Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:57:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Obrączki rodowe dla ptaków na 2011 rok  (Przeczytany 11974 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #15 : Marca 26, 2012, 11:11:58 »

Piszę w tym wątku ponieważ problem dotyczy obrączek i ptaków z 2011 roku. Jak sądzicie, czy hodowca , który w 2011 r. nie był już członkiem żadnego ze stowarzyszeń należących do PFO i na rok 2011 nie zamawiał obrączek za pośrednictwem PFO, mógł obrączkować ptaki obrączkami ze swoim CIH i napisem PFO ? Jak to jest z wykorzystywaniem skrótu PFO i czy jest on faktycznie jakoś zastrzeżony?

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #16 : Marca 26, 2012, 08:43:48 »

Jak sądzicie, czy hodowca , który w 2011 r. nie był już członkiem żadnego ze stowarzyszeń należących do PFO i na rok 2011 nie zamawiał obrączek za pośrednictwem PFO, mógł obrączkować ptaki obrączkami ze swoim CIH i napisem PFO ? Jak to jest z wykorzystywaniem skrótu PFO i czy jest on faktycznie jakoś zastrzeżony?

Wg, mnie osoba która nie jest członkiem związku, które podlega pod PFO nie może kupować obrączek z znakiem PFO, a co za tym idzie i obrączkować ptaków takimi obrączkami.
Wydaje mi się ze znak PFO jest, a przynajmniej powinien być zastrzeżony.

CIH F-047
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #17 : Marca 26, 2012, 10:03:49 »

Jak to jest z wykorzystywaniem skrótu PFO i czy jest on faktycznie jakoś zastrzeżony?

Wydaje mi się ze znak PFO jest, a przynajmniej powinien być zastrzeżony.

Jak to faktycznie jest? Czy znak PFO na obrączkach jest czy nie jest zastrzeżony? A jeśli jest to przez kogo? Ktoś z Was ma jakieś bliższe informacje o tym?

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #18 : Marca 26, 2012, 10:08:31 »

Piszę w tym wątku ponieważ problem dotyczy obrączek i ptaków z 2011 roku. Jak sądzicie, czy hodowca , który w 2011 r. nie był już członkiem żadnego ze stowarzyszeń należących do PFO i na rok 2011 nie zamawiał obrączek za pośrednictwem PFO, mógł obrączkować ptaki obrączkami ze swoim CIH i napisem PFO ? Jak to jest z wykorzystywaniem skrótu PFO i czy jest on faktycznie jakoś zastrzeżony?
Drogi kolego
Znak PFO nie jest zastrzeżony, więc każdy we wszystkich możliwych formach może go używać. Podobnie jest z CIH.
Jest taki Urząd Patentowy w którym zastrzegane są wszystkie prawa do znaków towarowych, a takim jest obrączka PFO.
Wpis w Sądzie to za mało!
O innych zastrzeżeniach nie wspominam, nie dotyczą tematu.
Pozdrawiam

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #19 : Marca 26, 2012, 10:42:45 »

Mam jeszcze chwilę wolnego czasu więc:
Co oznacza skrót PFO: :-)
PFO- Polska Federacja OSTEOPOROZY? :-)
PFO- Polka Federacja ORNITOLOGICZNA?
A co to jest CIH......?
Sami możecie sobie rozwinąć :-)
Na dzień dzisiejszy nic, co związane jest z PFO nie jest zastrzeżone.
Mogę się mylić ale obecna RF z tym problemem się nie upora, ma inne priorytety.

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #20 : Marca 26, 2012, 11:47:54 »

Znak PFO nie jest zastrzeżony, więc każdy we wszystkich możliwych formach może go używać. Podobnie jest z CIH.

Wg. mnie zastrzeżenie znaków związanych z PFO powinno być równie ważne jak znalezienie biura...

CIH F-047
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #21 : Marca 27, 2012, 11:32:46 »

Logicznym jest, że napis PFO na obrączce nie jest skrótem Polskiej Federacji Osteoporozy, a może to skrót od Ptak Falsyfikatem Obrączkowany (jeżeli obrączka jest podrabiana)? Czy wzór jest zastrzeżony czy nie wg. mnie jest to trochę niemoralne. Co osoba stosująca takie obrączki ma za cel?

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #22 : Marca 27, 2012, 11:34:05 »

Ciekawy temat. Nie tak dawno na aukcji alledrogo było ogłoszenie o obrączkach m.in. dla kanarków, że na owej obrączce będzie wygrawerowane to co sobie klient zażyczy. Załóżmy, że zlecę wykonanie kilku obrączek  np. PFO lub FOI z CIH czołowych hodowców,  zaobrączkuję nimi swoje ptaki, a jesienią wystawiłbym  je na w/w aukcji. Podejrzewam, że jak dobrze by się „zagadało” z tym producentem to bez obaw by mi takie obrączki wyprodukował. Niestety dzisiaj już nie znalazłem tej aukcji.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #23 : Marca 27, 2012, 11:48:43 »

Wg. mnie zastrzeżenie znaków związanych z PFO powinno być równie ważne jak znalezienie biura...

A według mnie to priorytet!

Ponieważ znak PFO na obrączkach nie jest ani zastrzeżony, ani opatentowany, to nie ma co się dziwić, że hodowcy działając zgodnie z naszym prawem zakładają swoim (i nie tylko swoim) ptakom obrączki z napisem PFO. Etyczne może to i nie jest, ale z pewnością podnosi cenę ptaków i pozwala wystawiać je na otwartych wystawach, gdzie hodowcy nie znają się wzajemnie. Po co należeć do stowarzyszeń i opłacać składkę, skoro można legalnie mieć wszystko to za free. Oczywiście nie namawiam Was do tego typu działań, tylko zwracam uwagę na ten fakt.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #24 : Marca 27, 2012, 05:06:41 »

Logicznym jest, że napis PFO na obrączce nie jest skrótem Polskiej Federacji Osteoporozy, a może to skrót od Ptak Falsyfikatem Obrączkowany (jeżeli obrączka jest podrabiana)? Czy wzór jest zastrzeżony czy nie wg. mnie jest to trochę niemoralne. Co osoba stosująca takie obrączki ma za cel?
Gratuluje pomysłu!
Jednak spróbuj udowodnić swoje racje!
Powodzenia.
Krótko mówiąc do dzisiaj żaden znak PFO (Polskiej Federacji Ornitologicznej) nie jest zastrzegany i nikt nawet o takim działaniu nie myśli. Kiedyś było ono realizowane, ale to już przeszłość. Osoba ta zaoszczędziła jedynie pieniądze i czas który na takie działania jest potrzebny. Muszę powiedzieć, że nie są to proste procedury. Mogę się mylić, ale RF chyba jako zamiennik prowadzi rejestr zamawianych obrączek. Jaki to ma cel? Do dzisiaj nie mogę tego pojąć. Czy obrączki z innym CIH niż własne na swoje ptaki założy członek PFO?  Po co? Jaki ma to cel? Lepszą cenę? Jak myślicie?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #25 : Marca 27, 2012, 07:14:43 »

Nie wiem co mam udowodnić? to, że taka obrączka to falsyfikat? Jeżeli tak to nie ma co udowodniać, bo oryginałem to ona na 100% nie jest.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #26 : Marca 28, 2012, 09:56:13 »

Nie wiem co mam udowodnić? to, że taka obrączka to falsyfikat? Jeżeli tak to nie ma co udowodniać, bo oryginałem to ona na 100% nie jest.
Nic nie zrozumiałeś drogi kolego. Na dalsze wyjaśnienia nie mam czau.
Sumując. Każda obrączka z napisem PFO jest oryginałem.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #27 : Marca 28, 2012, 11:37:37 »

Oryginalny to jest Twój tok myślenia kolego. Jak będziesz już miał czas to wyjaśnij mi w takim razie jaki cel przyświeca tym, którzy takimi oryginałami obrączkują swoje ptaki? Czy taki hodowca ma coś do  ukrycia? Przecież fakt, że ktoś jest niezrzeszony ujmy nie przynosi. Wystarczy tylko wstąpić do któregoś ze stowarzyszeń należących do PFO i spokojnie obrączkować ptaki.

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!