Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 04:50:44 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kilka pytań.  (Przeczytany 7048 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Maciek-Chorzów
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« : Wrzenia 25, 2009, 10:51:18 »

Witam wszystkich miłośników kanarków.
Mam na imię Maciek jestem początkującym miłośnikiem kanarków.
Mam parę pytań dotyczących hodowli - rozmnażania
Chciałbym się dowiedzieć kilku podstawowych rzeczy dotyczących klatek.
Chcę zbudować sobie regał (klatki złożone w regał) o wymiarach 120cm szerokości i ok 2m wysokości i 50/40 głębokości.
Chcę aby w regale było jak najwięcej klatek lęgowych oraz przelotka - mam  plan ale tylko cztery klatki lęgowe mi wyszły- podaję wymiary
4 klatki o wymiarach dł-60cm wys-50cm i gł- 50 lub 40cm
przelotka dł-120cm  i 1m-wys, cały regał będzie z płyty meblowej 18-stki w kolorze olchy

Drugi plan to :

2 klatki podzielne w połowie o wymiarach 120x50x50 (Dł x WYS x Gł) co daje tylko 2 lęgówki a po przedzieleniu 4 klatki i przelotka j/w  , plusem klatek podzielnych jest to, że jak kanarki się nie akceptują to można je rozdzielić nie łapiąc ich co daje nam większe powodzenie w lęgach-tak słyszałem.

Więc mam pytanie co dało by się pozmieniać aby miał 6 klatek lęgowych i przelotkę.

Drugie pytanie-

Czy w okresie nie lęgowym, samiczki mogę trzymać razem w przelotce ?
załóżmy, że 6szt samiczek w przelotce- a w czasie lęgów zajęły by swoje miejsca w lęgówkach, tylko co z samczykami Smutny
Na 6 samiczek musiałbym mieć ze trzy samce- czy też może być 3 samiczki na jednego samczyka?
Aha zapomniałbym się spytać jak lepiej rozmnażać - parkę razem czy osobno ?
ps po kopulacji Umiech oddzielić samczyka od samiczki czy lepiej pozostawić je razem
bo nie wiem czy samiczka da sobie sama radę z wysiadywaniem i karmieniem.
Kiedyś miałem parkę falistych i podczas lęgów były razem tylko nie wiem jak to jest z kanarkami.
Bardzo dziękuję jeśli ktoś zdecyduje się odpowiedzieć i wyjaśnić mi co i jak.

Pozdrawiam Maciek.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 753

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 25, 2009, 11:46:44 »

Ja próbowałbym robić regał podzielony na 8 klatek, przy czym wszystkie pionowe wewnętrzne ściany regału robiłbym wysuwane. W ten sposób mógłbym dowolnie tworzyć sobie różne podziały. Tak oto zachowasz możliwość stworzenia np. 8 lęgówek albo 2 wielkich fruwalek.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 25, 2009, 12:03:29 »

Co do hodowli to ja osobiście trzymam parki razem do zniesienia powiedzmy czwartego jajka, potem samca daje do innej samicy.Samiec w sumie jest potrzebny tylko do karmienia.Woiec po kopulacji nieodzieleaj samca, no chyba że tak chcesz.Po lęgach samiczki trzymam razem w dużej klatce, mam ich 6 samic.Jak będe w domu to podeśle Ci foto mojego regału, mam tam 6 lęgówek i na dole było by miejsce na fruwalke.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Maciek-Chorzów
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 25, 2009, 02:36:45 »

Dzięki koledzy za odpowiedzi.
DariuszFojt napisz jakiego rozmiaru masz lęgówki.

Co byście powiedzieli na trzy rzędy klatek- po trzy klatki w każdym rzędzie nie dzielone- o wymiarach dł-40, wys-40, gł-50 w takim rozmiarze byłoby 9 lęgówek o łącznej wysokości ok 120cm +/- grubość płyty 18stki ale czy nie za małe będą te lęgówki ?
do tego dojdzie przelotka wys-80cm i 120cm szerokości czy też nie za mała na 6 samiczek ?

Kolejna myśli- zrobić 6 lęgówek, trzy rzędy po dwie klatki- nie dzielone,
o wymiarach dł 60cm wys-40cm gł-50cm i do tego przelotka wys-80cm i 120cm
Co o tym myślicie.

Ps. dodam, że załóżmy będę miał 6 klatek lęgowych- w których będę przed lęgami trzymał samczyki- a samiczki w przelotce 6szt to wtedy wyjdzie 1 na 1
a co w czasie lęgów z samczykami, do przelotki ? a samiczki na stanowiska do lęgówek ? i oczekiwać aż zaczną się interesować gniazdami ? samczyki też muszą być gotowe do lęgów, tylko nie wiem czy jak będą wszystkie razem to w tym czasie się nie pozabijają i będą gotowe do lęgów.
Bo z tego co wyczytałem to samczyki nie równomiernie zaczynają lęgi - zależy od daty, czy póŹny lęg czy wczesny - samiczki tak samo.

Zastanawia mnie jak wyłapać takie samiczki z przelotki, czym rękoma ? może macie jakiś sposób na przekładanie ptaszków z klatki do klatki nie narażając ich na stres związany z łapaniem do rąk.

Ja próbowałbym robić regał podzielony na 8 klatek, przy czym wszystkie pionowe wewnętrzne ściany regału robiłbym wysuwane. W ten sposób mógłbym dowolnie tworzyć sobie różne podziały. Tak oto zachowasz możliwość stworzenia np. 8 lęgówek albo 2 wielkich fruwalek.
Dobry pomysł ale  przelotkę chcę mieć stałą- w jakim rozmiarze to miało by być ?

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 25, 2009, 03:32:47 »

Ja mam regał zrobiony z białej płyty meblowej 18-stki.
Całość ma wymiary 105,5/164,8 w dwóch pionowych rzedach mam razem 6 lęgówek i jedną "fruwałke"

Lęgówki sa o wymiarach 50/50/36 dł/gł/wys.
natomiast fruwałka ma wymiary 101,8/70/46 dł/gł/wys.

A jeżeli chodzi o samce to lepiej przed lęgami miec każdego osobno. Wtedy lepiej i szybciej przygotujesz je do lęgów, nie mówiąc o tym ze mogą one sobie nieprzypaść do gustu Umiech

CIH F-047
Maciek-Chorzów
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 25, 2009, 03:55:04 »

A jeżeli chodzi o samce to lepiej przed lęgami miec każdego osobno. Wtedy lepiej i szybciej przygotujesz je do lęgów, nie mówiąc o tym ze mogą one sobie nieprzypaść do gustu Umiech

I tego się obawiałem.
To może samiczki trzymać razem w przelotce i je tam przygotować ?
powiesić parę gniazd- i wybierać już te co są gotowe, i razem z samcami, które też są gotowe umieścić w jednej lęgówce,
wtedy zaoszczędziłbym na miejscu na pojedyńcze klatki dla samczykó.
A co do regału to mam ograniczone pole manewru i szerokość może sięgać max 130cm

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 25, 2009, 04:04:44 »

Co do samiczek to niewiem jak ci pomóc, ja mam więcej regałów i przed lęgami każdy ptak jest w osobnej lęgówce i niemam takiego kłopotu więc niewiem jak by sie samice zachowywały razem w fruwalce.

Aregał jest o wymiarach: 105,5/164,8 dL/ wys.
ile masz ptaków razem? bo moze lepiej 6 samic miec w legówkach osobno a powiedzny 3 samce kazdy w jakiejs mniejszej klatce tez kazdy z osobna.

CIH F-047
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 25, 2009, 04:37:30 »

ja samice do lęgów trzymam razem w jednej dużej klatce, w styczniu, kiedy wydłużam im dzień świetlny i podnoszę temperaturę, wstawiam im gniazdko i wkładam do klatki materiał na gniazdo, kiedy widzę, że któraś z samic interesuje się budowa gniazda, przekładam ją do osobnej klatki lęgowej z gniazdkiem.
co do samców, to wystarczy jeden samiec na trzy samice, ale musisz myślec przyszłościowo Umiech może w przyszłym roku hodowlę powiększysz...
a ja bym to rozplanował tak:
na dole fruwalka szeroka na 120cm i wysoka na 50cm, nad nią trzy poziomy - lęgowe podzielone na pół z przegrodą wyciąganą jak radził Ci Jacky, każdy o wysokości 40cm, pozostanie Ci miejsce na górze, gdzie możesz zrobić pojedynki dla samców - pięć pojedynek zmieścisz...

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 25, 2009, 04:57:47 »

Maciek-Chorzów  Mam nadzieje że niemasz zamiaru teraz zaczynać lęgów? Mrugnicie
Wymiary wyse Ci jutro bo póżno wracam z pracy i mam już ciemno u ptaków.
Mieszkam w Katowicach, więc jak chciałbyś zobaczyć moje regały to zapraszam.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 25, 2009, 08:29:51 »

W dziale "Podstawy hodowli" jest dział podrzędny-klatki, w tym dziale są zdjęcia mojego regału, którego połowa mogłaby odpowiadac Twoim wymaganiom.Zerknij na niego, jeżeli będzie Ci odpowiadał to służę pomocą.

Maciek-Chorzów
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Wrzenia 30, 2009, 10:54:28 »

ja samice do lęgów trzymam razem w jednej dużej klatce, w styczniu, kiedy wydłużam im dzień świetlny i podnoszę temperaturę, wstawiam im gniazdko i wkładam do klatki materiał na gniazdo, kiedy widzę, że któraś z samic interesuje się budowa gniazda, przekładam ją do osobnej klatki lęgowej z gniazdkiem.
co do samców, to wystarczy jeden samiec na trzy samice, ale musisz myślec przyszłościowo Umiech może w przyszłym roku hodowlę powiększysz...
a ja bym to rozplanował tak:
na dole fruwalka szeroka na 120cm i wysoka na 50cm, nad nią trzy poziomy - lęgowe podzielone na pół z przegrodą wyciąganą jak radził Ci Jacky, każdy o wysokości 40cm, pozostanie Ci miejsce na górze, gdzie możesz zrobić pojedynki dla samców - pięć pojedynek zmieścisz...

Witam ponownie.
Chyba zrobię jak kolega rufin doradził za co wielkie dzięki Umiech poniżej napiszę o jeszcze jednym pomyśle.

Maciek-Chorzów  Mam nadzieje że niemasz zamiaru teraz zaczynać lęgów? Mrugnicie
Wymiary wyse Ci jutro bo póżno wracam z pracy i mam już ciemno u ptaków.
Mieszkam w Katowicach, więc jak chciałbyś zobaczyć moje regały to zapraszam.

Jak na razie się szykuję do przyszłorocznych lęgów.
Ze względu na prace, prace nad regałem- będą trochę trwały Smutny więc dlatego już sie do nich zabieram.

W dziale "Podstawy hodowli" jest dział podrzędny-klatki, w tym dziale są zdjęcia mojego regału, którego połowa mogłaby odpowiadac Twoim wymaganiom.Zerknij na niego, jeżeli będzie Ci odpowiadał to służę pomocą.

jot-ka11 nie znalazłem Twojego tematu, jeszcze poszukam.

Co do samiczek to niewiem jak ci pomóc, ja mam więcej regałów i przed lęgami każdy ptak jest w osobnej lęgówce i niemam takiego kłopotu więc niewiem jak by sie samice zachowywały razem w fruwalce.

Aregał jest o wymiarach: 105,5/164,8 dL/ wys.
ile masz ptaków razem? bo moze lepiej 6 samic miec w legówkach osobno a powiedzny 3 samce kazdy w jakiejs mniejszej klatce tez kazdy z osobna.

Obecnie mam i nie mam kanarków, jak narazie są one jeszcze u hodowcy - już wybrane 6 samiczek i 6 samczyków kolorowych.
Kiedyś trzymałem kanarki ale nie myślałem o jakieś większej hodowli - dopiero w tym roku mnie na to wzięło  Duy umiech

Nie ma chwili żebym nie myślał o regale ( moja kobieta się denerwuje, że tylko o tym myślę Duy umiech )  i po przemyśleniach, chyba zrobię 4 lęgówki nie podzielne o wymiarach wys 40 dł-60, przelotkę o wymiarach wys-60cm, dł-120, więc zostało by mi ok 60x120 na boksy dla samczyków, tylko się boję stresować kanarki przed lęgami przez łapanie ich.
Proszę jeśli ktoś z doświadczeniem może mi odpowiedzieć jak to jest z tym łapaniem przed lęgami - bardzo to negatywnie wpływa na lęgi ?
Z góry bardzo dziękuję pozdrawiam Maciek.

Maciek-Chorzów
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 30, 2009, 10:58:50 »

DariuszFojt Widzę, że likwidujesz hodowlę,
jak możesz to wyślij mi fotki Twojego regału na e-maila urnasa@gmail.com

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #12 : Wrzenia 30, 2009, 12:20:17 »

ja łapię samca aby wpuścić go do samicy i nigdy żaden nie był tak zestresowany żeby nie "zadziałać" :-)
jak zobaczy samice, zapomina o wszystkim Umiech

Maciek-Chorzów
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Wrzenia 30, 2009, 12:51:11 »

ja łapię samca aby wpuścić go do samicy i nigdy żaden nie był tak zestresowany żeby nie "zadziałać" :-)
jak zobaczy samice, zapomina o wszystkim Umiech

Dzięki- a z samiczkami tak samo ? bo będę je trzymał w przelotce.
W planie 4 lęgówki w których będą samce- a samiczki w przelotce, po gotowości jakieś samiczki do lęgów, samiczka zostanie przeniesiona do lęgówki po wcześniejszym zdezynfekowaniu lęgówki a samczyk do małego boksu - po oswojeniu się samiczki z lęgowką wyląduje u niej samiec Umiech
Mam nadzieję, że takie manewry nie zaszkodzą ptaszkom.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #14 : Padziernika 01, 2009, 12:16:16 »

Co wy za ceremoniały wymyślacie z tym łapaniem ptaków? Może niedługo ktoś napisze, że przed zbliżeniem się do klatek z kanarkami należy założyc ma siebie ubranie maskujące...
 Tak poważnie to kanarek powinien byc przyzwyczajony do obecności opiekuna i na widok jego ręki w klatce nie może wpadac w popłoch a umiejętne złapanie go nie powinno u niego wywoływac stresu.
Odnośnie przetrzymywania kanarków w okresie między lęgami to osobiście uważam, że każdy ptak zarówno samiec jak i samica powinien miec możliwośc "wylatania" się, a co za tym idzie żadna klatka nie jest za duża.Moje ptaki podzielone według płci samce razem w dużej "fruwalce" a w innej samice.W tych dużych klatkach przygotowuję je do lęgów(samce wcześniej) wydłużając dzień i odpowiednio karmiąc.Krótko przed lęgami wybrane pary umieszczam w lęgówkach, kanarki przebywają w nich razem przez cały okres lęgów(prowadzę chów monogamiczny).

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!