Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:14:49 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sikora Bogatka (parus major)  (Przeczytany 16147 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wojtynia
Go
« : Lutego 02, 2009, 05:32:36 »

Sikora bogatka (parus major) - jest to nie wielka sikora, ale największa z naszych krajowych. Można ją spotkać wszędzie
jak i w lasach i parkach, ogrodach, sadach oraz w centrum miasta. Jest bardzo pożyteczna z resztą jak wszystkie sikory.
Jej głównym pożywieniem są owady, pajęczaki inne drobne bezkręgowce, ale w zimie odwiedza karmniki i wybiera z nich: konopie, słonecznik, mak, słoninę, łój, orzechy włoskie, laskowe i ziemne (ROZDROBNIONE! BEZ łUPINY!).
W zimie wędrują w małych stadkach czasem w towarzystwie modraszek, mazurków dzwońców. Są to bardzo kolorowe ptaszki ich ubarwienie jest następujące główka jest czarna z metalicznym połyskiem, ma białe policzki, oliwkowe skrzydła z szarymi lotkami, brzuszek mają żółty z czarną pręgą.
Samica ma wąską i nie długą pręgę na brzuchu, a samiec ma szeroką i aż po kuper czarną pręgę. Gniazda zakładają w bardzo dziwnych miejscach jak lampiony, skrzynki elektryczne, ale mają również naturalne dzióple i budki lęgowe zamknięte. Samica w gniazdku składa od 3 do 8 jaj. pisklętami zajmują się oboje rodzice przynosząc owady na zmianę. Tak jak modraszka bogatki zbierają śladowe ilości owadów więc dla tego są bardzo pożyteczne i powinniśmy zakładać im budki lęgowe oraz dokarmiać w zimie.

wiktoria
Go
« Odpowiedz #1 : Lutego 02, 2009, 08:14:19 »

Te ptaki ogromnie mnie fascynują . I okazało się że są mądre .

Kiedyś gdy byłam mała wybrałam się do parku i spotkałam tam nieznajomą babcię która mówiła że zawsze tu przychodzi karmi wiewiórkę i sikorki bogadki z ręki . Usiadłam na sąsiedniej ławce i zaczęłam się przyglądać .  Odwróciłam się na chwilę a zaraz usłyszałam trzepotanie skrzydeł patrzę a tu sikorka na ręce je tej pani i trochę się pomówiłam . Ja też przyjeżdżałam do parku i karmiłam ptaki . Po 2-3 tygodniach pierwsza sikorka usiadła mi na rękę a zatem gołębie też spróbowały i wszystkie ptaki z lotu widziały mnie i jadły mi z ręki . Wkońcu była zima i musiałam pożegnać się z sikorkami bo szkoła czeka ale sikorki z parku przyleciały do mnie a wraz z nimi inne dzikie sikorki . Te z parku jadły mi z rąk ale jakimś cudem dzikie sikorki oswoiłam i i one jedzą mi z rąk .

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #2 : Marca 22, 2009, 12:58:42 »

Bogatka na świerku

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 07, 2009, 08:54:20 »

Foto: pasta54

krzysiek
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« Odpowiedz #4 : Padziernika 10, 2009, 08:47:19 »

do mojego karmnika zimą przylatują sikorki bogatki głównie ale rzadko ale jednak towarzyszą jej jakieś inne drobniejszej chyba budowy i o bardziej intensywnej bieli na głowie     nie wiecie jaka to sikorka?

sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań
Wiadomoci: 13

« Odpowiedz #5 : Padziernika 12, 2009, 01:38:53 »

To sosnówki.  Umiech

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #6 : Padziernika 12, 2009, 07:22:40 »

Równie dobrze może być modraszka, tym bardziej że jest popularniejsza.

sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań
Wiadomoci: 13

« Odpowiedz #7 : Padziernika 12, 2009, 08:12:49 »

Modraszka jest charakterystyczna. Nie można jej pomylić z inną sikorą.  Z politowaniem  Mrugnicie

Chiara
Go
« Odpowiedz #8 : Lutego 02, 2012, 04:36:22 »

Do nas do karmnika co roku przylatują sikorki- zarówno bogatki, jak i modre. Specjalnie dla nich wisi kawałek słoninki Chichot... Lubią też tzw. makuchy- kule łoju z zatopionymi ziarnami. Postaram się zrobić im jakieś zdjęcie- do tej pory sie nie udało, chociaż specjalnie ustawiliśmy karmnik na tarasie przed oknem widokowym- można siedzieć na fotelu wygodnie i czekać aż pojawi się jakiś ciekawy ptak. Ale jak to w życiu bywa- np gile, jemiołuszki a ostatnio gołąb grzywacz zagościły jak nikt nie mógł znaleŹć aparatu Chichot...

tomeh
Go
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 06, 2012, 10:46:29 »

Dla nich dawniej wywieszałem słoninę na balkonie zimą. Od roku już nie zaglądają tam gdzie mieszkam w blokach. Nie wiem czemu.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #10 : Listopada 12, 2012, 01:49:12 »

Wrzucam linka , bo znalazłam ciekawy filmik o sikorkach znalezionych w lesie, które wypadły z gniazda, wychowanych przez kanarki i z happy endem- bo wróciły  jako już dorosłe ptaki do lasu Umiech

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CF8gZyNPL4I" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CF8gZyNPL4I</a>
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2012, 12:18:50 wysane przez Jacky » Zapisane

Rysiek59
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Otwock
Wiadomoci: 17

« Odpowiedz #11 : Grudnia 15, 2012, 08:20:19 »

Wychowanie - wykarmienie sikorek przez kanarki to, chyba niemożliwe. żaden szanujący się kanarek nie weŹmie "robala" do dzioba, a tym żywią się sikorki. Moje patrzą na larwy mącznika z obrzydzeniem.

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #12 : Grudnia 15, 2012, 08:27:40 »

A zmiksowałeś je kiedy z pokarmem jajecznym???
I podałeś karmiącej młode parze!? Umiech

Rysiek59
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Otwock
Wiadomoci: 17

« Odpowiedz #13 : Grudnia 15, 2012, 08:38:34 »

Miksować nie miksowałem , spróbuję. A jesli chodzi o sikorki, to są karmione całymi owadami nie z wola.

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #14 : Grudnia 15, 2012, 08:57:13 »

Tu raczej chodzi o dostarczenie ptakowi odpowiedniego
pokarmu, przecież tego rodzaju ptaki są też odchowywane
 ręcznie specjalistycznymi karmami!

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do: