Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:08:53 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.
   
  Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: mielone skorupki dla ptaków  (Przeczytany 13080 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984



WWW
« Odpowiedz #15 : Marca 28, 2012, 09:31:04 »

A czy nie boicie się ilości chemii w tych skorupkach?
Nie popadajmy w paranoję... Wszędzie jest chemia, zjadamy ją, nosimy na sobie, myjemy się nią, nawet nią oddychamy. Ptaki też muszą się do tego przyzwyczaić.
A swoją drogą: jajka kupuje się "prosto od kury", żeby uniknąć chemii, ale barwniki to można dawać... Pure nature...
Zapisane


dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**
Offline Offline

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207


http://www.warminskie-kanarki.gq/


WWW
« Odpowiedz #16 : Marca 29, 2012, 06:21:46 »

A czy nie boicie się ilości chemii w tych skorupkach?
Nie popadajmy w paranoję...
A swoją drogą: jajka kupuje się "prosto od kury", żeby uniknąć chemii, ale barwniki to można dawać... Pure nature...

Swięte słowa!!!!
Zapisane


Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*
Offline Offline

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752



« Odpowiedz #17 : Marca 30, 2012, 11:02:12 »

Ostatnio panuje jakaś paranoja w doszukiwaniu się szkodliwości działania w różnych składnikach: w piasku, w kamieniach, w skorupkach jaj. Akurat wpływ tych czynników na zdrowie i życie ptaków jest tak znikomy, że praktycznie żaden. Bardziej już szkodzi im np. dym papierosowy.
Zapisane

El-ka
Amator
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Wiadomoci: 5


« Odpowiedz #18 : Marca 31, 2012, 03:47:25 »

Kiedyś miałem okazję uczestniczyć w pogadance n.t. 'Zdrowego żywienia'. Pani dietetyczka, opierając się na wynikach jakiś badań, powiedziała nam, że w mięsie kurczaków/brojlerów odkładają się szkodliwe pierwiastki, ciężkie metale itp świństwa, zawarte w karmie przemysłowej. Czemu ma nie być ich w skorupkach jaj pochodzących od kur chowanych przemysłowo?
Na pocieszenie powiedziała, że w mięsie indyków karmionych nawet tą przemysłową karmą tych 'wkładek' nie ma...
Wracając do tematu, aby pogodzić zwolenników i przeciwników gotowania skorupek, proponuję po umyciu jajek z zanieczyszczeń organicznych wyprażyć je w piekarniku... Na prawdę super sposób.  Duy umiech
Zapisane

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik
****
Offline Offline

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452


lizard, czerwona i żółta mozaika


WWW
« Odpowiedz #19 : Marca 31, 2012, 03:58:36 »

jeśli komuś nie chce się "bawić" w przyrządzanie skorupek to polecam:  http://animalcare.pl/m%C3%82%C4%85czka-skorupek-kurzych-200g-p-2232.html
Zapisane


Chiara
Go
« Odpowiedz #20 : Kwietnia 06, 2012, 01:58:12 »

El-ka, ile czasu prażyć skorupki w piekarniku tak, żeby pozbyć się bakterii i innych świństw? I w jakiej temperaturze? (Standardowa to 180 stopni, ale są wirusy, chociażby wirus żółtaczki wszczepiennej, który ginie dopiero przy 300 stopniach- i za pewne nie jest wyjątkiem. )
Zapisane

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*
Offline Offline

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140



« Odpowiedz #21 : Kwietnia 06, 2012, 04:09:15 »

Tylko czy taki wirus jest groŹny dla ptactwa?
Zapisane

rafcio181
Go
« Odpowiedz #22 : Kwietnia 06, 2012, 04:44:10 »

Osobiście podaje skorupki mielone po jajkach. Skorupki są z surowych jaj, po czym bardzo dokładnie myje środek skorupki i jej wierzch. Nigdy nie wyparzałem w piekarniku, lecz z piaskiem jest odwrotnie- wyparzam. Po podawaniu takich skorupek nie zauwarzyłem żadnych niepokojących zachowań.
Zapisane

El-ka
Amator
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Wiadomoci: 5


« Odpowiedz #23 : Kwietnia 12, 2012, 01:53:21 »

@Chiara prażenie w piekarniku przy standardowej temp. to jakieś 10 min. - ja tak robię,  Mrugnicie bo potem łatwo się mieli skorupki w maszynce do mielenia maku.
Na skorupkach jaj mogą być przenoszone pałeczki salmonelli, które są odpowiedzialne za groŹne zatrucia. Do ich 'unicestwienia'  wystarczy 10 sekund w temp. wrzątku...
Nie wiem, czy na skorupkach /lub w nich/ przenoszone są wirusy żółtaczki wszczepiennej...
Zapisane

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!