Samiczka zniosła dzisiaj piąte jajko (wysiaduje niestety tylko 4, bo drugie się rozbiło...) Po zniesieniu czwartego jajka podłożyłem pozostałe. Karmę jajeczną dostawała do zniesienia trzeciego jajka. Obecnie porócz skorupek, witamin DOLFOS lęgi (niestety nie dla kanarków) otrzymuje tylko sucha karmę i wodę oczywiscie... Samczyk karmi wysiadująca samiczkę, więc na chwilę obecną są razem. Druga samiczka, jak tylko zajmie się gniazdem dostanie samca, ale na razie nie ma takiej potrzeby, bo chyba za sprawa mojej głupoty "zapasła się" i obecnie jest na delikatnej diecie. A może jednak oddzielic samca do osobnej klatki, aby odpoczął? Jak karmic samiczkę teraz i podczas dalszego wysiadywania?
Feno-typ, dzieki za pomoc. Postaram się zrobic lepsze zdjęcie luŹnej samiczki, bo tamto faktycznie kiepskie... Ma ona czarne pazurki- nie pomyliłes się, ale ma równiez "brodę", tylko mniej wyrażna niz u pozostałej dwójki. Tak tez myślalem, ze parka, to obie sztuki nieintensywne, ale skoro już zabrały się za lęgi, to może nie będzie tak zle. tez wydawalo mi się, ze wolna samiczka jest bardziej "odmienna" od samca niż tamta, ale za nic nie chce ryszyc z lęgami. Możliwe, ze jest to krzyzówka agata z glosterem, bo wydaje mi się, ze jest stosunkowo duża, oraz ma lekko "glosterowatą" głowe?
Dzięki i zapraszam innych do pomocy:)
P. S. Wszystkie ptaki sa z 2008 roku, więc jest to ich i mój pierwszy raz...
Jeśli ta samiczka z pierwszego zdjęcia ma ciemne pazurki (wszystkie!), to jest to mieszaniec kanarka czarnego z agatowym... Jak na kanarka czarnego ma ona bowiem zbyt delikatny rysunek melaninowy, a poza tym za jasne nogi i dziobek, które, podobnie jak pazurki, powinny być stalowego koloru. No i ta broda, która u kanarków czarnych też jest nieco widoczna, ale ze zwględu na ciemną melaninę powierzchniową główki, jest o wiele bardziej „przymaskowana”, a u bardzo ciemnych kanarków intensywnych wręcz niedostrzegalna...
Przy ponownym, uważniejszym obejrzeniu fotki wydaje się mi poza tym, że samiczka ta ma jednak jakieś pojedyncze jasne pióra długie w widocznym na zdjęciu prawym skrzydełku i w ogonie, a to wskazywałoby dodatkowo na szekowatość.
W sumie, możesz sobie „poeksperymentować” z tymi kanarkami, skoro i tak robisz to po raz pierwszy, ale – jak to słusznie napisał Rafał – nie są to ptaki, na których mógłbyś oprzeć przyszłą, bardziej zaawansowaną hodowlę i z czasem z pewnością sam się o tym przekonasz.
Co do tego zapasienia, to chyba trochę przesadzasz, bo ptak nie może „zapaść” się w ciągu kilku dni:) Samiczki jakiś czas przed i w trakcie znoszenia jajek powinny dostawać dobre, bogate jedzenie i akurat w tym okresie się nie zapaszą, bo ich organizm, na skutek hormonów rozrodczych, a także „produkcji” jajek pracuje na „zwiększonych obrotach”, które naturalnie wymagają bardzo dużo energii, a co za tym idzie – takie ptaki jedzą po prostu więcej niż w innych okresach. Nie każda samiczka, która o tej porze roku nie interesuje się gniazdkiem jest „zapasiona”; niektóre, zwłaszcza te, które wykluły się póŹno, po prostu nie dojrzały jeszcze do lęgów i trzeba uzbroić się w cierpliwość.
W każdym razie dobrze, że trafiłeś na nasz wortal, bo tutaj jest sporo ludzi, którzy mają duże rozeznanie i doświadczenie hodowlane, a także chętnie się nimi dzielą z innymi. Możesz naturalnie pytać o wszystko – zawsze znajdzie się ktoś, kto postara się udzielić Ci rozsądnej odpowiedzi...
Pozdrawiam