Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:22:09 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Hiperkeratoza (rogowacenie)  (Przeczytany 19058 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Marca 06, 2008, 02:25:39 »

Dziś w Shoutboxie znalazłem wpis Władysława "rogowacenie łapek kanarka".

Poruszony problem jest dość często spotykaną i lekceważoną chorobą nóg kanarka. Medyczna nazwa tej choroby to: hiperkeratoza.

Przyczynami tej choroby są: uwarunkowania dziedziczne, niedobory witaminy A i brak możliwości ścierania naskórka w klatce.

Kliniczne objawy choroby:grube, brązowawe, zrogowaciałe warstwy naskórka na nogach i palcach, czasem spuchnięte nogi. Jeżeli ptak jest zaobrączkowany czasem obrączka staje się za ciasna.

Jak leczyć i przeciwdziałać tej chorobie?
Warstwy rogowe naskórka należy usunąć. Jeżeli nie mamy wprawy w tym zabiegu należy zwrócić się o pomoc do innego hodowcy lub do lekarza weterynarii. Jeżeli obrączka uciska nogę ptaka równiez i ją trzeba usunąć. Obrączkę przecina się specjalnymi nożycami. W klatce należy umieścić chropowate żerdzie z naturalnego drewna. Ptakom należy podawać pokarm bogaty w witaminę A (sałata, mniszek, szpinak, jarmuż).

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #1 : Listopada 07, 2011, 02:22:11 »

Wydaje mi się że mój kanarek cierpi na tę właśnie chorobę - ma ok 1,5 lat, od pewnego czasu jest mniej aktywny, łapki ma pokryte grubymi , nastroszonymi łuskami. Jedna łapka jest od 2 dni bolesna i nieco spuchnięta. Smarowałam łapki oliwką, jeden z patyczków owinęłam bandażem nasączonym oliwką. Co jeszcze można zrobić? W jaki sposób usunąć zrogowaciały naskórek? A może ktoś poleci mi w 3M weterynarza lub hodowcę który będzie umiał pomóc mojemu kanarkowi?
Co jeszcze może być powodem takiego zrogowacenia skóry na łapkach? Jakieś pasożyty, grzyby albo jeszcze coś innego?

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #2 : Grudnia 02, 2011, 11:32:47 »

Nikt nic nie doradził, to sama sobie odpowiem, może moje doświadczenie komuś się przyda.
Kilka dni smarowałam chore łapy oliwką i złuszczałam łuski. Po chwilowej pozornej poprawie łapy zrobiły się obrzęknięte, różowe i bolące, kanarka siedziała napuszona w jednym miejscu, z widocznym bólem przeskakiwała z miejsca na miejsce.
W mikroskopowym badaniu zeskrobin z łap nie znaleziono ani pasożytów, ani grzybów. Po telefonicznej konsultacji z dr Kamińskim zastosowałam Flucinar N krem do smarowania, dosłownie po jednym posmarowaniu widać już było poprawę, po 3 dniach samiczka odzyskała normalną aktywność i wesołość, łapy mają normalny wygląd, nie widać żadnego problemu z poruszaniem. Nie wiem niestety jaka była faktyczna przyczyna choroby.

Cordovan
Go
« Odpowiedz #3 : Grudnia 02, 2011, 11:55:20 »

Można też wyleczyć w takim przypadku kanarkowi łapy tormentiolem smarując nim dwa razy dziennie cieniutko. Często przyczyną bywają złe (często plastikowe) żerdki oraz czasami brak higieny w klatce.  Mrugnicie

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #4 : Grudnia 02, 2011, 02:07:00 »

Proszę dokładnie przeczytaj ulotkę dołączoną do leku i będziesz wiedzieć ( no może prawie ) co wyleczyłaś. Najogólniej Flucinar N leczy ostre stany zapalne skóry - również niezainfekowane.

klaus69
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 11

« Odpowiedz #5 : Lutego 26, 2012, 12:25:08 »

Z tego co mi wiadomo to jedna z przyczyn rogowacenia jest nie dobór witaminy A

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #6 : Lutego 26, 2012, 06:50:33 »

pokarm bogaty w witaminę A (sałata, mniszek, szpinak, jarmuż).

Z tą sałatą to chyba przesadzłeś...

Nikt nic nie doradził, to sama sobie odpowiem, może moje doświadczenie komuś się przyda.
Kilka dni smarowałam chore łapy oliwką i złuszczałam łuski. Po chwilowej pozornej poprawie łapy zrobiły się obrzęknięte, różowe i bolące, kanarka siedziała napuszona w jednym miejscu, z widocznym bólem przeskakiwała z miejsca na miejsce.
(...) Po telefonicznej konsultacji z dr Kamińskim zastosowałam Flucinar N krem do smarowania, dosłownie po jednym posmarowaniu widać już było poprawę, po 3 dniach samiczka odzyskała normalną aktywność i wesołość, łapy mają normalny wygląd, nie widać żadnego problemu z poruszaniem. Nie wiem niestety jaka była faktyczna przyczyna choroby.

Z tego opisu wnioskuję, że łapki zostały mechanicznie uszkodzone podczas usuwania łusek. Po prostu razem z łuskami został usunięty naskórek.

Do złuszczania najlepiej stosować oliwkę salicylową.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2012, 11:07:32 wysane przez Jacky » Zapisane

Eneregaja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #7 : Maja 30, 2012, 03:52:25 »

Witamina A jest w marchwi , liściach brokułów , szpinaku , dyni i maśle (ale uwaga bo o prawdziwe masło bardzo trudno!!)
Ja mam półtorarocznego kanarka, który też ma białe łuski na samych paluszkach, mimo diety takiej jak wyżej. Myślę, że w moim wypadku predyspozycje genetyczne bardziej się przyczyniły niż niedobory. Ale poza łuskami łapki ma ładne, niebolesne.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!