ja samice do lęgów trzymam razem w jednej dużej klatce, w styczniu, kiedy wydłużam im dzień świetlny i podnoszę temperaturę, wstawiam im gniazdko i wkładam do klatki materiał na gniazdo, kiedy widzę, że któraś z samic interesuje się budowa gniazda, przekładam ją do osobnej klatki lęgowej z gniazdkiem.
co do samców, to wystarczy jeden samiec na trzy samice, ale musisz myślec przyszłościowo

może w przyszłym roku hodowlę powiększysz...
a ja bym to rozplanował tak:
na dole fruwalka szeroka na 120cm i wysoka na 50cm, nad nią trzy poziomy - lęgowe podzielone na pół z przegrodą wyciąganą jak radził Ci Jacky, każdy o wysokości 40cm, pozostanie Ci miejsce na górze, gdzie możesz zrobić pojedynki dla samców - pięć pojedynek zmieścisz...
Witam ponownie.
Chyba zrobię jak kolega rufin doradził za co wielkie dzięki

poniżej napiszę o jeszcze jednym pomyśle.
Maciek-Chorzów Mam nadzieje że niemasz zamiaru teraz zaczynać lęgów?

Wymiary wyse Ci jutro bo póżno wracam z pracy i mam już ciemno u ptaków.
Mieszkam w Katowicach, więc jak chciałbyś zobaczyć moje regały to zapraszam.
Jak na razie się szykuję do przyszłorocznych lęgów.
Ze względu na prace, prace nad regałem- będą trochę trwały

więc dlatego już sie do nich zabieram.
W dziale "Podstawy hodowli" jest dział podrzędny-klatki, w tym dziale są zdjęcia mojego regału, którego połowa mogłaby odpowiadac Twoim wymaganiom.Zerknij na niego, jeżeli będzie Ci odpowiadał to służę pomocą.
jot-ka11 nie znalazłem Twojego tematu, jeszcze poszukam.
Co do samiczek to niewiem jak ci pomóc, ja mam więcej regałów i przed lęgami każdy ptak jest w osobnej lęgówce i niemam takiego kłopotu więc niewiem jak by sie samice zachowywały razem w fruwalce.
Aregał jest o wymiarach: 105,5/164,8 dL/ wys.
ile masz ptaków razem? bo moze lepiej 6 samic miec w legówkach osobno a powiedzny 3 samce kazdy w jakiejs mniejszej klatce tez kazdy z osobna.
Obecnie mam i nie mam kanarków, jak narazie są one jeszcze u hodowcy - już wybrane 6 samiczek i 6 samczyków kolorowych.
Kiedyś trzymałem kanarki ale nie myślałem o jakieś większej hodowli - dopiero w tym roku mnie na to wzięło

Nie ma chwili żebym nie myślał o regale ( moja kobieta się denerwuje, że tylko o tym myślę

) i po przemyśleniach, chyba zrobię 4 lęgówki nie podzielne o wymiarach wys 40 dł-60, przelotkę o wymiarach wys-60cm, dł-120, więc zostało by mi ok 60x120 na boksy dla samczyków, tylko się boję stresować kanarki przed lęgami przez łapanie ich.
Proszę jeśli ktoś z doświadczeniem może mi odpowiedzieć jak to jest z tym łapaniem przed lęgami - bardzo to negatywnie wpływa na lęgi ?
Z góry bardzo dziękuję pozdrawiam Maciek.