tego lepiej jest robić samemu bo wtedy mamy wszystko pod kontrolą .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #17 : Stycznia 29, 2009, 04:14:02 » |
|
Witam! Wiki nie masz racji/chociaż nie twierdzę że,własna mieszanka jest niedobra/,mieszanki które kupisz w sklepie są dostosowane do karmienia kanarków celem ich przgotowania do lęgów,w czasie karmienia młodych od 3 dnia,jak również w okresie pierzenia.Są dwa podstawowe kolory -czerwony i żółty,kóre zawierają odpowiednie minerały i witaminy.Podstawowe mieszanki jajeczne nie zawierają kantaksantynę /t.j.barwnik/,dlatego bez obawy można ten pokarm jajeczny podawać. Dodatnią cechą tego pokarmu jest że nie ulega psuciu tak jak pokarm jajeczny z jaj kurzych.Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #18 : Stycznia 29, 2009, 04:59:48 » |
|
Witam ! Słyszałem ,ze pokarm jajeczny należy podawac gdy są młode dopiero po osiągnięciu trzeciego roku życia-dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #19 : Stycznia 30, 2009, 10:59:43 » |
|
Witam ! Słyszałem ,ze pokarm jajeczny należy podawac gdy są młode dopiero po osiągnięciu trzeciego roku życia-dlaczego?
Trzeciego roku??? Od pierwszego dnia rodzice (samica) karmią pisklęta pokarmem jajecznym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #20 : Stycznia 30, 2009, 11:15:05 » |
|
Przepraszam za pomyłkę  .Oczywiście chodziło mi trzeciego dnia. Podobno właśnie od trzeciego dnia należy podawać kanarkom mieszanke jajeczną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #21 : Stycznia 30, 2009, 11:31:41 » |
|
Podobno właśnie od trzeciego dnia należy podawać kanarkom mieszanke jajeczną.
A czym niby miałyby być karmione do trzeciego dnia!? Wszak muszą coś jeść, żeby żyć i przeżyć do tego 3 dnia!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #22 : Stycznia 30, 2009, 11:40:53 » |
|
jedną dobe to by może wytrzymały, bo żywiłyby się jeszcze żółtkiem z jajka, ale 3 dni to za długo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiktoria
Go
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lutego 01, 2009, 07:01:44 » |
|
WITAM ! Ja uważam że jednak mieszanka robiona własnoręcznie jest lebsza ponieważ gdy ją robimy wiemy co dodajemy do niej . A w kupczej są różne sztuczne składniki i te nie zdrowe dla kanarka rzeczy . ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dopiero rozpoczynam hodowlę kanarków . Mam kanarki od niedawna i zaczęłam pisać na forach aby o nich się dowiedzieć . Mam samicę i samca z rasy kasztan i będą oni mieli lęgi . Uważam że kanarki to mądre i fajne zwierzęta i dlatego chce je rozmnażać . Wszystkich serdecznie pozdrawiam .  Wiktoria .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lutego 01, 2009, 08:09:46 » |
|
Ja uważam że jednak mieszanka robiona własnoręcznie jest lebsza ponieważ gdy ją robimy wiemy co dodajemy do niej . A w kupczej są różne sztuczne składniki i te nie zdrowe dla kanarka rzeczy .
Gdyby gotowe mieszanki były aż tak nafaszerowane chemią nie cieszyłyby się tak wielkim zainteresowaniem. Hodowców. Przeczytaj ten wątek a dowiesz sie o wielu zaletach gotowej mieszanki. Mam samicę i samca z rasy kasztan i będą oni mieli lęgi . Uważam że kanarki to mądre i fajne zwierzęta i dlatego chce je rozmnażać . życze powodzenia chociaż musisz wiedzieć ,ze dośc często zdarzajasię antypatie wśród ptaków.Hodowcy pracuja ciężko cały rok nad tym by ptaki były dobrze przygotowane na ten wyjatkowy okres lęgów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lutego 05, 2009, 10:16:19 » |
|
Wieć pokarm jajeczny należy podawać od samego urodzenia ?...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lutego 05, 2009, 11:43:45 » |
|
Wg. mnie w pojemnikach pokarm jajeczny powinien znalesc sie juz 1-2 dni przed wykluciem mlodych dlatego aby samica wytwozyla "ptasie mleczko" potrzebne do prawidłowego rozwoju młodych.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
Jaworzno
Wiadomoci: 77
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lutego 05, 2009, 04:48:03 » |
|
Ja mojej samicy pokarm jajeczny podaje dzień przed kluciem młodych
|
|
|
|
|
|
Czuczek:)
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lutego 05, 2009, 06:20:37 » |
|
Witam.Pokarm jajeczny ze zwyklego jajka kurzego podaje sie z chwila gdy pojawi sie młody,natomiast mieszanke kupiona np.Biovit Deli natura dopiero od 3 go dnia zycia pisklat.Nie wiem jak jest z innymi kupionymi mieszankamid kiedy mozna.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 83
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lutego 08, 2010, 09:39:33 » |
|
Witam! Mam pytanie w jakich warunkach należy przechowywać gotową mieszankę jajeczną kupioną w sklepie zoologicznym. Może np. w lodówce?. Jak Wy to robicie?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|