Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:49:54 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 13   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lęgi 2009 u feno-typa  (Przeczytany 96056 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
feno-typ
Go
« Odpowiedz #30 : Lutego 06, 2009, 05:43:48 »

Cztery gniazda gotowe, jedno „na wykończeniu“,  jedno rozpoczęte.

Takiego speedu z rozpoczęciem sezonu jeszcze nie miałem:) Przecież pierwsze parki połączyłem 31-go stycznia, a jutro oliwkowa samiczka na 99 % zniesie pierwsze jajeczko, a cztery pozostałe prawdopodobnie na początku przyszłego tygodnia... Teraz jestem już prawie pewny, że to „sprawka“  Antisterilu! Ten środek musi mieć jakąś optymalną kombinację składników, bo inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć. Dla zainteresowanych podaję ilość witamin przypadających na kilogram Antisterilu: witamina A 2.000.000 U.I., witamina D3 10.000 U.I., witamina E 6.000 mg.

Tylko druga oliwkowa samiczka siedzi jeszcze sama w klatce lęgowej, zupełnie jakby czekała, aż „zwolni się“ dla niej samczyk, który z pierwszą z samiczek musi jeszcze posiedzieć ze dwa, trzy dni... Ponieważ obie klatki żółto-czarnych (oliwkowych) samiczek sąsiadują ze sobą równolegle, samczyk coraz częściej zagląda do drugiej samiczki poprzez przezroczyte karmidełka, a gdy ją zobaczy, zaczyna śpiewać z główką w karmidełku... Prześmiesznie to wygląda, ale rokuje dobre nadzieje...

Brzuszek pierwszej z oliwkowych samiczek „spuchł“ do nienaturalnych rozmiarów; ptaszek opycha się ile wlezie, szczególnie pokarmem białkowym i pokruszonymi skorupkami jajek kurzych. Z doświadczenia wiem, że takie zachowanie to prawie „pewne“ jajeczko następnego dnia...

Wszystkie ptaki rozsmakowały się w kiełkach; codziennie wieczorem w karmidełkach pozostają jedynie łuski.

Już wczoraj wieczorem przygotowałem „przechowalnię“ jajeczek, ponumerowałem poszczególne przegródki i przygotowałem plastikowe atrapy jajeczek...

Od poniedziałku mam urlop, który zapowiada się fascynująco!

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2009, 03:13:54 wysane przez feno-typ » Zapisane

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #31 : Lutego 07, 2009, 08:24:35 »

oby było jak najlepiej, trzymam kciuki powodzenia

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
feno-typ
Go
« Odpowiedz #32 : Lutego 07, 2009, 09:24:23 »

Dzisiaj zamiast opisu przedstawię fotograficzne sprawozdanie:)
W roli głównej parka kanarków czarno-żóltych.

1.   parka zgodnie objadająca kawałek brokuły (3.2.09)

2.   Budowa gniazdka zaczęła się w dzień póŹniej, tj. 4.2.09

3.   W miarę budowy gniazdka samczyk sprawdzał regularnie jego jakość i towarzyszył partnerce przy budowie.

4.   Zgodnie z przewidywaniami dzisiaj (7.2.09) o godz. 6.15 rozpoczęło się znoszenie pierwszego jajeczka.

5.   Około godz. 6.30 jajeczko zostało zniesione, a oliwkowa samiczka przez dobre 10 minut dochodzila do siebie...

6.   Po jej zejściu z gniazdka, przełożyłem orginalne jajeczko do „przechowalni“.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2009, 04:11:04 wysane przez feno-typ » Zapisane

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #33 : Lutego 07, 2009, 11:06:32 »

Piękne ptaki, życzę udanych lęgów i czekam na dalsze relacje:)

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #34 : Lutego 07, 2009, 03:05:28 »

Jak zwykle Jurku! Pięknie to się przedstawia! Samiczka śliczna. Powodzenia w lęgach Mrugnicie

feno-typ
Go
« Odpowiedz #35 : Lutego 08, 2009, 07:57:43 »

Dzisiaj „sypnęło“ jajkami:)
Obie samiczki nieintensywnego samczyka od Perriego zniosły swoje pierwsze jajeczka. Zaskoczyła mnie natomiast samiczka, którą skojarzyłem z drugim, intensywnym samczykiem Perriego, bo chociaż parka kopulowała już od kilku dni, to jednak samiczka nie zbudowała do końca gniazdka i dlatego przypuszczałem, że pierwsze jajko pojawi się dopiero w przyszłym tygodniu. Jakież było moje zaskoczenie, gdy samiczka zaraz po włączeniu światla zasiadła na gniazdku, a po dosłownie 10-ciu minutach zniosła jajko! Oczywiście po jej zejściu z gniazdka wyjąłem zeń nieuformowane, bezładne szarpie, wymościłem koszyczek dwoma dodatkowymi wkładami filcowymi w ten sposób, aby powatała prawidłowa, niewielka mulda, włożyłem do niej plastikową atrapę jajka i ponownie zawiesiłem koszyczek gniazdowy na drzwiczkach. No cóż, widocznie samiczka nie ma talentu w budowie gniazdka, więc musi się zadowolić taką „prowizorką“...

Oliwkowa samiczka zniosła drugie jajko i rozpoczęla wysiadywanie.

W najbliższych dwóch dniach spodziewam się dalszych jajek w innych gniazdkach; myślę, że już pod koniec przyszlego tygodnia rozpocznie się u mnie wielkie wysiadywanie.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2009, 07:59:25 wysane przez feno-typ » Zapisane

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #36 : Lutego 08, 2009, 08:47:49 »

gratuluje , Umiech wielkich sukceso życze

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #37 : Lutego 08, 2009, 09:29:51 »

No to pięknie się spisały "dziewczyny". Legi na całego u Ciebie Jurku Mrugnicie Oj, będziesz miał ciekawy urlop! Pięknie, pięknie,pięknie...

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #38 : Lutego 08, 2009, 01:47:57 »

Ooo  Szok widze Jurku że wprowadziłeś nową odmiane barwną do swojej hodowli , czyżby nowy nabytek po Mistrzostwach Niemiec  Co?. Śliczne oby sie tak dobrze howały jak czarno czerwone . Pozdrawiam.

Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Jaworzno
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #39 : Lutego 08, 2009, 03:49:55 »

Gratuluje Jurku.  Tak jak mówi Rafał twój urlop będzie bardzo bardzo ciekawy. Powodzenia i pozdrawiam Chichot

Czuczek:)
feno-typ
Go
« Odpowiedz #40 : Lutego 09, 2009, 08:59:21 »

Znoszenia jajek ciąg dalszy.

Po wyglądzie dwóch następnych samiczek, a mianowicie tych od Perriego (Nr. 2 i 4), jajka w ich gniazdkach pojawią się jutro. W każdym razie gniazdka są wykończone i prezentują się doskonale.

Martwi mnie nieco druga oliwkowa samiczka przywieziona z Bad Salzuflen. Otóż póki co, nie chce ona zaakceptować „zwolnionego“ żółto-czarnego samczyka. Objawia się to w ten sposób, że już po kilku minutach po wpuszczeniu go do klatki lęgowej, samiczka zaciekle go zwalcza. Nastroszony godowo samczyk najpierw uskakuje jej na boki, ale po jakimś czasie rownież on zaczyna być agresywny w stosunku do tej wariatki i tępi ją bez miłosierdzia...

Ponieważ nie jest on już potrzebny piewrszej samiczce (Nr. 5), która dzisiaj zniosła swoje trzecie jajeczko, postanowiłem umieścić go na stałe w przedzielonej na pół lęgówce drugiej oliwkowej samiczki, gdzie pozostanie aż do skutku, tzn. do momentu, gdy ta na jego zaloty zza siatki odpowie wyraŹnym przykucaniem. Tak sobie myślę, że to właśnie niedostateczne rozbudzenie tej samiczki (być może jest ona jeszcze niedojrzała fizycznie?) jest przyczyną tych trudności... Póki co „kręci młynki“ i wszystko wskazuje na to, że to tylko kwestia kilku dni. Być może stała obecność samczyka pobudzi ją ostatecznie... Tak właściwie nie muszę się spieszyć, bo składanie następnych jajeczek pierwszej oliwkowej samiczki  i okres ich póŹniejszego wysiadywania daje mi sporą rezerwę czasową.

Pozdrawiam

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #41 : Lutego 09, 2009, 03:21:10 »

Imponująco to się przedstawia Umiech Zdjęcie robi wrażenie. Ciekawa sprawa: każda samiczka znosi jajka, które nieco różnią się od siebie barwą!

Granos
Go
« Odpowiedz #42 : Lutego 09, 2009, 03:57:18 »

No właśnie zauważyłe to samo co Rafał i stwierdzam ,ze moje na początku wygladały w jeszcze inny sposób. Mianowicie były one wiele bardziej nakrapiane .

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #43 : Lutego 09, 2009, 07:33:18 »

Witam co do olifkowej samiczki to jakbyś Jurku sprubował wpuścić do niej samczyka wieczorem gdy juz kanarki będą sie szykować do spania . Na drugi dzień wcześnie rano powinno dojść do kopulacji. Albo przyciemnić troszke światło tak aby ptaszki troszke widziały ( żeby się niepozabijały ) i spróbować naśladować śpiew samczyka ( najpierw samczyka wpuścić do samiczki ) gdy samiczka przykucnie do krycia to samczyk już powinien wiedzieć co zrobić  Mrugnicie. Takie sposoby podpowiedziało mi kilku doswiadczonych Śląskich hodowców i o takch przeczytałem też w książce Kazimierza Jankowskiego pt ,, Nasz polski kanarek " z 1986 ( moim zdaniem te najstarsze ksiażki były najbardziej bogate w wiadomości oczywiście poskie bo zagraniczna literatura jest o wiele bogatsza  Mrugnicie ). No a wracając do sprawy to jeśli dość sporo hodowców mówi o W/W metodach to pewnie się sprawdzają . No ale to tylko takie moje sugestie ty sam pewnie Jurku jako doswiadczony hodowaca masz swoje sprawdzone sposoby. Powodzenie i pozdrowienia ( trzymam kciuki że samiczka wkońcu przyjmie samca  Umiech ).

BOOG22
Go
« Odpowiedz #44 : Lutego 09, 2009, 09:58:30 »

Witam Jurku.Z twojego tekstu wyczytalem ze rozmnazasz kanarki poligamicznie.Ja dopiero zaczynam hodowle.Zaobserwowalem ze nieraz sa problemy przy takim rozmnazaniu.Z Twojego opisu wynika ze u Ciebie jedna para jest wrogo nastawiona.Na pewno masz juz spore doswiadczenie bo chodujesz ptaki juz dluzszy okres.Mam do Ciebie pytanie czy faktycznie przedzielenie samca od samicy kratka aby ptaki sie widzialy jest jakims zlotym srodkiem jezeli ptaki sa do siebie wrogo nastawione.Czy to zawsze skutkuje.Dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam i zycze duzo milych chwil z hodowli.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 13   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!