|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #120 : Marca 12, 2009, 04:34:18 » |
|
DZiś pod miją ni obecność wylęgło się pierwsze młode !!! Ma radosć jest ogromna ponieważ to pierwsze pisklę kanarka jakie mam. Dwa pozostale jajka narazie przetrzymują młode.NajpóŹniej jutro będzie drugi z młodych bo jutro właśnie mija 15 dzień wysiadywania natomiast u jajeczka spóŹnionego jutro mija dopiero 13 dzień.Mam nadzieję ,ze mimo to iż w gniazdku jest narazie tylko jedno pisklę samiczka nakarmi jeszcze dziś młode. A wiec tak jak mówiłem jutro już będą 2 jak nie 3 mlode kanarki  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311
|
 |
« Odpowiedz #121 : Marca 12, 2009, 08:50:15 » |
|
Ogromnie i bardzo szczerze GRATULUJÊ! Długo czekałeś na pierwsze młode i... się udało! Czekam teraz na wiadomości o kolejnych wyklutych pisklętach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #122 : Marca 12, 2009, 09:16:28 » |
|
Dzięki! Cieszę się ,że mimo problemów z zniesieniami poza gniazdo jednak w tym lęgu są pisklęta. Jedyne czego można żałowac to to ,że nie wykluly się w jednym terminie ale mówi się trudno  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #123 : Marca 12, 2009, 09:47:08 » |
|
Witam.Bartosz gratulacje z okazji wyklucia sie pisklecia.Zycze nastepnych. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #124 : Marca 13, 2009, 08:16:19 » |
|
DZiś pod miją ni obecność wylęgło się pierwsze młode !!! Ma radosć jest ogromna ponieważ to pierwsze pisklę kanarka jakie mam. Dwa pozostale jajka narazie przetrzymują młode.NajpóŹniej jutro będzie drugi z młodych bo jutro właśnie mija 15 dzień wysiadywania natomiast u jajeczka spóŹnionego jutro mija dopiero 13 dzień.Mam nadzieję ,ze mimo to iż w gniazdku jest narazie tylko jedno pisklę samiczka nakarmi jeszcze dziś młode. A wiec tak jak mówiłem jutro już będą 2 jak nie 3 mlode kanarki  . To przełomowa chwila w Twoim życiu! Ja również przyłączam się do gratulacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #125 : Marca 14, 2009, 10:27:27 » |
|
Witam! Wydażyła sie dzis bardzo przykra rzecz ale wprowadzę do tematu początek by było wszysto jaśniejsze. Tak więc jajeczka do wysiadywania podłożyłem samiczce a ona zaczęła je wysiadywac gdy w gniazdku znajdowały się 4 jajeczka (tak więc te pisklaki powinny wykluć się razem) natomiast zaskoczyła mnie znosząc po dość długiej przerwie jeszcze piąte.Prześwietlenie wykazało ,że 3 jajka z 5 są zapłodnione.Jajeczka były znakomicie wysiadywane,w pokoju panuje temperatura 18-20 stopni.W czwartek wylęgło się pierwsze piskle i tu pojawił sie problem ,ze jednego nie chciała karmić. Drugi zarodek ,który miał się wykluć w tym samym dniu lub maks dzien póŹniej nie wykluł się i boję się ,że zamarł.Wyklute piskle na skutek braku pokarmu zmarło po 48h. Jeszcze rano jak sprawdzałem jego stan był żwawy  .Niestety prez fakt iż nie kluje się drugie pisklę nawet w przypadku klucia spóŹnionego jajka także ono ma niewielkie szanse na przeżycie ponieważ także byłoby same  .Tak więc został jeden lęg w ,którym mam nadzieję ,że coś odchowam.Nie mam możliwości balansowania i podkładania młodych do innych par bo poprostu ich nie mam.Już teraz przygotowywuję sie już na lęg 2010-postanowiłem wybudować jakiś regał i jesienią zakupić jeszcze z 2 pary glosterów by na następny rok mięć możliwość w razie trudności kombinowania z innymi parami-podkładania jajek pisklat itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #126 : Marca 14, 2009, 02:13:08 » |
|
Witam.Glowa do gory.Masz jeszcze trzeci leg tak ze spoko.Mogles sprobowac samice zganiac z gniazda aby przestawila sie z wysiadywania na karmienie.Z tego co czytalem to sie nieraz zdarza ze samica nie karmi lecz tylko wysiaduje.Tak ode mnie to proponuje ci ze trzy pary ptakow.Czym wiecej to wieksze szanse na mlode.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #127 : Marca 14, 2009, 06:52:28 » |
|
Człowiek uczy się na błędach. W pierwszym legu jajka niezapłodnione tu pomogło podcięcie,w drugim popełniłem błąd z gniazdem.Tak więc mam nadzieje ,ze do trzech razy sztuka można jedynie cieszyć się z tego ,ze wiem że mam płodnego samca i zapłodnienie przebiega u tej pary bez śpiewu podczas kopulacji czy innych "gier wstępnych".Pozostało przygotować ptaki do ostatniego legu. BOOG ja próbowałem co jakiś czas patyczkiem aby samiczka zeszła z gniazda lecz mimo wielu prób to nie pomogło i tak według mnie jak na pisklę niekarmione wytrzymał sporo bo 2 doby.W trzecim lęgu podłoże jajka prawdziwe nie po złozeniu 3-4 lecz jak złozy wszystkie pozostaje mieć nadzieję na ten jeden lęg .A co do planów zakupu na następny już rok to mam zamiar zrobic tak by na lęgi 2010 mięc 3-4 pary i może cos pomyslimy o jednym samcu pauzujacym pełniacym rolę rezerwy tak by wszystkie pary miały lęgi równo wtedy będę miał łatwiej.Regał planuję spory już przyszłościowy właśnie jestem w czasie planowania może nawet z 12 legówek + fruwalka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #128 : Marca 14, 2009, 09:49:22 » |
|
Witam.Bartosz jezeli bys sie nastawial na Bordery to moge Ci jakas pare z mlodych dac za darmo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #129 : Marca 15, 2009, 11:59:11 » |
|
Wielkie dzięki BOOG ale narazie raczej zdecyduję się na same glostery ponieważ nie mam jeszcze takiego doświadczenia i warunków by prowadzić dwie linie hodowlane dwóch ras tak więc narazie zostaje przy glosterach ale wielkie dzieki za propozycję !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #130 : Marca 23, 2009, 04:07:29 » |
|
Rozpoczyna się moja ostatnia szansa w tym roku mianowicie trzeci ,czyli ostatni,lęg.W tym legu powstrzymuję się od wszelkich kombinacji z zabieraniem i dawaniem gniazdka.Tak więc po tygodniowej przerwie postanowiłem rozpocząć lęg 3. Zacząłem tym razem w inny sposób: wpuściłem samca w sobotę na noc ok.2 godziny przed zgaszeniem światla,ptaki przebywały ze sobą od sobotniego wieczora do tej samej pory w niedzielę czyli dobę gdy postanowiłem zawiesić im gniazdko.Z racji ,ze samczyk woli kryć samiczkę w gniazdku postanowiłem dać pewne zabezpieczenie i właśnie w niedziele na noc ,pare godzin przed zgaszeniem światła, dałem gniazdko z podwójnym wkładm filcowym tak aby wrazie kopulacji w gnieŹdzie samiczka była ustawiona wyzej dodam jeszcze ,ze wtedy nie dałem jeszcze budulca do gniazda. Dziś rano (cztery godziny od rozpoczęcia dnia świetlnego) dałem samiczce budulec i po kilku godzinach wzięła sie do budowy. Mam nadzieje ,ze wkoncu sie uda i wykluje sie więcej niz jedno piskle co zwiększy szanse na odchów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311
|
 |
« Odpowiedz #131 : Marca 23, 2009, 04:38:51 » |
|
Będzie dobrze Granos! Mi w zeszłym roku też udało się dopiero za trzecim podejściem. życzę powodzenia i trzymam kciuki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #132 : Marca 23, 2009, 04:57:42 » |
|
Dzięki! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #133 : Marca 28, 2009, 12:34:52 » |
|
Wiatam1 Ja kjuz wcześniej wspominałem moje kanarki zaczynaja trzeci-ostatni lęg.Mam nadzieję ,ze jednak uda mi siew tym roku cos odchować  .Przygotowanie do lęgu dało mi spore nadzieje ponieważ przez tydzień oddzielenia ptaki bardzo dobrze reagowały:samiczka już po mniej więcej trzech dniach od oddzielenia kręciła młynki i nosiła gazetę z wyraŹna chęcią do budowy w tym przypadku było tak juz przed pierwszymi lęgami(samiczka dobrze rozbudzona do lęgu) natomist pozytywnie zaskoczyl mnie samczyk ,który bardzo donosnie i często śpiewał (chyba ostanio tak często śpiewał jeszcze przed lęgami a póŹniej juz trochę umilkł tak więc jestem dobrej mysli.Samczyk śpiewał też sporo podczas gdy był z samiczkaco w tegorocznych lęgach jeszcze mu sienie zdarzało-śpiewał tylko gdy samica już wysiadywała.Samczika jest także bardzo regularnie karmiona przez z czego oczywiście takze jestem zadowolony  .Powtórzyłą sie sytuacja z budowa gniazda-znowu gniazdo bardzo płytkie ,które musiałem troche pogłębćponieważ przez taką budowę qw poprzednich legach jajka gdzieś sie osuwały poza gniazdo.myślałem ,że tym razem bedzie głębokie ponieważ wydawało sie ,ze juz skończyła ale okazało się inaczej a jakbym nie dał materiału to i tak wyscielała by gazetą... Wczoraj samiczka zniosla pierwsze jajko,dzis kolejne więc ma juz dwa oczywiscie jak narzie wysiaduje atrapy.Jajka też mnie trochę zaskoczyły ponieważ są wiele wieksze od pozostałych oraz jaśniejsze(porównując zdjecia jajek poprzedniego lęgów np.z jajkami samiczek hodowli feno-typa były bardziej nakrapiane).Bałem sie troche o pierwsze jajko poniewaz jest trochezarysowane pazurakmi-naszczęście nie peknięte.Samiczka ma pazurki tak krótkie,że zbytnio nic sie nie da obciąć a samczyk nie zaglada zbytnio do jajek także uznaję to za przypadek ponieważ kolejne juz było zupełnie wporządku...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #134 : Marca 28, 2009, 01:04:44 » |
|
Granosie , wszystkiego dobrego, ja pazurków raczej nie przycinam bo jak bym prxzycioł to mają szersze pazyrki i większe szanse na uszkodzenie jajek, co do samych jajek to umnie samiczki raz nios.a jajka wieksze mniej nakrapiane, a raz mniejsze i bardziej nakrapiane, ale tylko dwa takie przypadki miałem, u młodych samiczek, zato samiczka która juz drugi rok ma lęgi znosi po 2-3 jajka, troche dziwne ale natura taka jest, Moja jedna samiczka nic do gniazda nieznosi, gnioazda mam tylko z mfilcem , potem jak zniesie wszystkie jajka to daje troche sizalu,i wysiaduje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|