Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:45:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Piotrek91-lęgi 2009  (Przeczytany 26616 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice
Wiadomoci: 51

« : Lutego 17, 2009, 07:39:01 »

Witam! Mam na imię Piotrek. Jestem szczęśliwym posiadaczem małego stadka kanarków, a mianowicie samczyka i dwóch samiczek. Jako, ze hodowlą kanarków zajmuję się bardzo krótko, chciałbym prosic o pomoc. Poniżej postaram sie zamiescic zdjęcia moich podopiecznych (niestety bardzo słabej jakosci, bo robione telefonem komórkowym, ale na lepsze przyjdzie jeszcze czas...) i chciałbym prosic o:
1. Podanie rasy kanarków które posiadam (myslę jednak, że będzie to trudne chociazby z tego względu, ze zostały one nabyte od przypadkowych hodowców i we krwi maja zapewnie niezły "mix genetyczny", ale mam nadzieje, ze jakos się z tym ktos upora, a na mniej wartościowych osobnikach chyba najlepiej się uczyć hodowli).
2. Okreslenie intensywnosci poszczególnych ptaków, bo chcę wiedziec, czy mam prawo do oczekiwania jakiegokolwiek przychówku
3. Ocenę ptaków

Z góry dziękuję i jeszcze raz przepraszam za słabą jakość zdjęć.

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #1 : Lutego 17, 2009, 07:47:51 »

Samiczka, która na chwile obecna nawet nie chce myslec o założeniu rodziny...

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #2 : Lutego 17, 2009, 07:52:20 »

Kolejne trzy zdjęcia to cała parka, która obecnie sprawuje opieke nad jajkami. Na każdym ze zdjęc samczyk jest po lewej stronie, a samiczka po prawej.

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #3 : Lutego 17, 2009, 08:32:58 »

Przepraszam Was, ale nie mogę umiescic kolejnych zdjec... chyba mam problemy z komputerem... ale jeszcze nie wylądował za oknem, wiec jest dobrze... To w sumie juz wszystkie moje kanarki, ale mam jeszcze wiecej zdjęc i postaram się je dodac jak najszybciej.

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #4 : Lutego 17, 2009, 08:36:57 »

Parka po raz drugi...

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #5 : Lutego 17, 2009, 08:39:26 »

Po raz trzeci

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #6 : Lutego 17, 2009, 08:43:19 »

Teraz czas na samczyka... po raz pierwszy:

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #7 : Lutego 17, 2009, 08:45:31 »

"Ogier" po raz drugi:

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #8 : Lutego 17, 2009, 08:48:40 »

I to juz ostatnie dwa zdjęcia samiczki obecnie sparowanej z moim jedynym "reproduktorem" w trakcie wysiadywania jaj (jest też na wczesniejszych zdjęciach razem z samcem):

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #9 : Lutego 17, 2009, 08:51:50 »

I to już ostatnie. Przepraszam, ze każde  wysyłam w osobnym poscie, ale mają dosyc duże rozmiary i po prostu inaczej niestety nie dam rady. Proszę o pomoc, ocenę i wskazówki co do dalszej hodowli.
Pozdrawiam!

wiktoria
Go
« Odpowiedz #10 : Lutego 18, 2009, 10:56:46 »

Przypominają mi te kanarki kasztany . Ocena 7\10 .

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #11 : Lutego 18, 2009, 11:07:17 »

Witamy Piotrze! Fajnie, za do nas trafiłeś. Ptaki uważam za ładne choć na pewno nie są to osobniki, które mogłyby na konkursach "walczyć" o medale. Ciężko mi określić rasę... kiedyś miałem podobną samiczką, na którą hodowca, od którego ją kupowałem  mówił "kasztanowa". Na pewno jeżeli nie są to ptaki kolorowe to do takich im najbliżej. Poczekaj na odpowiedzi doświadczonych hodowców... na pewno pomogą w "odgadnięciu" zagadki Mrugnicie Pisz jak tam przebiegają lęgi. Pozdrawiam.

feno-typ
Go
« Odpowiedz #12 : Lutego 18, 2009, 12:00:57 »

Nie wiem co napiszą inni, ale w/g mnie te kanarki to niewybarwione agaty czerwone. Ptak (samiczka) na pierwszym zdjeciu jest trudniejszy do określenia, bo wydaje się mieć jasne (agatowe) nóżki, ale czarne pazurki, więc musiałbym wiedzieć czy one w rzeczywistości są czarne, czy też tak myląco „wyszły” na zdjęciu.

Na agaty wskazują chociażby typowe agatowe „brody” – jak to określają Niemcy (Achatbart), czyli melaninowe przyciemnienia biegnące spod oka w kierunku dziobka i potem w dół ku szyjce.

Ptaki wydają się być w miarę rasowe, bo nie mają żadnych objawów szekowatości w postaci jasnych piórek długich, czy też bardzo jasnych plam na bokach, piersiach czy główkach. Rozjaśnienia pod ogonkiem i na udach wynikają w/g mnie ze złego wybarwienia (powinny być czerwone), a u ptaków nieintensywnych są nawet dopuszczalne, jeśli nie są zbyt rozległe...

Gdyby moja ocena była słuszna, ptaki te po poprawnym dobarwianiu w okresie wymiany piór zrobią się czerwone, na co wskazuje właśnie ten „kasztanowy” odcień dużych partii upierzenia.

Mała uwaga na koniec: skojarzyłeś ze sobą dwa ptaki nieintensywne, czego początkujący hodowcy robić raczej nie powinni, bo może dojść do przykrych niespodzianek u potomstwa. Jak będziesz miał szczęście, to może się to objawić „tylko” zbyt puszystym, takim trochę „misiowatym” upierzeniem. Czasem jednak w czasie kolejnych pierzeń może dochodzić do powstawania bardzo bolesnych cyst (piórko rośnie pod skórą, bo jest zbyt miękkie, żeby przebić się na zewnątrz), które wymagają zabiegów u weterynarza. Oczywiście ze skojarzenia dwóch kanarków nieintensywnych uzyskasz tylko nieintensywne potomstwo.

Ta druga samiczka z pierwszego zdjęcia wydaje się być intensywna, więc lepiej pasowałaby do pary z Twoim samczykiem.

Pozdrawiam

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice

« Odpowiedz #13 : Lutego 18, 2009, 12:24:14 »

Samiczka zniosła dzisiaj piąte jajko (wysiaduje niestety tylko 4, bo drugie się rozbiło...) Po zniesieniu czwartego jajka podłożyłem pozostałe. Karmę jajeczną dostawała do zniesienia trzeciego jajka. Obecnie porócz skorupek, witamin DOLFOS lęgi (niestety nie dla kanarków) otrzymuje tylko sucha karmę i wodę oczywiscie... Samczyk karmi wysiadująca samiczkę, więc na chwilę obecną są razem. Druga samiczka, jak tylko zajmie się gniazdem dostanie samca, ale na razie nie ma takiej potrzeby, bo chyba za sprawa mojej głupoty "zapasła się" i obecnie jest na delikatnej diecie. A może jednak oddzielic samca do osobnej klatki, aby odpoczął? Jak karmic samiczkę teraz i podczas dalszego wysiadywania?
Feno-typ, dzieki za pomoc. Postaram się zrobic lepsze zdjęcie luŹnej samiczki, bo tamto faktycznie kiepskie... Ma ona czarne pazurki- nie pomyliłes się, ale ma równiez "brodę", tylko mniej wyrażna niz u pozostałej dwójki. Tak tez myślalem, ze parka, to obie sztuki nieintensywne, ale skoro już zabrały się za lęgi, to może nie będzie tak zle. tez wydawalo mi się, ze wolna samiczka jest bardziej "odmienna" od samca niż tamta, ale za nic nie chce ryszyc z lęgami. Możliwe, ze jest to krzyzówka agata z glosterem, bo wydaje mi się, ze jest stosunkowo duża, oraz ma  lekko "glosterowatą" głowe?
Dzięki i zapraszam innych do pomocy:)

P. S. Wszystkie ptaki sa z 2008 roku, więc jest to ich i mój pierwszy raz...

feno-typ
Go
« Odpowiedz #14 : Lutego 18, 2009, 01:43:25 »

Samiczka zniosła dzisiaj piąte jajko (wysiaduje niestety tylko 4, bo drugie się rozbiło...) Po zniesieniu czwartego jajka podłożyłem pozostałe. Karmę jajeczną dostawała do zniesienia trzeciego jajka. Obecnie porócz skorupek, witamin DOLFOS lęgi (niestety nie dla kanarków) otrzymuje tylko sucha karmę i wodę oczywiscie... Samczyk karmi wysiadująca samiczkę, więc na chwilę obecną są razem. Druga samiczka, jak tylko zajmie się gniazdem dostanie samca, ale na razie nie ma takiej potrzeby, bo chyba za sprawa mojej głupoty "zapasła się" i obecnie jest na delikatnej diecie. A może jednak oddzielic samca do osobnej klatki, aby odpoczął? Jak karmic samiczkę teraz i podczas dalszego wysiadywania?
Feno-typ, dzieki za pomoc. Postaram się zrobic lepsze zdjęcie luŹnej samiczki, bo tamto faktycznie kiepskie... Ma ona czarne pazurki- nie pomyliłes się, ale ma równiez "brodę", tylko mniej wyrażna niz u pozostałej dwójki. Tak tez myślalem, ze parka, to obie sztuki nieintensywne, ale skoro już zabrały się za lęgi, to może nie będzie tak zle. tez wydawalo mi się, ze wolna samiczka jest bardziej "odmienna" od samca niż tamta, ale za nic nie chce ryszyc z lęgami. Możliwe, ze jest to krzyzówka agata z glosterem, bo wydaje mi się, ze jest stosunkowo duża, oraz ma  lekko "glosterowatą" głowe?
Dzięki i zapraszam innych do pomocy:)

P. S. Wszystkie ptaki sa z 2008 roku, więc jest to ich i mój pierwszy raz...

Jeśli ta samiczka z pierwszego zdjęcia ma ciemne pazurki (wszystkie!), to jest to mieszaniec kanarka czarnego z agatowym... Jak na kanarka czarnego ma ona bowiem zbyt delikatny rysunek melaninowy, a poza tym za jasne nogi i dziobek, które, podobnie jak pazurki, powinny być stalowego koloru. No i ta broda, która u kanarków czarnych też jest nieco widoczna, ale ze zwględu na ciemną melaninę powierzchniową główki, jest o wiele bardziej „przymaskowana”, a u bardzo ciemnych kanarków intensywnych wręcz niedostrzegalna...
Przy ponownym, uważniejszym obejrzeniu fotki wydaje się mi poza tym, że samiczka ta ma jednak jakieś pojedyncze jasne pióra długie w widocznym na zdjęciu prawym skrzydełku i w ogonie, a to wskazywałoby dodatkowo na szekowatość.

W sumie, możesz sobie „poeksperymentować” z tymi kanarkami, skoro i tak robisz to po raz pierwszy, ale – jak to słusznie napisał Rafał – nie są to ptaki, na których mógłbyś oprzeć przyszłą, bardziej zaawansowaną hodowlę i z czasem z pewnością sam się o tym przekonasz.

Co do tego zapasienia, to chyba trochę przesadzasz, bo ptak nie może „zapaść” się w ciągu kilku dni:) Samiczki jakiś czas przed i w trakcie znoszenia jajek powinny dostawać dobre, bogate jedzenie i akurat w tym okresie się nie zapaszą, bo ich organizm, na skutek hormonów rozrodczych, a także „produkcji” jajek pracuje na „zwiększonych obrotach”, które naturalnie wymagają bardzo dużo energii, a co za tym idzie – takie ptaki jedzą po prostu więcej niż w innych okresach. Nie każda samiczka, która o tej porze roku nie interesuje się gniazdkiem jest „zapasiona”; niektóre, zwłaszcza te, które wykluły się póŹno, po prostu nie dojrzały jeszcze do lęgów i trzeba uzbroić się w cierpliwość.

W każdym razie dobrze, że trafiłeś na nasz wortal, bo tutaj jest sporo ludzi, którzy mają duże rozeznanie i doświadczenie hodowlane, a także chętnie się nimi dzielą z innymi. Możesz naturalnie pytać o wszystko – zawsze znajdzie się ktoś, kto postara się udzielić Ci rozsądnej odpowiedzi...

Pozdrawiam

Strony: [1] 2 3 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!