Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 04:50:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Ankieta
Pytanie: Który z terminów (chodzi o weekend dla zwiedzających) wystawy w łodzi byłby dla Was najlepszy?
18-19 październik - 5 (26.3%)
7-8 listopad - 7 (36.8%)
14-15 listopad - 1 (5.3%)
21-22 listopad - 1 (5.3%)
5-6 grudzień? - 5 (26.3%)
Gosw w sumie: 15

Strony: 1 [2] 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wystawa w łodzi  (Przeczytany 23969 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
feno-typ
Go
« Odpowiedz #15 : Sierpnia 30, 2009, 12:53:58 »

Ja powiem szczerze z chęcią bym się wybrał z ptakami do łodzi jeżeli oczywiście moje kolekcje nie byłyby jedynymi w swojej rasie albo nie były wystawiane np  z czerwonymi.   

Powiem Wam „na ucho“, że organizatorzy tej wystawy mają bardzo ambitne plany i przewidzieli kilka niezłych niespodzianek, ale jakby co do czego, to ja o niczym nie wiem i nic nikomu nie zdradziłem Mrugnicie

Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #16 : Sierpnia 30, 2009, 01:43:00 »

Może zdradisz w sekrecie kto podejmuje się organizacji i co to za ambitne plany? nie daj się prosic....

feno-typ
Go
« Odpowiedz #17 : Sierpnia 30, 2009, 02:49:00 »

Może zdradisz w sekrecie kto podejmuje się organizacji i co to za ambitne plany? nie daj się prosic....

Nie mogę! Boję się zapeszyć Mrugnicie

Musicie poczekać na wypowiedŹ Jacki’ego (w odpowiednim czasie).

Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #18 : Sierpnia 30, 2009, 06:36:50 »

Uzbrajam się w cierpliwośc i czekam .Czy organizatorzy myślą o tym roku?

Granos
Go
« Odpowiedz #19 : Sierpnia 30, 2009, 09:53:50 »

Byłoby super! Napewno dobrze zorganizowane wystawa takiej rangi ściagnęła by wiecej wystawców a co za tym idzie zwiedzajacych.

Oby wypaliło Mrugnicie.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 753

« Odpowiedz #20 : Sierpnia 31, 2009, 10:57:38 »

Pytanie o wystawę w łodzi jest sondażowe. Wiem, że trwają pracę nad zorganizowaniem w łodzi wystawy, która nie będzie jedynie wystawą oddziałową. Nie posiadam, żadnych szczegółowych informacji ani o terminie, ani o miejscu wystawy czy tym bardziej o podziale klas wystawowych. Jeżeli jednak będzie zainteresowanie organizacją takiej wystawy, to jak zapewniali mnie hodowcy zrzeszeni w łSHKiPE, w łodzi zostanie zorganizowana profesjonalna wystawa ptaków egzotycznych z wieloma niespodziankami. Wiem też, że trwają już przygotowania wstępne do takiej wystawy i że wkrótce na wortalu znajdą się bardziej szczegółowe informacje na temat wystawy.

Narazie chodzi tylko o ustalenie czy bylibyście zainteresowani wystawieniem swoich ptaków w łodzi lub ewentualnie przyjazdem tutaj w charakterze oglądających wystawę i jaki termin z wymienionych w ankiecie najbardziej by Wam odpowiadał. A może macie jakieś specjalne życzenia, albo pomysły, które warto zrealizować?

Organizatorzy zapewniają, że termin wystawy nie będzie się pokrywać z innymi ważnymi wystawami w Polsce, typu Puchar Polski, czy Mistrzostwa Polski.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 12:42:10 wysane przez Jacky » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 753

« Odpowiedz #21 : Wrzenia 09, 2009, 12:00:59 »

Trwają prace nad przygotowaniem łódzkiej wystawy. Ze względów technicznych organizatorzy chcieliby poznać ilości wystawianych ptaków, ze względu na wielkość powierzchni wystawowej.

Na wystawie rywalizacja będzie odbywać się w czterech grupach wystawowych: kanarki barwne, kanarki kształtne, kanarki śpiewające i egzotyka. W przypadku wystawienia dużej ilości ptaków, nie będących kanarkami, egzotyka podzielona zostanie na jakieś mniejsze grupy wystawowe (np. papugi, astryldy itp.). Szczegółowy podział na klasy wystawowe nastąpi w momencie, kiedy wiadomo będzie mniej więcej ile jakich ptaków zostanie wystawionych.

Organizatorzy wystawy mają w planach dwukrotną ocenę ptaków przez ekspertów. Eksperci oceniać będą tradycyjną metoda punktową i metoda angielską. Dotychczas w Polsce jedynie glostery oceniane były tylko raz metodą angielską na Specjalistycznej Wystawie Glosterów w łaziskach Górnych w grudniu 2008 roku. Nikt jeszcze w Polsce nie prowadził oceny kanarków barwnych metoda angielską. Dlatego też organizatorom zależy na jak największej ilości wystawianych ptaków, aby można było przeprowadzić ocenę systemem angielskim.

Więcej informacji i szczegółów o samej wystawie zostanie przekazanych dopiero po dniu 14 września.

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #22 : Wrzenia 09, 2009, 05:04:21 »

Kilka dni nie zaglądałem na wortal i tu nagle znajduję taką super niespodziankę. Taka wystawa jest bardzo potrzebna. Byłaby to bowiem bodajże czwartą z dużych kanarkowych wystaw (o ile jakąkolwiek wystawę ornitologiczną w Polsce można nazwać mianem dużej).
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że łódŹ, mimo posiadania chlubnych tradycji w hodowli ptaków, a szczególnie kanarków, nie miała nigdy jakiś tradycji wystawowych jeśli chodzi o ptaki. Wprawdzie łódŹ, z tego co wiem, jest miastem wystawowym, ale wystawa łSHKiPE organizowana w ostatnich latach była antywystawą. Podręcznikowo mówiąc łódŹ pokazała wszystko to, czego nie należy pokazywać. Ptaków generalnie mało, ptaki słabe, brak możliwości wglądu w karty ocen, często najsłabsze ptaki miały przypięte do klatek jakieś wyróżnienia, w ogóle zapomniano chyba, że istnieje coś takiego, jak katalog z wystawy. Dobrze, że PFO pracowało, jak pracowało, bo takie wystawy nie spełniały nawet starego, jak świat, regulaminu wystaw PFO (przy okazji chciałbym zaapelować do działaczy w PFO o zmianę regulaminu wystaw, która by wprowadzała standardy europejskie na lokalne wystawy ptaków!!!).
Ciekawe kto byłby organizatorem takiej wystawy. Mniemam, że łSHKiPE.
Obawiam się, że łódŹ porwała się trochę z motyką na słońce. Rozumię, że Panowie i Panie z łodzi chcieliby się poprawić za tamte kiepskie wystawy, ale żeby tworzyć zaraz wystawę ogólnopolską czy międzynarodową, to trzeba mieć jakieś doświadczenia w organizacji takich imprez.
łódŹ ma dobre położenie (nie tylko w skali kraju, ale i Europy), ma rozbudowaną bazę gastronomiczno-hotelową, dobre połączenia drogowo-kolejowe z innymi ośrodkami i w sumie nadaje się na miasto wystawowe. Sam jednak pomysł i zapał nie wystarczą do organizacji jakiś większych imprez. W obecnych czasach potrzebne są do tego pieniądze. Czy w obecnej sytuacji łSHKiPE stać na zaproszenie gości z Polski (o zagranicy chwilowo nie wspominam)? Czy łSHKiPE ma jakiś sponsoring?
Widzę jednak, że jeżeli chodzi o organizację wystaw ornitologicznych to sporo się zmienia w naszym kraju na korzyść. Niektóre ośrodki planują organizację znacznie większych wystaw niż w latach ubiegłych. Jeżeli łódŹ chce zorganizować taką wystawę, to musi się wspiąć na wyżyny swych umiejętności. Nieoczekiwanie bowiem rośnie konkurencja w tej dziedzinie. Taki np. Nowy Targ, miasto prawie nieznane na mapie ornitologicznej, w tym roku organizuje Otwarte Mistrzostwa Podhala. Z rozmów z organizatorami tej wystawy wiem, że spodziewają się tam zagranicznych wystawców. Czy łódŹ w 2009 roku pokona Nowy Targ, czy też będzie odwrotnie? Pożyjemy zobaczymy! Sam jestem ciekawy, jak to będzie. Będę kibicował i jednym i drugim, bo chciałbym, żeby im się udało.

Granos
Go
« Odpowiedz #23 : Wrzenia 09, 2009, 08:16:15 »

W niedzielę jest zebranie na temat wystawy więc pewno wtedy bedzie cos wiecej wiadomo.uważam ,ze stać łódŹ na ZNAKOMIT¡ wystawę: katalogi to kwestia dogadania,jesli bedzie większa wystawa to na pewno wzrośnie ilość i jakość ptaków.a tak doświadczeni hodowcy na pewno poradza sobie z organizacja. Cieszę sie bardzo ,ze to akurat w łodzi-wkoncu sam należę do łSHKiPE. Mrugnicie

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #24 : Wrzenia 11, 2009, 09:56:19 »

Organizatorom tej wystawy życzę wszelkiej pomyślności i doprowadzenie tego ambitnego zamierzenia do końca.Jednak martwi mnie to że nikt z organizatorów tej wystawy się w tym wątku nie wypowiedział.Martwi mnie tez ostatnia wypowiedz Granosa na ten temat że dopiero w niedzielę  organizatorzy tej wystawy będą na jej temat rozmawiać.Mam jednak nadzieję że ta wystawa dojdzie do skutku.

Puki
Futtermittel Pukat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sachsen/Germany
Wiadomoci: 14

« Odpowiedz #25 : Wrzenia 12, 2009, 11:35:10 »

Hallo Freunde,

ich möchte Euch ebenfalls hier sagen, das ich die Idee für eine offene und große Schau im Zentrum von Polen, sehr interessant finde. Feno-Typ und Jurek haben mir schon viel darüber berichtet und mir Eure Gedanken näher gebracht. Wie gesagt ich finde das wirklich toll.
Ich bin mir auch sicher, das in den nächsten Jahren der eine oder andere Züchter aus Deutschland, bereit ist sich an Eurer Austellung zu beteiligen.
Ich wünsche den Veranstaltern viel Erfolg.
Gruß Sven

feno-typ
Go
« Odpowiedz #26 : Wrzenia 12, 2009, 08:53:33 »

Hallo Freunde,

ich möchte Euch ebenfalls hier sagen, das ich die Idee für eine offene und große Schau im Zentrum von Polen, sehr interessant finde. Feno-Typ und Jurek haben mir schon viel darüber berichtet und mir Eure Gedanken näher gebracht. Wie gesagt ich finde das wirklich toll.
Ich bin mir auch sicher, das in den nächsten Jahren der eine oder andere Züchter aus Deutschland, bereit ist sich an Eurer Austellung zu beteiligen.
Ich wünsche den Veranstaltern viel Erfolg.
Gruß Sven

Sven napisał:

Halo Przyjaciele,

również chciałbym w tym miejscu pochwalić pomysł zorganizowania wystawy w samym centrum Polski. Feno-typ (Jurek) już mi szczegółowo o zamiarach organizatorów opowiadał. Jak już powiedziałem, pomysł jest świetny! Jestem niemalże pewny, że w przyszłym roku także przynajmniej kilku niemieckich hodowców weŹmie udział w wystawie.

życzę organizatorom powodzenia.

Pozdrawiam

Sven

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #27 : Wrzenia 15, 2009, 02:55:03 »

Witam wszystkich
Z wielkim smutkiem muszę wszystkich powiadomić, że planowana łódzka wystawa nie dojdzie do skutku. Odbędzie się natomiast zwykła coroczna wystawa oddziałowa. Walne zebranie doszło do wniosku, że szkoda pieniędzy na organizację lepszej o szerszym zasięgu wystawy.
   Najbardziej zdziwiły mnie jednak inne postanowienia, a mianowicie, że karty ocen nie będą wywieszane na klatkach (format kart nie pozwala na ich wywieszanie :-) ). Jeden z panów wytłumaczył mi nawet , że karta ocen jest dla hodowcy i tylko dla hodowcy. Pozostali muszą się zadowolić katalogiem którego też nie będzie. Zresztą nie będę opisywał całej debaty bo szkoda czasu, a niektóre wypowiedzi nawet nie nadają się do publikacji. Jak widać nasi członkowie niestety nie rozumieją, że czasy skromnych wystaw to już przeszłość. Na dzień dzisiejszy w dobie telewizji i internetu oglądanie bez odpowiedniej oprawy ptaków jest dla młodych ludzi po prostu nudne, a tu jeszcze trzeba zapłacić bilet. Nie pojmują, że przez dobrze zorganizowane wystawy zachęcamy młodych ludzi do hodowli kanarków oraz egzotyki. Moim zdaniem ciągłe powtarzanie, że zawsze tak było, doprowadzi do sytuacji, że kanarka za kilkadziesiąt lat oglądać będziemy  w ZOO.
    Tak więc jak co rocznie zapraszam na łódzką Oddziałową wystawę kanarków i ptaków egzotycznych. Jak corocznie kanarki oraz egzotykę zaprezentują zawsze ci sami hodowcy. Podzielą się pucharami w skromnym własnym gronie. Postawią wszystkie trofea na półeczkach i dalej będą rozmyślać jak to było, że w Stowarzyszeniu łódzkim było kiedyś 250 osób, a wystawę odwiedzały całe łódzkie rodziny.
   Jednak nie wszystko stracone. Wczoraj na zebraniu zobaczyłem światełko w tunelu. Wśród naszych członków mamy nowego bardzo młodego człowieka. Nazywa się Bartosz Granosik. Nie siedział przed komputerem nie poszedł grać w piłkę lecz przyszedł na zebranie.    Nie miałem okazji z nim porozmawiać, ale na pewno to zrobię. Rozmawiałem już na jego temat z paroma osobami, pozwoliłem sobie poczytać jego wpisy na tym forum i mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że pasją jego są kanarki. W rozwijaniu swojego hobby zapewne pomagają mu rodzice, którym bardzo dziękuję, że finansują jego zamiłowanie do kanarków. I właśnie dla takich ludzi warto poświęcać swój czas, działać i starać się wprowadzać zmiany. I jeszcze jedno: Kiedyś każdy z nas będzie zmuszony z jakiś tam powodów, zakończyć przygodę z kanarkami lub innymi ptakami. I co wtedy zrobić ze swoimi pupilami? Może komuś je przekazać, ale komu? OdpowiedŹ jest prosta. W większości przypadków będzie to handlarz bo hodowców zamiast przybywać - ubywa. Więc warto się zastanowić czy warto negować wszystko co nowe i trwać w postanowieniu, „ZAWSZE TAK BYłO”.
Pozdrawiam wszystkich z nadzieją, że w przyszłym roku taka wystawa się odbędzie. Na dzień dzisiejszy dziękuję wszystkim którzy przyczynili się do powstania pomysłu zorganizowania wystawy w łodzi. Dziękuję Panowie.
D.J.
A już dzisiaj można przeczytać relację z łódzkiej oddziałowej wystawy kanarków i ptaków egzotycznych - w dziale relacje z wystaw

feno-typ
Go
« Odpowiedz #28 : Wrzenia 15, 2009, 02:55:20 »

Drodzy forumowicze,

z upoważnienia będącego na urlopie Jacki’ego, z przykrością pragnę powiadomić Was, że wystawa w łodzi odbędzie się w swojej dawnej, a więc bardzo słabej (jak słyszałem), skostniałej formie.  Dalej będzie miała charakter nic nie znaczącej, stricte lokalnej „wystawki”, na której pokazanych zostanie niewiele, słabych ptaków, a tytuły tradycyjnie dostaną ci sami ludzie-kolesie na zasadzie: dwie pokazane kolekcje = tytuł mistrza łodzi i wicemistrza łodzi ; jedna = tytuł mistrzowski, nawet gdyby to był kolekcje, które osiągną poniżej 340 punktów...

Tak postanowili „otwarci” na świat i nowości koledzy z łSHKiPE Smutny Wychodzi więc na to, że wolą się dalej kisić we własnym "kolesiowym", prowincjonalnym sosie...

W związku z powyższym nie czuję się już zobowiązany do zachowania tajemnicy i dopowiem kilka słów od siebie o planach inicjatorów omawianej w tym wątku wystawy.

Otóż miała to być wystawa nie tylko ogólnopolska, ale i z międzynarodową obsadą. Poprzez moje bardzo intensywne i żmudne (tłumaczenie w obie strony długich listów, długie rozmowy telefoniczne, spotkania w cztery oczy itp.) starania, do łodzi mieli przyjechać w charakterze sędziów: nasz nowy niemiecki forumowy kolega Sven Pukat i absolutny guru kanarczarstwa, długoletni teoretyk i praktyk, autor doskonałej ksiązki o kanarkach kolorowych, Norbert Schramm. Ludzie ci  „zjedli zęby” na hodowli kanarków, a Norbert jest przewodniczącym jednego z najprężniej działających związków regionalnych, zrzeszonych w DKP, a mianowicie Saksońskiego Związku Hodowców Ptaków. Obaj niemieccy przyjaciele Polski i Polaków zgodzili się przyjechać do łodzi za znikomą część tego, co im normalnie proponują organizatorzy innych, różnej rangi wystaw w Niemczech i krajach zachodnioeuropejskich. Obaj mieli też praktycznie za darmo wygłosić niezwykle ciekawe prelekcje; Norbert Schramm miał mówić o genezie i powstaniu jego standardowej książki „Die Farbkanarien”, a Sven o swoich ulubieńcach, czyli o kanarkach kształtnych. Obie prelekcje miały się odbyć w oparciu o bogaty materiał poglądowy, a ja zgodziłem się nieodpłatnie towarzyszyć im w podróży do Polski jako ich osobisty tłumacz...

Tak więc w czasie wystawy zapewniona byłaby nie tylko fachowa, obiektywna ocena ptaków, przeprowadzona na najwyższym europejskim poziomie, ale w dniu przydzielania nagród wystawiający swe ptaki hodowcy mieliby dodatkowo fantastyczną okazję do poszerzenia własnej wiedzy i zabrania do domu mnóstwa pożytecznych materiałów poglądowych...

Niemieccy koledzy zaoferowali także swoją pomoc w zorganizowaniu samej wystawy, jako że mają na tym polu ogromne doświadczenie. Chcieli służyć radą, pomóc także w rozpropagowaniu łódzkiej wystawy w Niemczech, tak, aby w następnych latach stała się ona rzeczywiście imprezą międzynarodową, czymś w rodzaju polsko-niemieckiego joint venture. Miałem okazję przekonać się o ich fantastycznej, „propagandowej” robocie zeszłej niedzieli, z okazji sesji mojego macierzystego związku regionalnego w Drezdnie.  Zostałem wręcz zasypany pytaniami niemieckich hodowców o możliwości przyjazdu do Polski i to jeszcze w tym roku. Ludzie ci chcieli także przywieŹć ze sobą ptaki z własnych nadwyżek hodowlanych, żeby zainteresowani kupnem dobrych ptaków polscy hodowcy mogli je od nich nabyć po bardzo przystępnych cenach... Możecie mi wierzyć, że byłem zaskoczony tak pozytywną reakcją niemieckiego środowiska, wszyscy moi przyjaciele autentycznie cieszyli się pomysłu zorganizowania tej wystawy w samym centrum Polski.

Dzięki postawie kolegów z łSHKiPE cała moja praca, całe zaangażowanie poszły na marne. Straciłem mnóstwo czasu i nerwów, pozostał mi wstyd. Obawiam się, że kompromitacja z powodu odrzucenia planów zorganizowania porządnej wystawy, będzie negatywnie „owocowała” jeszcze przez długie lata...

Jest mi z tego powodu niezwykle przykro; nawet nie wyobrażam sobie, w jaki sposób mam przekazać Svenowi i Norbertowi smutną wiadomość, że kilku zardzewiałych, starszych facetów, prawdopodobnie w obawie przed kompromitacją ich marnego przychówku, postanowiło „olać” ich wyciągnięte ręce…

No cóż, mam nauczkę na przyszłość…

Serdecznie pozdrawiam

Jerzy Kraiński – „feno-typ”
« Ostatnia zmiana: Wrzenia 15, 2009, 03:10:34 wysane przez feno-typ » Zapisane

Granos
Go
« Odpowiedz #29 : Wrzenia 15, 2009, 03:52:44 »

Wielka szkoda ,że tak dobrze zapowiadajaca wystawa zostanie tylko klubowa... Także byłem na tym zebraniu ( tak jak wcześniej wspominał NORWIK 24-dziękuję za miłe słowa). W zasadzie nie wiem co się stało bo zostały przedstawione naprawdę bardzo dobre pomysly na wystawę (w zasadzie przez jednego członka) -czemu to nie zachęciło nie wiem. Niby było sporo glosów o zorganizowanie wystawy za rok ale jestem trochę przerażony po tym jak od niektórych słyszałem ,że potrzeba na ta wystawę roku by wszystko dograć Co?.Bardzo się takze ucieszyłem gdy dowiedzialem się o przyjeŹdzie jako sędziego Svena Pukata wkoncu to wybitny specjalista (sam mam klatki wystawowe od pana Pukata) ale jak wspomniałem szybko ten pomysł został odrzucony.

No coż pozostaje wystawa z większym rozmachem się w tym roku nie uda,na MP pewno bedzie wiele problemów z obraczkami,chodzi mi tu o decyzję o wystawianiu ptaków na obraczkach "sklepowych",dobrze ze pozostaje PPKK.Mam nadzieję ,że wystawa uda się za rok natomiast w tym roku zapraszam na klubowa :13-15 listopada do łódzkiego Domu Kultury przy ulicy Traugutta.

Strony: 1 [2] 3 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!