Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 07:48:02 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rozróżnianie płci .???  (Przeczytany 10125 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Kukułka
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 3

« : Stycznia 27, 2009, 07:09:08 »

Dzień dobry .  Chichot
Mam na razie tylko jednego kanarka.
I mam problem miał być to samiec, ale nie śpiewa. Wiem pewnie dużo osób udzieli odpowiedzi to samica, tak jak na innych forach.
Chciałabym się dowiedzieć jak rozróżnić płeć po wyglądzie kloaki ?
(nigdy się tym nie "ciekawiłam", więc nie wiem, a wiadomo u ptaków nie tak jak u ssaków  Mrugnicie )
więc bym prosiła o dokładne opisanie  Zawstydzony

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 27, 2009, 07:15:11 »

Masz identyczny temat (chyba nawet w tym samym dziale . Ale powiem Ci tylko ,ze śpiew to rzecz skąplikowana. Niektóre samce nie śpiewają co moze być spowodowane np. otłuszczeniem.

wiki
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 26

« Odpowiedz #2 : Stycznia 27, 2009, 09:23:41 »

nie umiem odróżniać samca od samicy ale samce mogą nie śpiewać bo np. są stare lecz lepiej się poradzić u dobrego chodowcy . z moich " obserwowań wynika że samice nie skaczą dużo , mają szczuplejszą sylwetkę niż u samca , mają krótkie nóżki , nie śpiewają i mają okrągłą małą główkę .

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 27, 2009, 10:12:22 »

z moich " obserwowań wynika że samice nie skaczą dużo , mają szczuplejszą sylwetkę niż u samca , mają krótkie nóżki , nie śpiewają i mają okrągłą małą główkę .

Ilośc "skakania" zależy raczej od potrzeb ruchowych ptaka a nie od płci. Sylwetka i postura zależy od rasy kanarka oraz od jego wrodzonych wad i zalet. Natomiast czy mają krótsze nóżki...wątpie.

Kukułka - jaką masz rasę kanarka? Wiedz ,że np. u kanarków mozaikowych określanie płci jest bardzo łatwe nawet dla początkujacych.

Kukułka
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Stycznia 28, 2009, 03:46:07 »

rasa mojego kanarka to izabel żółty nieintensywny

pina1954
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pewel Mała /żywiec
Wiadomoci: 169

« Odpowiedz #5 : Lutego 08, 2009, 02:37:14 »

chcesz sprawdzić  czy to samiec czy samica zastosuj wahadełko  dołączam zdjęcie jak to sprawdzić .Jeżeli igła porusza sie w przód i tył jest to samiec jeśli zatacza koło jest to samica  sprawdzałem ten system chyba na 20 ptakach i zawsze mi sie sprawdzało .

pina1954
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pewel Mała /żywiec
Wiadomoci: 169

« Odpowiedz #6 : Lutego 08, 2009, 02:38:43 »

a nie napisałe,m jak zrobic wahadlo po prostu i gła z nitką 

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #7 : Lutego 08, 2009, 04:52:03 »

Płeć kanarka można rozpoznać po kloace, samiec ma ją wystającą, a u samicy widoczny jest płaski obszar pozbawiony piórek, widoczne są żyłki prześwitujące przez skórę. Odnosi sie to ptaków dojrzałych płciowo.

Kukułka
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Marca 21, 2009, 05:14:24 »

dziękuję bardzo za odpowiedzi, jak sprawdzę to dam znać co tam w klatce mam  Chichot
i jeszcze raz bardzo dziękuję, bo jeszcze nikt mi nie dał tylu odpowiedzi/sposobów  Chichot

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie
Wiadomoci: 55

« Odpowiedz #9 : Listopada 05, 2012, 09:29:03 »

Witam pozwole sobie odświerzyć wątek bo zainteresował mnie sposób rozróżniania płci za pomocą wahadełka .Jak to działa ?
znalazłem filmik na którym hodowca sprawdzał płeć w ten sposób (niestety nie rozumiem co przy tym mówił,być może jak to działa )
Czy to może być skuteczne ? Sprawdzanie wahadełkiem rozpoczyna się w 5min30s
http://www.youtube.com/watch?v=Zq-DKb5ofDw&feature=watch-vrec

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #10 : Listopada 05, 2012, 10:41:00 »

chcesz sprawdzić  czy to samiec czy samica zastosuj wahadełko  dołączam zdjęcie jak to sprawdzić .Jeżeli igła porusza sie w przód i tył jest to samiec jeśli zatacza koło jest to samica  sprawdzałem ten system chyba na 20 ptakach i zawsze mi sie sprawdzało .

Eee, no wiesz, "odrobinę" to uprościłeś. Po pierwsze trzeba się przekonać czy dana osoba ma predyspozycje do pracy z wahadłem. Po drugie wahadełko trzeba zrobić lub kupić, oczyścić energetycznie i dostosować do siebie. Potem nie powinno być dotykane przez inne osoby. Poza tym wahadła trzeba się nauczyć - "zaprogramować", a siebie "wyciszyć". Dla Ciebie jest to koło i linia, dla innych może być to elipsa, linia skośna, obrót w lewo/prawo lub inne.
Poza tym nie ma potrzeby, jak to widziałem, machaniem wahadła tuż przy kloace kanarka, trzymanego na plecach (bardziej wygląda to na pokaz niż na sprawdzanie). Jak ktoś ma opanowane wahadło to wystarczy kanarka mieć w ręce albo patrzeć na niego w klatce, a dokładniej wystarczy myśleć o nim - może być nawet w innym pokoju, nie ma to znaczenia. Wahadło (generalnie) nie rozróżnia odległości i czasu.
Jak "pierwsza lepsza" osoba zrobi sobie wahadło z igły na nitce to co najwyżej będzie mogła zacerować sobie skarpetkę.
Jak kogoś interesuje jak to zrobić - mogę opisać. Pracuję z wahadłami, chociaż nie stosowałem ich (jeszcze) do określenia płci.

Wahadełko - najlepiej najprostsze, dla początkujących proponuję "łezkę":

Nie polecam za to czegoś takiego:

chociaż jak ktoś pracuje dłużej z wahadłami to i z takim też sobie poradzi.

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie
Wiadomoci: 55

« Odpowiedz #11 : Listopada 05, 2012, 11:20:51 »

Jutro spróbuje zrobić eksperyment z igłą  Duy umiech
klapuch a gdzie kupuje się takie magiczne wahadełko "łezkę"?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #12 : Listopada 06, 2012, 08:36:21 »

W pierwszym lepszym sklepie zajmującym się radiestezją, np:

http://www.czarymary.pl/wahadelko/

Wahadła J. Baja są jednymi z bardziej znanych:
http://www.baj.waw.pl/

powinny tez być na targach medycyny naturalnej.
Tylko nie kupuj żadnych karnaków, ozyrysów itp. Zwykła łezka.
Wszystkie z tej kategorii powinny być odpowiednie na początek:
http://www.baj.waw.pl/?p=productsList&iCategory=5

igłę sobie daruj. Jak chcesz spróbować weŹ obrączkę ślubną i zawieś na nitce, na rzemyku, jak masz, będzie lepiej.
Jak jesteś prawo-ręczny - trzymaj wahadełko w prawej, długość rzemyka mniej-więcej taka jak rozstawione palce kciuk i wskazujący. Lewą rękę wyprostuj, poziomo, jakbyś wypłatę pobierał Umiech i trzymaj kilka cm nad nią wahadło.
Myśl o słowie TAK, generalnie o zgodzie. Zobacz czy i jak zacznie wahadło pracować. Jak się ruszy i wskaże jednoznacznie np. linię zatrzymaj je i pomyśl o NIE. I znowu zapamiętaj. Poćwicz kilka razy. Potem tak samo zapamiętaj samiec / samica. Potestuj na domownikach rozróżnianie płci. Jak wahadło będzie Ci odpowiadać na pytania - spróbuj z kanarkami.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!