|
januszomd
Go
|
 |
« Odpowiedz #30 : Lutego 05, 2017, 12:09:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #31 : Lutego 05, 2017, 01:00:03 » |
|
Jak to się wysiewa? 
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346
Kanarki harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lutego 06, 2017, 09:23:43 » |
|
Do kiełkowania musi być zapewniona odpowiednia wilgotność i temperatura. Ważna jest jakość kiełkowanego ziarna. Z kiepskiego ziarna słabo albo nic nie wykiełkuje. Miałem tak kiedyś z rzepakiem kupionym z dwóch różnych źródeł. Trzymane w tych samych warunkach jedno ziarno prawie w ogóle nie wykiełkowalo. Ja kiełkuję przeważnie rzepik lub rzepak. Czasami mieszankę. Wsypuję na sitko o drobnych oczkach kilka kieliszków ziarna, płuczę, wsypuję do kubka, zalewam trochę cieplejszą wodą. Zostawiam na kilka godzin - najczęściej na noc. Następnie z powrotem na sitko, płuczę i wsypuję na głębszy talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym (3-4 kawałki). Podlewam wodą. Pozostawiam w cieplejszym miejscu. Na drugi dzień już się przebijają małe kiełki, skorupki pękają. W trzecim dniu już są fajne kiełki do skarmiania. Ważne żeby raz, dwa razy dziennie całość przepłukać wodą.
|
|
|
|
|
|
Sygnum (CIH) C-060 PZHKiPE oddział KNURÓW PFO CSO klub Radzionków
|
|
|
JANUSZK
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 35
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lutego 09, 2017, 07:54:27 » |
|
Kiełki sporządzam głównie z rzepiku. Moczę nasiona w letniej wodzdzie do napęcznienia +_ 12 godzin, następnie umieszczam na mokrej ligninie w mini szklarence [przeżroczyste plastikowy pojemnik po ciastkach z cukierni]. Nstępnego dnia ZAWSZE po przepłukaniu wodą podaję najczęściej z tartą marchwią posypaną murzynkiem i makiem. Nie mogą być przerośniete. Moje kanarki i bastardy otrzymują poza ziarnem taką mieszankę +owoce całą zimę z przerwami 1-2 dniowymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 72
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lutego 09, 2017, 08:45:03 » |
|
Dziwię się że trzymacie się tak kurczowo rzepiku. To że literatura sprzed 30 lat tak podaje? Obecnie rolnicy sieją rzepaki dwuzerowe o obniżonym poziomie kwasu erukowego i flawonidów. Od 20 lat nikt na skupie ziarna innego nie przyjmuje. Polecam poczytać.
|
|
|
|
|
|
PZHKiPE oddział Radom
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lutego 09, 2017, 09:33:34 » |
|
Bo każdy mówi inaczej.Szerzej,zajmuje mnie w życiu tyle tematów do czytania,że nie chce mi się grzebać za wiedza na temat rzepiku i rzepaku.Słyszałem,że można oba,że rzepik słodszy,smaczniejszy,że najlepszy jest rzepak jary.Rzepaku jarego nie widzę,więc daje słodszy rzepik. Ale jak twierdzisz,że rzepak jednak,to ja jestem w stanie nawet się przerzucić.Kończy mi się akurat i muszę niebawem kupić. Może nie ten etap hodowli?Nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lutego 09, 2017, 09:45:12 » |
|
Kiedyś przeczytałem w jakiejś książce o rzepaku zmieszanym z rzepikiem w stosunku (chyba) 4:1.Dawałem też.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346
Kanarki harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lutego 09, 2017, 09:50:15 » |
|
Ja mieszałem rzepik/rzepak 1:1. W zeszłym roku przed konkursami i podczas podawałem rzepik. Wydawał mi się chętniej zjadany. Obecnie mam i podaję rzepak ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy jest dwuzerowy. Adam jaki rzepak podajesz? Jary czy ozimy?
|
|
|
|
|
|
Sygnum (CIH) C-060 PZHKiPE oddział KNURÓW PFO CSO klub Radzionków
|
|
|
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 72
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lutego 09, 2017, 10:14:18 » |
|
Pewnie ozimy bo inaczej się nie opłaca plantatorom.
|
|
|
|
|
|
PZHKiPE oddział Radom
|
|
|
|
dredd
Go
|
 |
« Odpowiedz #39 : Lutego 19, 2017, 06:17:03 » |
|
Spróbuję jeszcze raz, bo z tego co tutaj czytam, to popełniłam parę błędów i stąd gniły. Za długo czekałam, aż wyrosną...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lutego 19, 2017, 08:15:01 » |
|
Ja mam taką kiełkownicę i wsypuję nasiona na każdą tackę, a następnie górną tackę zalewam wodą i przykrywam. Następnego dnia również zalewam górna tackę. Na trzeci dzień mam już gotowe kiełki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #41 : Lutego 19, 2017, 09:29:45 » |
|
Moja jest nieco mniej imponująca, ale daje radę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|