Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:56:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Patyki , gałązki , konary.....  (Przeczytany 19349 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« : Kwietnia 25, 2010, 03:08:07 »

Czy w swoich wolierach używacie gałęzi , grubych konarów itp.Co?
Czy poddajecie je dezyfekcji , podajecie świeze czy wysuszone  znalezione gdzieś w parku.
Może macie zasioane w donicach trawy i inne zielsko , jakie zielska można podawać aby niezaszkodziły ptakom?

Pytam się oto wszystko bo sam mam prawi gotową woliere, i myśle nad jej użądzeniem , a pozatym niema zbyt wielu info na ten temat.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała
Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 25, 2010, 05:21:51 »

Witam.

Mam kanarka od ok miesiąca. Wszystko co wiem o kanarkach pochodzi z tego forum Duy umiech

Ja do klatki dałem 4 gałęzie o równej średnicy,znalezione w parku. Przed włożeniem ich do klatki dałem je do wrzącej wody.

Od czasu do czasu wycinam kawałek ziemi ze świeżą trawą i wkładam ją do małej doniczki. Mój kanarek ją uwielbia. Ważne aby była ona z miejsca z dala od drogi i żeby nie był tam wyprowadzane psy.

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 25, 2010, 10:21:00 »

przecinek,
zrobiłeś wszystko prawidłowo. Nawet starzy „wyjadacze” tak nie robią.  Dodam od siebie: dobrze byłoby, gdyby ze dwie gałązki (najwyżej zamieszczone) były nieokorowane i z miękkiego drzewa. Kanarek na nich będzie spał.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 25, 2010, 10:23:24 »

Tez wedlug mnie gałezie wziete np z lasu nalezalo by umyc w goracej wodzie i dokladnie wysuszyc. fajnie by bylo jakby galezie byly by roznej srednicy.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 25, 2010, 10:27:41 »

e robią.  Dodam od siebie: dobrze byłoby, gdyby ze dwie gałązki (najwyżej zamieszczone) były nieokorowane i z miękkiego drzewa. Kanarek na nich będzie spał.

Mam też takie. Generalnie mój kanarek z tego co widzę woli spać na niżej położonych gałązkach bez względu na to czy są z korą czy bez.

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 25, 2010, 11:12:17 »

A co myślicie otym aby takie wzięte gałęzie z czystego miejsca tylko spryskać środkiem dezynfekującym???

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 26, 2010, 12:31:57 »

Ja mam krótkie doświadczenie,ale bałbym się jakąś chemią pryskać gałązkę o którą będzie mój kanarek czyścił dziób.
Ja po prostu wsadzam gałązki do gorącej wody.

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 26, 2010, 01:53:18 »

Myślę że spryskanie gałązek chociażby Ardapem nic by nie zaszkodziło

rafcio181
Go
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 26, 2010, 02:52:06 »

Gorąca woda- wrzątek wystarczy. Niech ci do głowy nie przychodzi żadna chemia. Kanarek czyści sobie dziubek za pomoca patyka- gałazki.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 26, 2010, 03:15:20 »

Ardap jest środkiem niszczącym wszelkie robale, dla ptaka nie jest szkodliwy. Można go stosować przy kanarkach.
Jeżeli masz pewność, że patyki nie były pryskane środkiem ochrony roślin i pochodzą z "czystego" środowiska to na Twoim miejscu bym ich niczym nie pryskał. Kanarki, podobnie jak inne ptaki uwielbiają nie tylko czyścić dzioby o takie patyki ale czasami "walczą" z korą, obgryzając ją. Jak znajdą pod nią jakiegoś małego robaczka to z pewnością go schrupią. Ja do woliery wkładam zawsze świeże gałęzie i niczym ich nie pryskam. Stosuję gałęzie różnych drzew. Kanarni chętnie obskubują liście z takich gałązek a uwielbiają np. kawałki mchu znajdującego się na takich gałązkach. Ostatnio nawet oddzielnie zbieram całe połacie mchu i wkładam je do klatek. Kanarki spędzają tam całe dnie wydziobując co lepsze smakołyki.
Wracając do ardapu to trzeba go stosować np przy patykach, których praktycznie się nie wymienia. Jeżeli natomiast wymieniasz je np. raz w tygodniu lub raz w miesiącu to moim zdaniem można się bez tego obejść. W zeszłym roku wkładałem do woliery gałązki, które w całości pokryte były mszycami. Po paru minutach, gałązki były czyste  Chichot.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 26, 2010, 07:19:04 »

rafcio 181 wiem że pierwszą lepszą chemią się niepryska,miałem na myśli ardap .

Raczej gałęzien będe brał z lasu lub parku , dla pewnością te z parku bym  spryskał.Co do mchu też nadnim myślałem i9 dzięki wielkie ze otym napisałeś.

Dzięki wielkie.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #11 : Lipca 20, 2012, 12:56:16 »

W zeszłym roku wkładałem do woliery gałązki, które w całości pokryte były mszycami. Po paru minutach, gałązki były czyste  Chichot.

Potwierdzam - jak włożyłem gałązki wierzby z mszycami to na początku zniknęły mszyce, a dopiero potem pączki.

A czy ktoś mi podpowie - skąd brać gałązki w Katowicach? Niby mogę z parku (jak nikt mnie nie zobaczy), ale czyste to one na pewno nie będą. W ogródku rośnie mi kilka drzewek - niby bezpośrednio spalin nie ma, ale Katowice to jedne wielkie spaliny więc dużej różnicy też nie ma. Dać takie gałązki i mieć nadzieję, że nic się nie stanie czy lepiej nie ryzykować?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #12 : Lipca 20, 2012, 01:06:12 »

Nie popadajmy w paranoję... A o swoje pokarmy też tak dbasz? Jesz jedzenie tylko "ekologiczne" (czyli bez nawozów sztucznych, ale rosnące zaraz przy A4)? Gałęzie z ogrodu ptaków nie zabiją...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #13 : Lipca 20, 2012, 01:15:05 »

eee tam, ja to ja, ale kanarka szkoda Umiech))

idę po gałązki  Duy umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #14 : Lipca 20, 2012, 02:06:17 »

Jeszcze się zapytam, tak na wszelki wypadek - czy mogę dać (gałązki):
- leszczynę
- czarny bez
- wiśnię
- brzozę
- porzeczkę
- śliwę?
- sosnę/świerk z małymi szyszkami? <- czytałem, że tak, ale szyszki też mogą być?

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!