Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.
   
  Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kiełki  (Przeczytany 24715 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
januszomd
Go
« Odpowiedz #30 : Lutego 05, 2017, 12:09:06 »

Trzeba uważać co się kiełkuje,bo nie ma z kiełkami żartów   Chichot Chichot Chichot
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3bdd6485e15284ab
Zapisane

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**
Offline Offline

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676


« Odpowiedz #31 : Lutego 05, 2017, 01:00:03 »

Jak to się wysiewa? Duy umiech
Zapisane


dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346


Kanarki harceńskie


« Odpowiedz #32 : Lutego 06, 2017, 09:23:43 »

Do kiełkowania musi być zapewniona odpowiednia wilgotność i temperatura.
Ważna jest jakość kiełkowanego ziarna. Z kiepskiego ziarna słabo albo nic nie wykiełkuje.
Miałem tak kiedyś z rzepakiem kupionym z dwóch różnych źródeł. Trzymane w tych samych warunkach jedno ziarno prawie w ogóle nie wykiełkowalo.
Ja kiełkuję przeważnie rzepik lub rzepak. Czasami mieszankę.
Wsypuję na sitko o drobnych oczkach kilka kieliszków ziarna, płuczę, wsypuję do kubka, zalewam trochę cieplejszą wodą.
Zostawiam na kilka godzin - najczęściej na noc. Następnie z powrotem na sitko, płuczę i wsypuję na głębszy talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym (3-4 kawałki). Podlewam wodą. Pozostawiam w cieplejszym miejscu. Na drugi dzień już się przebijają małe kiełki, skorupki pękają. W trzecim dniu już są fajne kiełki do skarmiania. Ważne żeby raz, dwa razy dziennie całość przepłukać wodą.
Zapisane


Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
JANUSZK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Wiadomoci: 35


« Odpowiedz #33 : Lutego 09, 2017, 07:54:27 »

Kiełki sporządzam głównie z rzepiku. Moczę nasiona w letniej wodzdzie do napęcznienia +_ 12 godzin, następnie umieszczam na mokrej ligninie w mini szklarence [przeżroczyste plastikowy pojemnik po ciastkach z cukierni]. Nstępnego dnia ZAWSZE po przepłukaniu wodą podaję najczęściej z tartą marchwią posypaną murzynkiem i makiem. Nie mogą być przerośniete. Moje kanarki i bastardy otrzymują poza ziarnem taką mieszankę +owoce całą zimę z przerwami 1-2 dniowymi.
Zapisane

kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Wiadomoci: 72


WWW
« Odpowiedz #34 : Lutego 09, 2017, 08:45:03 »

Dziwię się że trzymacie się tak kurczowo rzepiku. To że literatura sprzed 30 lat tak podaje? Obecnie rolnicy sieją rzepaki dwuzerowe o obniżonym poziomie kwasu erukowego i flawonidów. Od 20 lat nikt na skupie ziarna innego nie przyjmuje. Polecam poczytać.
Zapisane


PZHKiPE oddział Radom
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**
Offline Offline

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676


« Odpowiedz #35 : Lutego 09, 2017, 09:33:34 »

Bo każdy mówi inaczej.Szerzej,zajmuje mnie w życiu tyle tematów do czytania,że nie chce mi się grzebać za wiedza na temat rzepiku i rzepaku.Słyszałem,że można oba,że rzepik słodszy,smaczniejszy,że najlepszy jest rzepak jary.Rzepaku jarego nie widzę,więc daje słodszy rzepik.
Ale jak twierdzisz,że rzepak jednak,to ja jestem w stanie nawet się przerzucić.Kończy mi się akurat i muszę niebawem kupić.
Może nie ten etap hodowli?Nie wiem.
Zapisane


dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**
Offline Offline

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676


« Odpowiedz #36 : Lutego 09, 2017, 09:45:12 »

Kiedyś przeczytałem w jakiejś książce o rzepaku zmieszanym z rzepikiem w stosunku (chyba) 4:1.Dawałem też.
Zapisane


dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346


Kanarki harceńskie


« Odpowiedz #37 : Lutego 09, 2017, 09:50:15 »

Ja mieszałem rzepik/rzepak 1:1. W zeszłym roku przed konkursami i podczas podawałem rzepik. Wydawał mi się chętniej zjadany. Obecnie mam i podaję rzepak ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy jest dwuzerowy.
Adam jaki rzepak podajesz? Jary czy ozimy?
Zapisane


Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Wiadomoci: 72


WWW
« Odpowiedz #38 : Lutego 09, 2017, 10:14:18 »

Pewnie ozimy bo inaczej się nie opłaca plantatorom.
Zapisane


PZHKiPE oddział Radom
dredd
Go
« Odpowiedz #39 : Lutego 19, 2017, 06:17:03 »

Spróbuję jeszcze raz, bo z tego co tutaj czytam, to popełniłam parę błędów i stąd gniły. Za długo czekałam, aż wyrosną...
Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*
Offline Offline

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752



« Odpowiedz #40 : Lutego 19, 2017, 08:15:01 »

Ja mam taką kiełkownicę i wsypuję nasiona na każdą tackę, a następnie górną tackę zalewam wodą i przykrywam. Następnego dnia również zalewam górna tackę. Na trzeci dzień mam już gotowe kiełki.
Zapisane

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**
Offline Offline

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676


« Odpowiedz #41 : Lutego 19, 2017, 09:29:45 »

Moja jest nieco mniej imponująca, ale daje radę.
Zapisane


dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!