|
wojtynia
Go
|
 |
« : Lutego 02, 2009, 05:32:36 » |
|
Sikora bogatka (parus major) - jest to nie wielka sikora, ale największa z naszych krajowych. Można ją spotkać wszędzie jak i w lasach i parkach, ogrodach, sadach oraz w centrum miasta. Jest bardzo pożyteczna z resztą jak wszystkie sikory. Jej głównym pożywieniem są owady, pajęczaki inne drobne bezkręgowce, ale w zimie odwiedza karmniki i wybiera z nich: konopie, słonecznik, mak, słoninę, łój, orzechy włoskie, laskowe i ziemne (ROZDROBNIONE! BEZ łUPINY!). W zimie wędrują w małych stadkach czasem w towarzystwie modraszek, mazurków dzwońców. Są to bardzo kolorowe ptaszki ich ubarwienie jest następujące główka jest czarna z metalicznym połyskiem, ma białe policzki, oliwkowe skrzydła z szarymi lotkami, brzuszek mają żółty z czarną pręgą. Samica ma wąską i nie długą pręgę na brzuchu, a samiec ma szeroką i aż po kuper czarną pręgę. Gniazda zakładają w bardzo dziwnych miejscach jak lampiony, skrzynki elektryczne, ale mają również naturalne dzióple i budki lęgowe zamknięte. Samica w gniazdku składa od 3 do 8 jaj. pisklętami zajmują się oboje rodzice przynosząc owady na zmianę. Tak jak modraszka bogatki zbierają śladowe ilości owadów więc dla tego są bardzo pożyteczne i powinniśmy zakładać im budki lęgowe oraz dokarmiać w zimie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiktoria
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lutego 02, 2009, 08:14:19 » |
|
Te ptaki ogromnie mnie fascynują . I okazało się że są mądre .
Kiedyś gdy byłam mała wybrałam się do parku i spotkałam tam nieznajomą babcię która mówiła że zawsze tu przychodzi karmi wiewiórkę i sikorki bogadki z ręki . Usiadłam na sąsiedniej ławce i zaczęłam się przyglądać . Odwróciłam się na chwilę a zaraz usłyszałam trzepotanie skrzydeł patrzę a tu sikorka na ręce je tej pani i trochę się pomówiłam . Ja też przyjeżdżałam do parku i karmiłam ptaki . Po 2-3 tygodniach pierwsza sikorka usiadła mi na rękę a zatem gołębie też spróbowały i wszystkie ptaki z lotu widziały mnie i jadły mi z ręki . Wkońcu była zima i musiałam pożegnać się z sikorkami bo szkoła czeka ale sikorki z parku przyleciały do mnie a wraz z nimi inne dzikie sikorki . Te z parku jadły mi z rąk ale jakimś cudem dzikie sikorki oswoiłam i i one jedzą mi z rąk .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 22, 2009, 12:58:42 » |
|
Bogatka na świerku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 07, 2009, 08:54:20 » |
|
Foto: pasta54 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 2
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 10, 2009, 08:47:19 » |
|
do mojego karmnika zimą przylatują sikorki bogatki głównie ale rzadko ale jednak towarzyszą jej jakieś inne drobniejszej chyba budowy i o bardziej intensywnej bieli na głowie nie wiecie jaka to sikorka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
Wiadomoci: 13
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 12, 2009, 01:38:53 » |
|
To sosnówki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 12, 2009, 07:22:40 » |
|
Równie dobrze może być modraszka, tym bardziej że jest popularniejsza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
Wiadomoci: 13
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 12, 2009, 08:12:49 » |
|
Modraszka jest charakterystyczna. Nie można jej pomylić z inną sikorą. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 02, 2012, 04:36:22 » |
|
Do nas do karmnika co roku przylatują sikorki- zarówno bogatki, jak i modre. Specjalnie dla nich wisi kawałek słoninki  ... Lubią też tzw. makuchy- kule łoju z zatopionymi ziarnami. Postaram się zrobić im jakieś zdjęcie- do tej pory sie nie udało, chociaż specjalnie ustawiliśmy karmnik na tarasie przed oknem widokowym- można siedzieć na fotelu wygodnie i czekać aż pojawi się jakiś ciekawy ptak. Ale jak to w życiu bywa- np gile, jemiołuszki a ostatnio gołąb grzywacz zagościły jak nikt nie mógł znaleŹć aparatu  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomeh
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 06, 2012, 10:46:29 » |
|
Dla nich dawniej wywieszałem słoninę na balkonie zimą. Od roku już nie zaglądają tam gdzie mieszkam w blokach. Nie wiem czemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopada 12, 2012, 01:49:12 » |
|
Wrzucam linka , bo znalazłam ciekawy filmik o sikorkach znalezionych w lesie, które wypadły z gniazda, wychowanych przez kanarki i z happy endem- bo wróciły jako już dorosłe ptaki do lasu
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2012, 12:18:50 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
Rysiek59
Uczeń1
Nowy użytkownik
Otwock
Wiadomoci: 17
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 15, 2012, 08:20:19 » |
|
Wychowanie - wykarmienie sikorek przez kanarki to, chyba niemożliwe. żaden szanujący się kanarek nie weŹmie "robala" do dzioba, a tym żywią się sikorki. Moje patrzą na larwy mącznika z obrzydzeniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 153
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 15, 2012, 08:27:40 » |
|
A zmiksowałeś je kiedy z pokarmem jajecznym??? I podałeś karmiącej młode parze!? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rysiek59
Uczeń1
Nowy użytkownik
Otwock
Wiadomoci: 17
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 15, 2012, 08:38:34 » |
|
Miksować nie miksowałem , spróbuję. A jesli chodzi o sikorki, to są karmione całymi owadami nie z wola.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 153
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudnia 15, 2012, 08:57:13 » |
|
Tu raczej chodzi o dostarczenie ptakowi odpowiedniego pokarmu, przecież tego rodzaju ptaki są też odchowywane ręcznie specjalistycznymi karmami!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|