Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 06:10:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samica z 2003 roku  (Przeczytany 3225 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« : Lutego 15, 2009, 10:21:23 »

Mam samice z 2003 roku. Myślicie, że jest ona jeszcze zdolna do lęgów w tym roku?

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Lutego 16, 2009, 09:27:02 »

Ja bym już jej nie brał na lęgi. Samice są wykorzystywane w hodowli do lęgów preważnie do ok.4 maksymalnie 5 roku życja a ona jak widać juz ma 6 lat.

wiktoria
Go
« Odpowiedz #2 : Lutego 16, 2009, 10:52:17 »

Jak Granos nie brałabym tej samicy na lęgi .

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #3 : Lutego 16, 2009, 01:19:23 »

Wszystko zalezy od tego w jaki sposób była "eksploatowana" i jak była karmiona po lęgach. Jeżeli lęgi nie były intensywne, a samica regularnie uzupełniała ubytek wapna w układzie kostnym to moze byc jeszcze dobrą mamą. Najlepiej sprawdzić, a wtedy się dowiesz.

feno-typ
Go
« Odpowiedz #4 : Lutego 16, 2009, 02:09:59 »

Wszystko zalezy od tego w jaki sposób była "eksploatowana" i jak była karmiona po lęgach. Jeżeli lęgi nie były intensywne, a samica regularnie uzupełniała ubytek wapna w układzie kostnym to moze byc jeszcze dobrą mamą. Najlepiej sprawdzić, a wtedy się dowiesz.

Podobno to nie tyle chodzi o problem, czy starsza samica będzie ‚dobrą matką’, ale o ewentualne deficyty młodych kanarków po takiej samiczce, objawiające się ponoć gorszym upierzeniem, słabszą witalnością, wadami budowy itd.

W zeszłym roku w niemieckim czasopiśmie związkowym „Vogelfreund” ukazał się artykuł, w którym pewien doświadczony niemiecki hodowca poruszał właśnie ten temat. Jego wywody szły w tym samym kierunku, w jakim sprawę przedstawił Andrzej, a mianowicie, że w zasadzie wszystko zależy od ‘eksploatacji’ samiczki w latach poprzednich. Jeśli ptak nie odbywał zbyt dużo lęgów w sezonie, miał każdego roku czas na zimową odnowę sił, był dobrze karmiony zwłaszcza w okresach podwyższonego zapotrzebowania na różnorodne składniki pokarmowe, np. w czasie pierzenia się i nie przechodził żadnych poważniejszych chorób, to – w/g autora tamtego artykułu – można pozwolić mu na lęgi także i po zalecanych czterech latach, a więc w piątym, czy nawet w szóstym roku życia. Ale oczywiście bardzo krytycznie oceniać należy potomstwo takiej samiczki, właśnie pod kątem ewentualnych wad upierzenia czy budowy.

W każdym razie młode samiczki, które w swoim pierwszym sezonie lęgowym dobrze się sprawdziły i wydały na świat udane potomstwo, nieŹle jest oszczędzać i dobrze się o nie troszczyć także poza okresem lęgowym.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2009, 02:24:33 wysane przez feno-typ » Zapisane

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #5 : Lutego 16, 2009, 04:01:56 »

dzięki za odpowiedzi. też tak myślę, że jest już trochę zbyt dojrzała, ale kusi mnie bo ma super kolor upierzenia

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #6 : Lutego 17, 2009, 10:19:37 »

Kilka lat temu miałem białą glosterkę,która u mnie że tak powiem dawała mi bastardy.W szóstym roku życia normalnie odbyła legi dając zdrowe potomstwo.Na pewno jest ważną sprawą aby samice oszczędzać czyli dopuszczać maksymalnie do trzech lęgów w roku ale lepiej oczywiście byłoby robić tylko dwa legi w roku.Jednak za lęg należy uważać zniesienie jajek a nie wychowywanie młodych,ponieważ to produkowanie jajek stanowi największy wysiłek dla organizmu samicy a nie wychowywanie młodych.Druga sprawa to sprawa genetyki samicy,jedna przez sześć lat będzie dawała dobre młode inna w trzecim roku zaprzestanie znoszenia jajek lub wychowywania młodych.Z moich obserwacji wynika że starsze niż trzech letnie samce nawet ja wysiedzą prawidłowo jajka to zaprzestają karmić swoje młode lub znoszą bardzo małą ilość jajek .Myślę że optymalny okres użytkowania samicy to trzy lata,chociaż jak wspomniałem na początku mojej wypowiedzi od tej reguły jest wiele wyjątków.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!