Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:44:30 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rafał: Lęgi 2009  (Przeczytany 35265 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #75 : Kwietnia 02, 2009, 08:47:20 »

2 kwietnia - czwartek.

Dawno nie pisałem ze względu na natłok zajęć. Pisać jest jednak o czym, gdyż kilka rzeczy od ostatniej relacji miało miejsce u moich kanarków. Ze względu na brak czasu na pisanie czegoś w rodzaju "eseju" postaram się przedstawić wszystko w dość krótkiej formie.

Zacznę od nieintensywnej samiczki, która doczekała się pierwszego i jedynego młodego pisklęcia. Pisklę szybko rosło i dobrze się rozwijało. W 5 dniu zostało zaobraczkowane i wszystko było ok... niestety 8 dnia pisklę padło! Przyczyny nie znam. Szukałem ciemnej plamki na brzuchu ptaka jednak niczego takiego nie stwierdziłem. Samiczka ta obecnie wije gniazdko szykując się do 3-ego lęgu. Być może ten okaże się dla niej udany!

Intensywna samiczka z koroną zniosła dziś 3-cie jajko w 3 lęgu. Wieczorem podłożę samiczce prawdziwe jajka i rozpocznę "odliczanie". Czekam jak sprawa będzie rozwijała się dalej.

Szekowata samiczka doczekała się w swoim drugim lęgu 5 młodych kanarków. Jest to dla mnie niesamowita sprawa gdyż na 9 zniesionych do tej pory jajek przez tą samiczkę wszystkie były zalężone i ze wszystkich wykluły się pisklęta. Pierwsze pisklę wykluło się we wtorek póŹnym wieczorem, 2 następne wczoraj w ciągu dnia i 2 ostatnie dziś w nocy! Niech rosną duże i zdrowe Chichot

Młode z pierwszego lęgu tylko "tuszą" i długością korony różnią się jeszcze od dorosłych ptaków. Poza tym bardzo szybko urosły i na chwilę obecna zajmują się "wsuwaniem" wszystkiego co im podam do jedzenia w mgnieniu oka, kąpielami i zwiedzaniem dużej przelotowej klatki.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich. Rafał.

Granos
Go
« Odpowiedz #76 : Kwietnia 13, 2009, 05:38:04 »

Cześć Rafał! Jak tam legi? Ile młodych w w tym roku?

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #77 : Kwietnia 13, 2009, 10:00:09 »

Przepraszam, że ostatnio mało piszę ale wiele się ostatnio u mnie dzieje w życiu zarówno zawodowym jak i tym prywatnym.

Obecnie mam 9 młodych glosterków. Wszystkie są od szekowatej samiczki, która właśnie wychowuje z samcem piątkę z drugiego lęgu. Ptaki mają się dobrze i szybko rosną! Bardzo ciekawe co będzie w jej 3-cim lęgu, gdyż jak do tej pory na 9 młodych glosterków, które przyszły u tej samiczki na świat jest tylko jedno (!!!!) bez korony. Do tej pory byłem przekonany, że regułą jest otrzymywanie potomstwa 50/50 (korona/consort) po "mieszanych" rodzicach. Jak widać natura czasem zaskakuje Chichot

Nieintensywna samiczka wysiaduje 3 zalężone jajka. Tym razem powinien to być udany lęg dla tej samiczki. Bardzo na to liczę.

Intensywna samiczka zniosła niestety kolejne 3 - niezalężone jajka. Był to jej trzeci lęg, więc obecnie idzie ona na "urlop". Samiczka ta jest ostatnio nieco osowiała - myślę, że jest to spowodowane zbyt małą przerwa pomiędzy kolejnymi lęgami. Tym bardziej teraz czeka na nią zasłużony odpoczynek. Pomimo nieudanych lęgów trzeba przyznać, że się napracowała!

żółtej samiczce, która miała nieprzyjemną przygodę z szafirowym samczykiem odrosły piórka na głowie i samiczka jest w świetnej kondycji. Jedyne co mnie troszkę martwi to fakt, że nie kwapi się ona w ogóle do lęgów. Pomimo podawanego zróznicowanego pokarmu, wysokiej temperatury i wszystkich innych czynników, które powinny ją troszkę zachęcić do lęgów, ta nie chce nawet spojrzeć w stronę zawieszonego w klatce gniazdka. Ciekaw jestem czy uda się ją w ogóle w tym roku przygotować do lęgów!?

Na chwilę obecną to tyle nowych informacji. Jak tylko znajdę troszkę więcej czasu to postaram się o obszerniejsze relacje i dodam kilka fotek.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam. Rafał.

Granos
Go
« Odpowiedz #78 : Kwietnia 14, 2009, 09:37:37 »

Gratuluję piskląt i życze...wiecej koron Mrugnicie.Mam pytanie czy ta żółta samiczka ,której odrosły pióra nosi chociaż materaił na gniazdo?Pytam się ponieważ miałem fajna sytuacje ,ze samiczka buduje gniazdo dopiero gdy samczyk naznosi materiału a w dtugiej parze samiczka budowała dopiero gdy dostała samca.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #79 : Kwietnia 14, 2009, 04:55:11 »

Niestety samiczka nie nosi budulca. Natomiast samczyk rzeczywiście - jak tylko pojawi się w klatce, natychmiast zaczyna obnosić szarpię i znosić ją do gniazdka!

Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!