jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« : Kwietnia 25, 2009, 06:41:47 » |
|
Tegoroczne ornitologiczne mistrzostwa mistrzostwa Polski w Czeladzi odbędą się pod szyldem PZHKiPE nie jak dotychczas Rolskiej Federacji Ornitologicznej. Nie oznacza to,że w konkursie tym swoje ptaki wystawiac będą wyłącznie hodowcy należący do tego stowarzyszenia.Na wystawę przyjmowane i oceniane będą tak jak dotychczas, ptaki hodowców z innych stowarzyszeń.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 25, 2009, 08:22:29 » |
|
powiedzcie mi jak to jest z wystawami, jest taka mozliwość że jakbym przyniusł moje ptaki bez obrączek(z powodu opużnień z dostawą lub czyjejś winy niezaobrączkowaem 3 młodych) to czy sędziowie oceniliby moje ptaki , tak żebym tylko wiedział orientacyjnie czy są w miare dobre, wiem że to dla niektórych śmieszne, ale chciałbm by taka możliwość była.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 25, 2009, 11:07:50 » |
|
Myślę,że na wystawie mniejszej rangi np.oddziałowej,po opłaceniu kolekcyjnego za zgodą członków oddziału byłoby to możliwe(to wewnętrzna sprawa oddziału),lecz napewno takie ptaki nie mogłyby brac udziału w konkursie.Wiem,że w związku z opóżnieniami w dostawie obrączek organizatorzy mistrzostw Polski w Czeladzi zastanawiają się nad dopuszczeniem do konkursu ptaków obrączkowanych niezwiązkowymi obrączkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 26, 2009, 11:19:46 » |
|
Rozmawiałem tydzień temu z Jurkiem Kozłowskim (organizator MP) i powiedział że przymnie ptaki na obojętnie jakich obrączkach byle by były z tego roku (mogą być nawet z targu) lub z zeszłego ale oczywiście z odpowiednim dokumentem że obrączki były przepisane. Ale żeby wystawić ptaki na takich obrączkach hodowca do którego należą ptaki musi być oczywiście zrzeszony w którejś z organizacji. Ja osobiście uważam że to może przynieść trochę kłopotów organizatorom, bo przecież te obrączki "nie związkowe" nie maja sygnum tylko kolejne numery więc jak hodowca udowodni że to są ptaki wyhodowane przez niego a nie np przez kolegi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 26, 2009, 05:39:19 » |
|
Jestem tego samego zdania jak Balcar.Uważam,że decyzja ta może przynieśc więcej złego niż pożytku,jednak za całe to "zamieszanie" z obrączkami nie są winni sami hodowcy,dlatego to nie oni powinni ponosic konsekwencje tego bałaganu.Uważam jednak,że ptaki z obrączkami nie posiadającymi sygnum hodowcy powinny byc oceniane,jednak nie powinny brac udziału w konkursie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 26, 2009, 05:44:33 » |
|
Ja tym kanarką nic niezałożyłem.Sekretarz chciał podrzucić mi obrączki z rezerwy, ale darowałem sobie, mam tylko 3 takie ptaki, i tylko chciałem żeby sędzia je zobaczył i ocenił inaczej, ale ptaki te niebrały by udziału w konkursie.Oczywiście konkursowe by się opłaciło, Proponowałbym zrobić np. osobny stół z klatkami na tego typu ptaki, i wtedy sędziowie po ocenie normalych ptaków ocenili by tamte niekąplikując normalej pracy.Ale to wszystko było by uzależnione od ilości osób które mają takie ptaki bez obrączki, i tylko takie osdoby z związków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 26, 2009, 08:17:22 » |
|
Dopuszczenie ptaków bez obrączek czy też ptaków w obrączkach bez sygnum hodowcy do MP czy tez innych ważnych imprez na szczeblu krajowym to jakieś wielkie nieporozumienie,nie wiem w czyjej głowie rodzą się takie pomysły.Po co wtedy hodować ptaki ,wtedy wystarczyłoby kupić dobre ptaki od znanych hodowców ,ściąć obrączki i wystawić jako swoje.Mam nadzieję że nie dojdzie do takich śmiesznych rozwiązań bo te rozwiązania to zaprzeczenie sensu prowadzenia hodowli. Zresztą gdyby doszło do tak gorszących rozwiązań to jestem głęboko przekonany że żaden szanujący się hodowca nie wystawiłby na żadnej imprezie swoich ptaków bo i po co je wtedy wystawiać skoro o żadnej uczciwej rywalizacji nie może być wtedy mowy.Obrączki mogą być stare (jeśli jakiś hodowca nie dostał nowych na czas) ale zawsze ze swoim sygnum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 26, 2009, 08:33:40 » |
|
Dopuszczenie ptaków bez obrączek czy też ptaków w obrączkach bez sygnum hodowcy do MP czy tez innych ważnych imprez na szczeblu krajowym to jakieś wielkie nieporozumienie,nie wiem w czyjej głowie rodzą się takie pomysły.Po co wtedy hodować ptaki ,wtedy wystarczyłoby kupić dobre ptaki od znanych hodowców ,ściąć obrączki i wystawić jako swoje.Mam nadzieję że nie dojdzie do takich śmiesznych rozwiązań bo te rozwiązania to zaprzeczenie sensu prowadzenia hodowli. Zresztą gdyby doszło do tak gorszących rozwiązań to jestem głęboko przekonany że żaden szanujący się hodowca nie wystawiłby na żadnej imprezie swoich ptaków bo i po co je wtedy wystawiać skoro o żadnej uczciwej rywalizacji nie może być wtedy mowy.Obrączki mogą być stare (jeśli jakiś hodowca nie dostał nowych na czas) ale zawsze ze swoim sygnum.
Cieszę się Marku że podzielasz moje zdanie , dziwne chyba czytasz w moich myślach wszystko to co napisałeś dzisiaj po południu podczas pogawędki napisałem Tomkowi Balcarkowi. Do takiego czegoś niemoże dojść to się nawet w głowie nie mieści takie kąbinacje, jak ktoś chce aby w PFO było dobrze skoro wszędzie ludzią przychodzą takie pomysły do głów. Należymy do PFO więc zarazem do C.O.M a tam z całą pewnością nic takiego by nie przeszło więc niemożna się tak wygłupiać tylko zachować zdrowy rozsądek i robić wszystko jak najlepiej, MP to widowisko na skalę krajową i takie rzeczy są niedopuszczalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 26, 2009, 08:54:33 » |
|
Widze że nierozumiecie oco chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 26, 2009, 09:12:07 » |
|
DariuszFojt wiem o co Ci chodzi , w takich sprawach to się dogadaj w oddziale i myślę że będziesz miał taką możliwość oceny swoich ptaków, ale sory nie róbmy w Mistrzostw Polski "wiochy".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwietnia 26, 2009, 10:16:21 » |
|
Moja wypowiedz dotyczy tylko imprez na szczeblu krajowym takich jak PKK czy też MP .Na szczeblu oddziału Twoje ptaki mogą być oczywiście ocenione jeśli tylko dogadacie się między sobą i z ekspertem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwietnia 27, 2009, 01:39:04 » |
|
Rozumie was, na oddziałowych moge dać do oceny, ale chciałem dać też ekspertowi na MP.i niewtrącałbym sie do konkursów, dlatego i Wy niemielibyście z tego powodu jakis komplikacji, ale OK. dam do oceny na oddziałowej imprezie i będzie dobrze. Pozdraiwiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwietnia 27, 2009, 04:54:15 » |
|
DariuszFojt to chyba Ty nie rozumiesz przecież na konkursie oddziałowym Twoje ptaki może oceniać ten sam ekspert ,który potem będzie oceniał ptaki na MP.Nie ma lepszych i gorszych ekspertów.To niby co, że eksperci ją inni na PM a inni na wystawy oddziałowe ,nie to są ci sami eksperci.Chyba tez nie za bardzo rozumiesz że na większych imprezach są pewne regulaminy i procedury,czyli pewne prawo ,którego należy przestrzegać ,a Ty uważasz że można takie prawa łamać i na naginać do czyichś indywidualnych potrzeb.Pewnie też nie wiesz że do takich indywidualnych ocen Twoich ptaków byłaby potrzebna uchwała PZHKiPE lub PFO w zależności kto będzie organizował MP,my to sobie tu na tym forum możemy tylko popisać co by kto chciał a decyzje podejmie i tak ktoś inny kto jest uprawniony do podejmowania takich decyzji. Poza tym cierpliwości jeszcze się na wystawiasz swoich ptaków aż Ci się to znudzi  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwietnia 27, 2009, 06:38:39 » |
|
No macie racje, ja jak zwykle jestem niecierpliwy , a po jakims czasie jak to przemyśle to to wychodzi i tak nato co napisaliście np. że sędzia będzie ten sam.Więc przepraszam jak kogoś wkurzyłem.Postaram się tego typu rzeczy nieporuszać,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwietnia 30, 2009, 08:42:52 » |
|
Jeśli już wiecie lub nie... PZHKiPE powierzyło organizację MP kanarków harceńskich oddziałowi z Bydgoszczy, zatem mam pytanie czy konkurs kanarka harceńskiego odbędzie się także w CzeladŹi na planowanych mistrzostwach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|