Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: dokument potwierdzający rasę u kanrków ?  (Przeczytany 18198 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« : Padziernika 03, 2012, 05:55:17 »

Witam!
Sporo  czytam o rasach kanarków, często piszecie, że kanarek taki a taki jest nierasowy, lub jest mieszanką etc. Chciałam zapytać czy w świecie kanarków tak jak u psów czy kotów obowiązują rodowody. Widziałam kilka wątków o rodowodach, udokumentowanych pokoleniach, ale bardziej wynikało z nich, że jest to wewnętrzna dokumentacja Hodowcy niż poświadczony "certyfikat". Pytanie dotyczy po pierwsze - kupna rasowego ptaka. Jako całkowity amator rozróżniam podstawowe kanarki kształtne i podstawowe kolory, ale już w żaden sposób nie ocenię czy nie jest to np jakaś mieszanka która wygląda jak rasowy kanarek, o śpiewających czy  bardziej skomplikowanych kolorach nie wspomnę.. Być może  w świecie kanarków nie ma to znaczenia i czerwony kanarek zaliczany jest do rasy  czerwonych?  Z drugiej jednak strony  kilka razy czytałam że czerwony nierasowy kanarek nigdy nie osiągnie  idealnego koloru, bez względu na podawane mu barwniki.. etc..Czyli na jakiej podstawie zalicza się kanarka do rasowych lub nie ?  Drugi punkt dotyczy kojarzenia ptaków - jak sprawdza się pokrewieństwo? Czy to jest tak,  że kupując u danego Hodowcy, mogę poprosić o wypis genealogii ptaka i to wystarczy, czy wydaje się jakiś dokument? Moje wątpliwości wynikają również stąd iż obrączki, jako  oznaczenie ptaka ( taki chip w sumie : ) )  są zalecane, ale nie obowiązkowe.  Zapewne inne spojrzenie w moim przypadku wynika z obracania się do tej pory w świecie psich i kocich wystaw. Dlatego będę wdzięczna za przybliżenie tej kwestii.
pozdrawiam
Sarenzir

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #1 : Padziernika 06, 2012, 03:02:59 »

Nie wiem czy to pytanie jest za  trudne czy za  trywialne , że nie mam na nie odpowiedzi ?  Co?

Może zapytam inaczej.. chce kupić rasowego ptaka -  nie znam Hodowców, ani oni mnie, jadę pierwszy raz do człowieka, nie wiem jakim jest Hodowcą, czy pseudohodowcą : o co mam zapytać żeby upewnić się że kupuje rasowego ptaka ( po rodzicach rasowych i dziadkach ) a nie eksperymenty danego Hodowcy lub krzyżówki, które wyglądają jak rasowe.
Jednym słowem - jak nie dać się oszukać.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Padziernika 06, 2012, 03:41:57 »

Jak się odpowiednio do zakupu przygotujesz, to nie dasz się oszukać.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #3 : Padziernika 06, 2012, 04:56:15 »

Chyba rzeczywiście pozostaje nauczyć się jak najwięcej i polegać na swojej wiedzy, a to już zbliża się
do wiedzy posiadanej przez sędziów, może nie tak szerokiej, ale np. jak zajmujesz się glosterami to
najlepiej posiadać wiedzę sędziowską w zakresie glosterów, bo inaczej nie wybierzesz ptaka, który
będzie wysoko punktowany na konkursach.

Jeśli chodzi o rodziców - pozostaje tylko bazować na notatkach poprzedniego hodowcy - albo jest porządny i notatki ma
albo łączy co popadnie i nawet nie pisze co z czym. Tutaj nie ma mocnych, bo skład genów może Ci wyjść dopiero przy dzieciach czy nawet wnukach (F1 lub F2).

Raczej nie spotyka się mieszanek, które wyglądają jak rasowe kanarki. Połączenie glostera z np. kanarkiem czerwonym nigdy nie da glostera zgodnego ze standardem, chyba, że bardzo się mylę.

Z tym zaliczeniem do danej rasy czasami są problemy ale to bardziej dotyczy klas na konkursach niż informacji hodowlanej. Np. z tego co się ostatnio dowiedziałem kanarek niemiecki koroniasty jest oceniany jako kanarek kolorowy, a na koniec ocenia się koronę. Ale jest to dosyć specyficzny problem.

Na jakiej podstawie zalicza się kanarka do danej rasy? - Na podstawie standardów. Jeśli gloster jest bardzo duży i puchaty to będzie norwikiem. Jak border nie będzie miał wcięcia za głową to będzie - no właśnie nie pamiętam, ale będzie zaliczony do innej rasy. Przykłady są przejaskrawione, ale tak to działa, przynajmniej tak to zrozumiałem.

Pokrewieństwo - tutaj polegasz na informacji od hodowcy.

Jak się nie dać oszukać i kogo wybrać. Poszukaj informacji o wystawach na 2-3 lata wstecz. Zobacz kto zajmuje pierwsze 3 czy 5 miejsc z kategorii która Cię interesuje. Porozmawiaj z tym hodowcą. PochodŹ po wystawach zobacz jak wyglądają ptaki oceniane wysoko, a jak z niższą oceną. Jak będziesz miał szczęście to sędzia/hodowca poświęci Ci trochę czasu i powie dlaczego ocena była taka a nie inna (przynajmniej w teorii, nie wiem czy praktycznie uzyskasz taką wiedzę).
Dobry hodowca, przynajmniej w założeniu, nie ma nic do ukrycia, pozwoli Ci popatrzeć na wybranego ptaka - jak się zachowuje, w jakich mieszka warunkach, powie Ci jaką daje mieszankę, czy był odrobaczany itp. Jak trafisz na kogoś, kto otworzy Ci drzwi i da kanarka już w papierowej torbie, "gotowego do drogi" - ja bym podziękował.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #4 : Padziernika 08, 2012, 10:13:19 »

Bardzo dziękuje za informacje - o takie właśnie wyjaśnienie mi chodziło. Widzę że "w kanarkach" jest inaczej niż w ssakach, stąd moje totalne zamieszanie   i niezrozumienie tematu.  Rozumiem z tego, że rasę kanarka określa się po jego fenotypie, czyli idąc za Twoim przykładem- teoretycznie  jak będę mięć glostery , zacznę hodować coraz większe i bardziej puchate to w końcu  będę mieć norwiki ? - przynajmniej na wystawach, a o rasie kanarka decyduje jego wygląd, bo nie ma żadnych rodowodów i papierów ? 
Zakładając teoretycznie - np. mój kanarek po podaniu barwników sztucznych , okaże się średnio wybarwionym pod względem jakości czerwonym kanarkiem, kiedy połączę go z samicą kanarka czerwonego - dzieci będą rasy kanarek czerwony? ( pomijam oczywiscie wartość hodowlano - wystawową tych ptaków, która z racji tatusia była by niewielka albo żadna  )

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Padziernika 08, 2012, 10:22:10 »

Wydaje mi się, że najlepszym "dokumentem" potwierdzającym rasowość ptaka jest karta ocen z wystaw.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #6 : Padziernika 08, 2012, 10:27:08 »

Nie wiem czy z glostera zrobisz norwika, to tylko taki przykład, bardziej otrzymasz glostera który nie spełnia połowy standardów (za duży, sterczące pióra, zła postawa) i w ogóle na konkurs się nie dostanie albo norwika, który ma koronę po glosterze <- chociaż to już byłoby ciekawe Mrugnicie
Nie spotkałem się z rodowodem, bardziej z informacją hodowlaną więc pozostaje fenotyp i bazowanie na informacji od hodowcy.

Twoje pytanie jest nieco trudniejsze niż wygląda - nawet słabo wybarwiony kanarek czerwony będzie rasowo kanarkiem czerwonym (może dlatego, że nie będzie innej rasy, do której można by go dopisać). Chyba, że masz na myśli dokładnie Twojego kanarka - wtedy w ogóle nie podejmuję się odpowiedzi, bo na kanarkach kolorowych na razie się nie znam. Możliwe że uzyskasz część rasy (koloru) matki i część rasy (koloru) ojca albo, jeśli oba kanarki to kanarki kolorowe - połączenie kolorów. Ale na to musiałby odpowiedzieć ktoś, kto określi rasę Twojego kanarka i zna się na łączeniu kolorowych.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #7 : Padziernika 08, 2012, 11:04:10 »

jot-ka11

Dobry pomysł dla takiego amatora jak ja , gdybym chciała zaczynać hodowanie.

Klapouch
Z tego co piszesz ,wynika,że nie tylko wygląd ale również geny, a z racji braku jakiejś "oficjalnej " dokumentacji, pozostaje, to co radzono już w poprzednich postach  bardzo starannie wybrać Hodowcę od którego kupuje się ptaka, i nie kupowanie od przypadkowych osób np z allegro

Bardzo Wam dziękuje , rozjaśniły się mroki mojej niewiedzy  Spoko

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #8 : Padziernika 08, 2012, 11:43:13 »

To teraz powiedz co planujesz  Duy umiech

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #9 : Padziernika 08, 2012, 12:00:53 »

Na razie projektuję mini wolierkę lub dwie plus sprawdzam możliwości zmiany balkonu w wolierę letnią  Duy umiech.  Klatki lęgowe widziałam gotowe z wyposażeniem, bardzo funkcjonalne i estetyczne.  Wiedza powoli  napływa mi do mózgu. Będzie miejsce odpowiednie i wiedza, pomyślę o stadku hodowlanym lub do patrzenia  Spoko

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #10 : Padziernika 08, 2012, 12:10:49 »

sprawdzam możliwości zmiany balkonu w wolierę letnią

ech, pozazdrościć, ja niestety nie mogę - oprócz kanarków mam wąsate miłośniczki ornitologii, które korzystają z balkonu.
Jakby co to wiesz, że jeden z lepszych sklepów dla ptaków masz rzut beretem? - http://animal.sosnowiec.pl

lub do patrzenia

lub do słuchania Mrugnicie

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #11 : Padziernika 08, 2012, 12:25:09 »

Tak, wyczaiłam ten sklep i bardzo się z niego cieszę  Umiech.
Co do posłuchania - zakochałam się w wodnotokowych i timbradorach. Mój kanarek jest również fantastycznym śpiewakiem, świergotanie samic , tez mi się bardzo podoba  Duy umiech

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #12 : Padziernika 08, 2012, 08:11:12 »

PodjedŹ do łazisk na PPKK. Na pewno coś kupisz.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #13 : Padziernika 08, 2012, 09:31:37 »

Jot-ka11
Chcę jechać , jeśli będę mieć transport... ale się boję Chichot , co prawda jeszcze tydzień temu byłam przekonana, że nie na pewno nie kupię..ale widzę że moja stanowczość bardzo szybko topnieje  Duy umiech. Zwłaszcza że tam będą kształtne kanarki Jzyk

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #14 : Padziernika 08, 2012, 10:21:35 »

Jechać musisz koniecznie.
Ale musisz tez twardo sobie postanowić - nie kupisz więcej niż jednego kanarka Mrugnicie

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!