Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:09:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wysyłanie pocztą polską  (Przeczytany 24354 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wojtynia
Go
« : Lutego 17, 2009, 05:51:58 »

Mam takie pytanie jak się wysyła zwierzątka, ptaki pocztą polską, trzeba jakoś zapakować czy co mam zrobić?

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #1 : Lutego 17, 2009, 05:55:42 »

musisz zrobić im pudełko z dziurkami, dać do środka coś z wodą np namoczona gąbka, iść z ta paczką na pocztę i powiedzieć, że chcesz wysłać żywe zwierzęta to ona Ci powie co dalej

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #2 : Lutego 17, 2009, 06:28:34 »

Witam!
Ja wysyłałem w zeszłym roku jak i w tym ptaki pocztą i jestem bardzo zadowolony z usług naszej Poczty Polskiej. Wszystkie wysłane przeze mnie ptaszki doszły do adresata następnego dnia.
Aby wysłać ptaki musisz przygotować kartonik, może to być karton od butów albo inny. W tym kartoniku robisz otwór przez który możesz włożyć ptaka do środka, następnie robisz dziurki średnica około 1cm. w jednym boku kartonika wycinasz otwór -prostokąt wymiary około 4x8cm (lub inne zależnie jaki masz duży karton) i wmontowujesz- wklejasz w tę otwór kawałek siatki większy od otworu, o oczkach 1cm x 1cm lub kawałek przeŹroczystej pleksi by do środka kartonika dochodziło światło i by żaden ciekawski pracownik poczty nie zrobił na w pudełku dziurki w celu obejrzenia ptaków. W takich temperaturach jakie obecnie panują lepiej zabudować otwór pleksi. Po tej czynności przyklejasz na kartonik karteczki (wcześniej przygotowane) z napisami "żYWE ZWIERZÊTA" na każdym boku pudełka.
Następnie wsypujesz do kartonika trochę ziarna i np. jakiś sucharek jeśli wysyłasz kanarka lub kłosa prosa bądŹ włośnicy ber jeśli wysyłasz astryldy (amadyny). Do kartonika wkładasz również kawałek jabłka, ptaki jedząc jabłko zaspokajają pragnienie na wodę. Możesz włożyć także liść zielonki np. mniszka lekarskiego, który również będzie Źródłem wody bądŹ jakieś warzywo np. brokuła.
Gdy już masz wszystko przygotowane wkładasz ptaszka do środka zaklejasz otwór przez który go włożyłaś i jedziesz z nim na pocztę. żywe zwierzęta należy zdawać na poczcie do godziny 15, by dotarły do adresata następnego dnia. Najlepsze dni do wysyłki to poniedziałek, wtorek i środa. Na poczcie wypełniasz kartkę z twoimi danymi i danymi adresata, prosisz o naklejkę "ostrożnie" i wysyłasz priorytetem.

życzę udanej wysyłki i pozdrawiam!   

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #3 : Lutego 17, 2009, 06:39:06 »

http://kanarki.eu/index.php/topic,611.0.html
Proszę tu jest jeszcze trochę o wysyłce ptaka

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #4 : Lutego 17, 2009, 06:53:51 »

Aha zapomniałem dodać, że w kartoniku można zamontować drewnianą żerdkę jeśli wysyłasz większą ilość ptaków.
Gąbki z wodom nie stosowałem i raczej nie polecam bo może przesiąknąć kartonik i zrobić się w nim dziura. Kawałek jabłka w zupełności wystarczy jako zapas wody.

wojtynia
Go
« Odpowiedz #5 : Lutego 18, 2009, 10:40:50 »

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Umiech

Java
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« Odpowiedz #6 : Maja 29, 2009, 04:55:39 »

Witam Was. Ja nie lubię wysyłać ptaków pocztą, chyba że ktoś nalega i prosi o przesyłkę. W sumie wysyłałem chyba 4 razy w życiu. Pierwsze trzy przesyłki do Bydgoszczy, Lidzbarka i Katowic doszły bezbłędnie. Ale ostatnio wysyłałem ptaki do miejscowości koło Zielonej Góry. Trasa paczki przebiegała z Raciborza przez Rybnik-Zabrze-Katowice-Poznań-Zielona Góra- adresat. Niestety nieodpowiedzialni pocztowcy w Poznaniu przetrzymali paczkę tak , ze do adresata ptaki doszły po 46 godzinach. Dodam że paczkę nadałem w środe o 14.10, miała być na miejscu w czwartek do 14.00........niestety doszła w piątek ok. 12.00. Ptaki miały w transportówce wodę, karmę, ale niestety nie wszystkie wytrzymały i padły. Nie pomyślałem żeby paczkę ubezpieczyc i firma umyła ręce, wmawiając mi że nadałem paczkę po godzinie 18.00, gdzie już dawno nikt by mi jej o tej godzinie nie przyjął. To była moja ostatnia przesyłka ptaków w życiu. Straty to tylko ok. 230 zł , ale najbardziej szkoda ptaków. Zanim cos wyślecie , zastanówcie się czy warto ryzykować. 

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Lutego 24, 2010, 11:19:03 »

żywe ptaki należy przesyłać w zamkniętych klatkach, koszach lub skrzyniach, do których przywiązuje się kluczyki: opakowania te powinny być obszerne i przewiewne, odpowiednio wewnątrz wyposażone oraz tak wysokie, aby ptaki mogły swobodnie stać; konstrukcja klatki winna uniemożliwiać przypadkowe wysunięcie się jakiejkolwiek części zwierzęcia na zewnątrz; nadawca jest zobowiązany umieścić wewnątrz takiego opakowania naczynie z pokarmem oraz gąbką nasączoną wodą, a spód pokryć materiałem chłonącym wilgoć,
Poczta Polska wprowadziła nowe zarządzenie odnośnie przesyłania za jej pośrednictwem żywych ptaków.
Zdaję sobie sprawę, że są wśród nas zarówno zwolenicy jak i przeciwnicy tej formy przemieszczania ptaków.Interesuje mnie Wasze zdanie na temat: komu to zarządzenie ma służyc?Ptakom? Hodowcom?Poczcie?A może chodzi o nakręcenie koniunktury producentom klatek służących do przesyłania ptaków? czy firmom kurierskim chcącym zając się takimi przesyłkami?
Myślę,że nowe przepisy nie będą służyły przesyłanym ptakom narażając je na ciągły stres czy przeciągi i nagłe zmiany temperatury(klatka nie może byc opakowana).Dla hodowcy to dodatkowe koszty(klatka).Dla PP odpływ potencjalnych klientów do innych firm,które z pewnościa zapełnią powstającą lukę.Po co ta kłódka?Skoro kluczyk ma byc przywiązany do klatki,więc dostępny dla każdego(może chodzi o to żeby kanarek nie otworzył klatki?)

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #8 : Lutego 24, 2010, 11:41:18 »

Wysłałem dziś kanarka na starych warunkach czyli bez klatki a w pudełku. Pani na poczcie powiedziala, ze niby trzeba teraz klatke i jeszcze w pudelku ale przyjela bo widziala, ze jest dobrze zabezpieczona. Widze pewnie sami do konca nie wiedza jak to ma wygladac. Nowe blankiety sa dla przesylek na warunkach szczegolnych i cena 19 zl(niebieskie). 

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #9 : Lutego 25, 2010, 12:10:45 »

Nowe blankiety obowiązują już od ok.2-3 tygodni.W poniedziałek wysłałem ptaka w pudełku i wszystko było w porządku.We wtorek miały byc wysłane ptaki dla mnie(z Wiśnicza) niestety nie zostały przyjęte w pudełku.Postanowiliśmy, że kanarki zostaną dostarczone na pocztę w wymaganej klatce z zamknięciem i tam w obecności osoby przyjmującej miały byc zapakowane w pudełko(razem z klatką).Ptaki zostały przyjęte lecz w "gołej" klatce bez opakowania.Spodziewam się ich jutro..a właściwie dzisiaj,ciekawe co mi przyniesie kurier?W jakim stanie będą kanarki?Myślę,że kanarki to jakoś przecierpią i przeżyją, ale co z przesyłaniem innych  ptaków egzotycznych,które gorzej przechodzą stres?Rzadko zdarza mi się ubliżac osobom, których nie znam,lecz uważam, że takie zarządzenie mógł wdac tylko DEBIL.

maxjot
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łódŹ
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #10 : Lutego 25, 2010, 06:45:38 »

to jest szukanie dziury w całym,bo nasz Poczta wywiązywała się z tego dobrze i ptaszki trafiały w dobrych warunkach

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #11 : Lutego 25, 2010, 07:50:50 »

Dzisiaj przed jedenastą ptaki dotarły do mnie.Klatka była umieszczona w niezamkniętym, tekturowym pudełku.Kanarki były w bardzo dobrym stanie.Nie było widac po nich trudów podróży.Okazało się,że nerwy związane z wysyłką jakie zafundował nam pracownik PP były zbędne.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #12 : Lutego 25, 2010, 07:57:13 »

jot-ka 11 czy mogę Cię prosić o wrzucenie zdjęć tej klatki w jakiej otrzymałeś ptaki?. Musi to być normalna klatka czy jakaś specjalna?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #13 : Lutego 25, 2010, 08:31:54 »

To była normalna klatka "pojedynka" z dwoma pasznikami, w jednym z nich była gąbka z wodą w drugim mieszanka.Drzwiczki związane sznurkiem żeby się nie otwarły.Klatka była wstawiona do otwartego pudełka.Najlepiej zapytaj u siebie na poczcie co oni wymagają,bo podobno na innych pocztach przyjmują jeszcze w pudełkach.Według mnie to wszystko zależy od "widzimisię"przyjmującego.Dlatego przed wysyłką najlepiej zapytaj.Klatkę już odesłałem dlatego"nici" ze zdjęc.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #14 : Lutego 25, 2010, 08:47:12 »

Dzięki za odpowiedz. Będzie kolejny problem, bo albo cena ptaków wzrośnie o wartość klatek albo trzeba będzie liczyć na to, że trafimy na uczciwego nabywcę, który klatkę odeśle. Kolejny beznadziejny przepis w naszym kraju. Pozdrawiam Piotrek.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!